בית המשפט המחוזי בתל אביב קיבל השבוע החלטה תקדימית ויוצאת דופן, כאשר נעתר לבקשת החברות המפעילות את "קפה קירש" וקונדיטוריית דיזנגוף בתל אביב, להעניק להן הגנה זמנית מפני הליכי גבייה של הנושים.
ההחלטה שהתקבלה על ידי השופטת נועה גרוסמן, עשויה להוות תקדים משפטי משמעותי לעסקים רבים בישראל שנקלעו לקשיים כלכליים בתקופת הביניים שבין תום תיקון 4 לחוק חדלות פירעון לכניסתו לתוקף של תיקון 9.
החברות, קפה מגדנייה בע"מ וקונדיטוריה דיזנגוף בע"מ, נקלעו לקשיים כלכליים משמעותיים, וצברו חובות של כ-3 מיליון שקל.
החברות נמצאות בבעלות השף דן קירש, ושותפיו, יוסף מאיר שטיבר ומשה ברונשטיין, שהשקיעו מיליוני שקלים מהונם הפרטי בהקמת בית הקפה והקונדיטוריה, הפועלים מאז 2020.
לפי הבקשה שהוגשה לבית המשפט על ידי עורך הדין צבי וישנגרד, יו"ר ועדת חדלות פירעון בלשכת עורכי הדין, ועו"ד דקלה פרץ, הסיבה למשבר הכלכלי החריף נעוצה בירידה משמעותית בהכנסות בשל המצב הביטחוני, התייקרות חומרי הגלם והוצאות התפעול, זאת לצד משברים קודמים כמו מגפת הקורונה והתחרות הקשה בענף המסעדנות.
עורך הדין וישנגרד הדגיש בבקשתו את הצורך הדחוף במתן צו זמני לעיכוב הליכים, המאפשר לחברות מרחב נשימה לצורך גיבוש תוכנית הבראה יסודית ומקיפה, זאת למרות שפקע כבר תוקפו של תיקון מספר 4, שאפשר צווי עיכוב הליכים זמניים באופן מפורש. לדבריו, "בהיעדר צו שכזה, הנושים היו עלולים לנקוט צעדים משפטיים חריפים שהיו מביאים לסגירת החברות, אובדן מקומות עבודה ופגיעה כלכלית קשה אף יותר."
השופטת גרוסמן, בהחלטתה החדשנית, ציינה כי "מדובר במקרה מיוחד המצדיק שימוש בסמכותו הטבועה של בית המשפט בתקופת הביניים הנוכחית". היא התייחסה לוואקום המשפטי שנוצר לאחר פקיעת תיקון 4, והסבירה כי המחוקק עצמו הכיר בעבר בצורך להעניק לבתי המשפט סמכות למתן עיכוב הליכים בהליכי הסדר נושים, סמכות הצפויה לעגן בקרוב בתיקון 9 שטרם נכנס לתוקף.
בהחלטתה ציינה השופטת כי רוב נושי החברות הביעו תמיכה משמעותית בהליך ההבראה, בהם בנק מזרחי טפחות, דיזנגוף סנטר, וחברות אספקה גדולות כמו קירוסקאי ואקזוטיקה שיווק. למרות התנגדות חלקית של נציג העובדים, מרבית הנושים הביעו נכונות לאפשר לחברות הזדמנות לשקם את פעילותן ולחזור לפסים של רווחיות.
עו"ד וישנגרד, המייצג את החברות, בירך על ההחלטה ואמר: "החלטה זו היא משמעותית וחשובה במיוחד. מאז שפג תוקפו של תיקון 4, לא הייתה למעשה סמכות מפורשת למתן עיכוב הליכים זמני במצבים שכאלה. בית המשפט המחוזי, בהחלטה אמיצה וחדשנית, יצר תקדים חשוב שיאפשר לעסקים נוספים במצוקה הזדמנות אמתית להתאושש ולהשתקם."
על פי ההחלטה, עיכוב ההליכים ניתן לתקופה מוגבלת של 40 יום בלבד, עם אפשרות להארכה של 20 יום נוספים לפי הצורך. בית המשפט מינה את עו"ד אביעד בללתי כמנהל הסדר, שעליו לפקח על תוכנית ההבראה ולדווח על התקדמותה עד 15 ביוני 2025.
עו"ד וישנגרד הוסיף כי "מדובר בהחלטה חשובה שמעניקה תקווה לא רק לקפה קירש, אלא לעסקים רבים אחרים המתמודדים עם המשבר הכלכלי בעקבות המצב הביטחוני והאתגרים הכלכליים בישראל."