אלפי חיילי מילואים אמורים להתגייס היום (ראשון) לצה"ל במסגרת הגל השני של הגיוס לקראת הרחבת המלחמה ברצועת עזה. על פי החלטת המטכ"ל, יתגייסו חטיבות המילואים השונות באופן מדורג כדי לאפשר היערכות טובה יותר בימ"חים השונים למתן ציוד, ולאחר מכן לקיים אימונים לקראת הפעילות בזירות השונות.
גורמים במערכת הביטחון אמרו כי מוקדם מדי לקבוע מהי רמת המוטיבציה בקרב חיילי המילואים, מאחר וגלי הגיוס יושלמו רק בשבוע הקרוב. יחד עם זאת, חיילי מילואים רבים מתחו ביקורת בפני המפקדים בחטיבות על עצם הזימון בצו 8 לסבב רביעי וחמישי של שירות.
הסיבות העיקריות שהועלו כוללות:
בעיות בתא המשפחתי ובזוגיות
אתגר נפשי לאחר חודשים ארוכים של לחימה
אתגר תעסוקתי לשכירים ולעצמאים
סטודנטים המתקשים להשלים תארים וקורסים המחייבים נוכחות בכיתות
על פי הדיווח, מפקדים הנחו את חיילי המילואים להגיע אל הימ"חים, להתגייס, ולקבל שחרור במקרים המצדיקים זאת. במקרה הפחות טוב מבחינת הגדודים, חלק מהחיילים יישארו בעתודה או יתגייסו בשלב מתקדם יותר של הפעילות.
כוחות המילואים יעבו את כוחות צה"ל ברצועת עזה לקראת הרחבת המלחמה, ובמקביל יחליפו כוחות סדירים בזירות השונות (צפון ואיו"ש) כדי שאלה יעברו להילחם ברצועת עזה. בקרוב אמורים כוחות נוספים להצטרף ללחימה ברצועה.
על רקע הביקורת של חיילי המילואים נגד הצווים, הובהר בשיחות מפקדים כי בשונה מסבבים קודמים, הפעם המטרה היא הכרעת חמאס, פרט להשבת החטופים וליצירת תנאים לחזרת חמאס למו"מ.
גורם ביטחוני בכיר אמר: "צה"ל יכול להכריע את חמאס. זה יהיה מורכב וקשה עם מחירים כואבים, אבל זה בר השגה. זו מטרת המלחמה".
לפי הערכות בישראל, עם סיום צבירת הכוחות בסדיר ובמילואים והשלמת התכנון הסופי על ידי האוגדות המתמרנות, יתחיל תמרון במספר מוקדים במקביל. התמרון ילווה בהיקף אש מהאוויר, מהקרקע ומהים שלא נראה מזה חודשים ברצועת עזה.
בסוף השבוע הקרוב תתקיים הערכת מצב בראשות שר הביטחון, במהלכה יוחלט כיצד לקיים את "מודל רפיח" הכולל חלוקת סיוע הומניטארי לאוכלוסייה הפלסטינית במרחב ללא טרור. עד כה לא נחתם הסכם בין ישראל לחברות אזרחיות לחלוקת הסיוע.
רכיב חשוב בתמרון הקרקעי יהיה תהליך הנעת האוכלוסייה לאזורי המחסות ההומניטאריים החדשים. המציאות המבצעית בשטח הובילה את צה"ל ליישם כבר כעת רכיבים מתוך ממשל צבאי, הכולל אחריות ודאגה לאוכלוסייה הפלסטינית.
"שעת השין" כבר נקבעה
לפי מקורות ביטחוניים, כבר נקבעה "שעת השין" להרחבת הלחימה ברצועת עזה וחזרה לשלב העצים של המלחמה. לפי המקורות, הדרג המדיני הנחה את צה"ל לתמרן למספר גדול של מוקדים במקביל, כולל מרחבים שעד כה הצבא לא תמרן בהם ואשר "יפתיעו מאוד את האויב".
צה"ל מתכונן להרחבה משמעותית של הלחימה ברצועת עזה, תוך דגש על איזורים שטרם נכבשו על ידי הכוחות. השילוב של כוחות מילואים יאפשר לצה"ל להפעיל כוח רחב היקף להשגת מטרות המלחמה, בהן הכרעת חמאס והשבת החטופים.
יחד עם זאת, האתגרים עימם מתמודדים חיילי המילואים הולכים ומתעצמים ככל שהמלחמה נמשכת, דבר המחייב את המערכת להתמודד עם סוגיות מורכבות הנוגעות לאיזון בין הצרכים המבצעיים לבין הצרכים האזרחיים של המגויסים.