חוק הפיצויים בגין מבצע עם כלביא: ועדת הכספים סיכמה על שורת שיפורים לטובת העצמאים ובעלי העסקים בישראל
במסגרת דיון נוסף לעניין החוק, סוכם בין השאר על השוואת ירידת המחזורים לשנת 2023 טרום מלחמת חרבות ברזל ואפשרות בחירה לנשות מילואמיניקים בעלות עסקים בין השוואה לשנים 23 או 24, הצמדת סכומי הפיצויים למדד, מענק סוציאלי לעצמאים זכאים שעסקם ספג פגיעה ישירה, פתרונות לעסקים חדשים, הקלות לעובדים עם מוגבלות לעניין תקופת האכשרה לדמי אבטלה, ופיצוי לבעל נכס שספג פגיעה ישירה ואיבד את הכנסתו משכירות בגין כך
ועדת הכספים בראשות ח"כ משה גפני, המשיכה לדון היום (ג') בהצעת חוק "התוכנית לסיוע כלכלי (הוראת שעה – חרבות ברזל), התשפ"ה-2025", שעניינה גיבוש מתווה פיצויים ארצי ומהיר לעסקים שנפגעו כתוצאה ממבצע "עם כלביא", במטרה להבטיח את המשכיותם העסקית ולמנוע קריסה כלכלית בתקופה מאתגרת זו.
במסגרת הדיון הוצגו שורה של הישגים למיטוב הצעת החוק ולטובת העסקים, עליהם סיכמה הוועדה ונציגי המגזר העסקי עם משרד האוצר:
השוואת התקופות לקביעת גובה הפגיעה במחזור העסק, תעשה בהשוואה לתקופה המקבילה בשנת 2023 ולא בשנת 2024 כפי שקבע הנוסח המקורי, כך שתקופת הפיצוי תעשה בהשוואה לתקופה בה לא התחוללה לחימה כל שהיא.
נשות מילואימניקים בעלות עסקים יהיו זכאיות לאופציית בחירה להשוואת מחזורי עסקיהן לעניין גובה הפגיעה, בין שנת 2023 ל-2024.
לעניין פיצוי לנזקים עקיפים מנזק ישיר, לצד נוסח החוק המקורי, הקובע כי בעלי עסקים שעסקם ספג פגיעה ישירה ונאלצו לסגורו יקבלו החזר הוצאות למשך חצי שנה, סוכם כעת כי בדומה לתקופת נגיף האומיקרון, עצמאי בעל עסק כזה, שלא מוציא לעצמו תלוש שכר יהיה זכאי גם למענק סוציאלי על בסיס הכנסתו החייבת בשנת 2022, עד לגובה של 15 אלף ₪ לחודש.
סכומי הפיצויים יוצמדו למדד בשיעור של 4.75% (ישנם מספר פרטים נוספים המצריכים הסכמות במסגרת סעיף זה).
ניתן מענה לעסקים חדשים, כאשר לגבי עסק שנפתח החל מה-1.1.2023, תקופת הבסיס להשוואת ירידת המחזורים תהייה ממוצע 4 החודשים הראשונים לפעילות העסק המחשב באופן דו חודשי ו-5 חודשים ראשונים לעסק המחשב באופן חד חודשי.
לגבי עובדים עם מוגבלות תקוצר תקופת האכשרה לאבטלה ל-3 חודשים מתוך 18 חודשים במקום 6 מתוך 18 חודשים.
לגבי בעל נכס המשכיר אותו לאדם אחר, סוכם כי במקרה בו שוכר עזב את הנכס בגין פגיעה ישירה שאינה מאפשרת מגורים בנכס, יקבל בעל הנכס את דמי השכירות שהפסיד, וכי במצב בו המחירים בשוק השכירות עלו הפיצוי ישכלל גם זאת.
לצד החוק, סוכם כי 60 מיליון ₪ יוקדשו למציאת פתרון לעסקים עם מחזור של מעל 400 מיליון ₪.
לצד הסיכומים, ישנן עדיין מספר סוגיות שטרם הגיעו לגביהן להסכמות, בניהן הקלות ביציאה לחל"ת שקובע החוק, כאשר נקבע במקור תקופת זכאות מינימלית של 11 ימים וקיצור תקופת האכשרה הנדרשת ל-6 חודשי עבודה, ואילו הוועדה דורשת להוריד את מספר הימים המינימלי ל-10. יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני ציין כי יפנה לשר האוצר בנוגע לסוגיה זו וסוגיות נוספות בגינן טרם התקבלו הסכמות, על מנת לזרז את אישור החוק.