מערכת הביטחון מזהירה בשבועות האחרונים מהתפתחות מדאיגה: עלייה חדה בפעילות טרור בקרב ערבים אזרחי ישראל, הן במסגרת תאי דאעש שפועלים בתוך ישראל והן בשיתוף פעולה עם גדודי טרור של חמאס והג'יהאד האיסלאמי בצפון השומרון.
על פי נתונים שהתקבלו מהשב"כ, בחמשת החודשים האחרונים נחשפו ונעצרו יותר מ-15 תאי טרור והתארגנויות, שרבים מהמעורבים בהם נשבעו אמונים לדאעש.
שני מישורים עיקריים לפעילות הטרור
גורמים ביטחוניים מתארים את הפעילות החתרנית כשני מסלולים עיקריים:
1. תאי דאעש בישראל – בעיקר צעירים
קבוצות של בני נוער וצעירים בשנות ה-20 לחייהם נחשפים לתכנים ברשתות החברתיות וערוצי תקשורת דוגמת אל-ג'זירה, שממשיכים לשדר תעמולה ג'יהאדיסטית – גם אם לא בצורה רשמית בישראל.
הדמות שמציתה את דמיונם של רבים מהצעירים, לפי גורמי ביטחון, היא אבו מוחמד אל-ג'וליאני – מנהיג "ג'בהת א-נוסרה" לשעבר, שמצטייר בעיניהם כמודל לג'יהאדיסט מצליח. "ההצלחה של המהפכה בסוריה", כך לפי המקורות, משמשת השראה לצעירים ערבים בישראל הרואים עצמם כחלק מהמאבק.
2. חבירה לגדודי טרור בג'נין
במישור השני, מזוהה הצטרפות של אזרחים ערבים ישראלים לפעילות מבצעית בשטחי השומרון, בדגש על ג'נין והאזור הצפוני. המעורבות כוללת:
הברחת אמצעי לחימה ונשק
ביצוע תצפיות על כוחות צה"ל
דיווח מודיעיני לשטח במטרה לאפשר לגדודי הטרור לתכנן ולבצע פיגועים.
במערכת הביטחון מציינים כי הגישה הקלה יחסית של אזרחים ישראלים לאזורי הפעולה הופכת אותם ל"נכס מבצעי" עבור הארגונים הפלסטיניים, שמנצלים את היכולת שלהם לנוע בחופשיות ולספק מידע מהשטח.
מגמה מדאיגה – והיערכות מוגברת
בשב"כ ובצה"ל עוקבים מקרוב אחר המגמה, ומדווחים על הגברת פעילות סיכול ממוקדת נגד אותם תאי טרור. יחד עם זאת, מדגישים כי ההתפשטות של אידאולוגיה קיצונית בקרב צעירים אזרחי ישראל מהווה אתגר עמוק יותר, שמצריך טיפול לא רק ביטחוני – אלא גם חברתי וחינוכי.