הרפורמה החדשה נכנסת לתוקף: מי זכאי להנחה בתחבורה הציבורית?

ביום שישי (25 באפריל) יוצאת לדרך הפעימה השנייה של רפורמת התעריפים "צדק תחבורתי" שיזמה שרת התחבורה מירי רגב. מיליון וחצי אזרחים יצטרפו למעגל הנוסעים הזכאים להנחה של 50% בכל אמצעי התחבורה הציבורית בישראל, ובכך יגיע מספר הזכאים על בסיס גיאוגרפי או סוציו-אקונומי ל-3 מיליון נוסעים. לפי נתוני משרד התחבורה, יותר מ-80% מכלל אזרחי ישראל זכאים כעת להנחה או לנסיעה חינם בתחבורה הציבורית.

מי זכאי להנחה החדשה? ההנחה החדשה מיועדת לתושבי אזורים, שכונות או רחובות בדירוג סוציו-אקונומי 1-5, והיא חלה על כלל המנויים החודשיים, בכל אמצעי התחבורה הציבורית, בכל הארץ, לכל מרחק נסיעה.

ההטבה תינתן לשכונות ורחובות המוגדרים על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) בדירוג חברתי-כלכלי 1-5. בכך מצטרפים כמיליון וחצי זכאים חדשים לאלה הנהנים מהנחה שניתנה במסגרת הפעימה הראשונה של הרפורמה בגין מגורים ברשות מקומית המוגדרת על ידי הלמ"ס בדירוג פריפריאלי 1-5. יצוין כי מההטבה הוחרגו יישובים המצויים בפריפריה, אך מדורגים באשכול סוציו-אקונומי 9-10.

כיצד תדעו אם אתם זכאים להנחה החדשה? היכנסו לאתר משרד התחבורה והקליקו על באנר "צדק תחבורתי", שם תמצאו מחשבון בדיקת זכאות להטבות בתחבורה הציבורית. הזינו גיל, יישוב ורחוב (ייתכן כי תתבקשו גם להקליד מספר בית). אם אתם זכאים להנחה על בסיס סוציו-אקונומי או פריפריאלי, ייפתח חלון "פרופיל גיאוגרפי". המשיכו לעדכון הפרופיל בהתאם להנחיות.

כיצד מעדכנים פרופיל גיאוגרפי המזכה בהנחה? ניתן לעדכן פרופיל ישירות באתר משרד התחבורה, או באתרי התשלום רב-קו אונליין ורב-פס, וביישומונים מוביט, פנגו, סלו והופ-און. בכולם תתבקשו להעלות צילום מסמכים המוכיחים כי אתם מתגוררים בכתובת שציינתם. יש לצרף צילום תעודת זהות עם ספח בו מצוינת כתובת המגורים, ובנוסף אחד מהמסמכים הבאים: חשבון ארנונה עדכני משלושת החודשים האחרונים, חשבון ארנונה שנתי מינואר 2024, חשבון חשמל או חשבון מים. ודאו כי בחשבון מצוינים שם מגיש הבקשה והכתובת הרשומה בספח תעודת הזהות.

אם אין ברשותכם אף אחד מהמסמכים הנדרשים, ניתן להגיש תצהיר חתום על ידי עורך דין. ניתן להוריד את נוסח התצהיר באתר משרד התחבורה. שימו לב: עדכון הפרופיל יכול לקחת עד חמישה ימי עסקים. ההטבה תיכנס לתוקף מיום אישור הפרופיל בלבד. הפרופיל תקף לשנתיים, שאחריהן יש לעדכן את הפרופיל מחדש.

באילו סוגי מנויים ניתן ליהנות מההנחה? ההנחה תקפה למנויים חודשיים מכל הסוגים: חופשי-חודשי ארצי, חופשי-חודשי ארצי משולב רכבת, חופשי-חודשי אזור 1. לא ניתן ליהנות מההנחה ברכישת נסיעה בודדת או מנוי חופשי-יומי.

אם אתם זכאים כבר היום ל-50% הנחה על מנוי חודשי במסגרת פרופיל אחר, אין צורך לעדכן פרופיל. אם אתם נהנים היום מהנחה נמוכה יותר, כדאי לכם לעדכן לפרופיל גיאוגרפי. בכל מקרה, אין כפל הנחות. לתשומת לב הנוסעים: כולם חייבים לתקף בכל נסיעה – גם בעלי מנוי חופשי-חודשי!

שימו לב: גם אם ברשותכם מנוי חודשי, חובה לתקף בכל נסיעה באמצעות יישומוני התשלום או כרטיס רב-קו. אי-תיקוף עלול לגרום לתשלום קנס.

שרת התחבורה והבטיחות בדרכים, תא"ל (במיל') מירי רגב: "תחבורה ציבורית נגישה היא מפתח לצמצום פערים חברתיים. באמצעות ההנחה החדשה לתושבי אזורים ושכונות בדירוג חברתי-כלכלי 1-5, המצטרפת להנחה הקיימת לתושבי הפריפריה, אנו מנגישים את התחבורה הציבורית לאוכלוסיות שזקוקות לה במיוחד, ותורמים להפחתת יוקר המחיה. רפורמת 'צדק תחבורתי', יחד עם השקעות הענק במערכות מתקדמות להסעת המונים, מסופי תחבורה משולבים ונת"צים, תחולל שינוי תפיסתי והתנהגותי, אשר יביא לשינוי ממשי במפת התחבורה של ישראל כבר בעשור הנוכחי."

סגן שרת התחבורה והבטיחות בדרכים, אורי מקלב: "לא מדובר בצעד טכני או ברפורמה נקודתית – אלא במהפך תחבורתי של ממש, המביא לשינוי מהותי בהנגשת התחבורה הציבורית לאוכלוסיות נרחבות. מדובר בהנחה המשמעותית ביותר שניתנה עד כה – צעד אחד בלבד מנסיעה חינם. חוזה נסיעה מוזל מאפשר חוויית נסיעה שונה לחלוטין, ומעניק מענה ממשי לצורכי הציבור. מדיניות זו אינה רק בעלת משמעות כלכלית – היא מבטאת שינוי תפיסתי עמוק, שמחזק את תחושת השוויון, מקל על יוקר המחיה, ומעודד את הציבור לבחור בתחבורה הציבורית כחלופה עדיפה לרכב הפרטי."

מנכ"ל משרד התחבורה והבטיחות בדרכים, משה בן זקן: "הפעימה השנייה של מהפכת 'צדק תחבורתי', שאותה יזמה שרת התחבורה מירי רגב, כוללת שני מרכיבים משמעותיים: נסיעות חינם לבני 67 ומעלה, והוספת כמיליון וחצי אזרחים הזכאים ל-50% הנחה על בסיס סוציו-אקונומי, וזאת בפילוח ממוקד לפי שכונה או רחוב ולא רק ברמת היישוב. כך נקל על האזרחים ונפחית את יוקר המחיה, ונעודד את השימוש בתחבורה הציבורית כחלופה היחידה שתוכל לפתור את בעיית הגודש בכבישים."

אהבתם? שתפו!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

דילוג לתוכן