נשיא בית משפט השלום, השופט מנחם מזרחי, דחה היום (חמישי) את בקשת הפרקליטות להאריך את מעצרם של אלי פלדשטיין, דוברו לשעבר של ראש הממשלה בנימין נתניהו, ושל יונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ. למרות ההחלטה על שחרורם, הורה השופט על עיכוב ביצוע ל-24 שעות, כך שהשניים יישארו במעצר גם במהלך השבת.
בהחלטתו, דחה השופט מזרחי את כל טענות הפרקליטות אחת לאחת, תוך שהוא מותח ביקורת חריפה על התנהלותה.
מדוע דחה השופט את בקשת הפרקליטות?
הפרקליטות ביקשה להאריך את מעצרם של פלדשטיין ואוריך בשבוע נוסף, וזאת על סמך שלוש טענות מרכזיות:
טענת המסוכנות – הפרקליטות טענה כי השניים מהווים סכנה אם ישוחררו. השופט מזרחי דחה טענה זו באופן חד-משמעי וקבע: "אין מסוכנות".
חשש לפגיעה בביטחון המדינה – הפרקליטות טענה כי שחרורם עלול לפגוע בביטחון המדינה. בתגובה, קבע השופט כי טענה זו "אינה רצינית".
צורך בהמשך החקירה – הפרקליטות ביקשה שבוע נוסף לצורך המשך החקירה. השופט מזרחי לא קיבל את הטענה, ולא אישר אפילו יום מעצר נוסף אחד מעבר ל-24 שעות של עיכוב הביצוע.
ביקורת על שימוש לרעה בהליכי המעצר
בנוסף לדחיית בקשת הפרקליטות, רמז השופט מזרחי כי הפרקליטות עשתה שימוש לרעה ב"מעצר הימים" שקיבלה עד כה לצורך חקירת הפרשה. הערה זו מהווה ביקורת משתמעת על התנהלות רשויות החקירה, שלדברי השופט לא ניצלו כראוי את ימי המעצר שניתנו להן קודם לכן.
מקורות המקורבים לחקירה מסרו ל"מעריב" כי ההחלטה של השופט מזרחי משקפת את החולשה בראיות שהציגה הפרקליטות נגד השניים, ואת הקושי להצדיק את המשך מעצרם.
העימות בין פלדשטיין לאוריך
ההחלטה מגיעה יום לאחר העימות הקשה שקיימה המשטרה בין פלדשטיין ואוריך, שבמהלכו לפי דיווחים הטיח פלדשטיין באוריך: "אתה משקר", ואוריך פרץ בבכי.
העימות היה המפגש הראשון בין השניים מאז הסתבכותו של פלדשטיין בפרשת המסמכים המסווגים ומעצרו על-ידי שב"כ באוקטובר אשתקד. במסגרת החקירה הנוכחית, נחקרים השניים בחשד להעברת מסרים מטעם גורמים ביטחוניים ומדיניים בהתחזות, למען קטאר.
פלדשטיין ואוריך יישארו במעצר במהלך השבת
למרות החלטתו לשחרר את פלדשטיין ואוריך, הורה השופט מזרחי על עיכוב ביצוע של 24 שעות, מה שמשמעותו כי השניים יישארו במעצר גם במהלך השבת. החלטה זו על עיכוב הביצוע מאפשרת לפרקליטות להגיש ערר על ההחלטה לבית המשפט המחוזי.
גורמים בפרקליטות רמזו ל"מעריב" כי בכוונתם לנצל את הזמן שנותר להם ולהגיש ערר על החלטת השחרור, בניסיון לשכנע את בית המשפט המחוזי להאריך את מעצרם של השניים בכל זאת.
מה הלאה?
אם לא יוגש ערר על החלטת השחרור, או אם בית המשפט המחוזי ידחה את הערר שיוגש, צפויים פלדשטיין ואוריך להשתחרר במוצאי שבת, בכפוף לתנאים מגבילים שקבע השופט מזרחי.
עורכי הדין של פלדשטיין ואוריך הביעו שביעות רצון מהחלטת השופט, אך הביעו מורת רוח מהעיכוב בביצוע ההחלטה. "החלטת בית המשפט מדברת בעד עצמה. הפרקליטות משתמשת לרעה בהליכי המעצר ואין כל הצדקה להמשך מעצרם של מרשינו אפילו לשעה אחת נוספת", אמר עו"ד זיו גלסברג, המייצג את פלדשטיין.
דובר משרד המשפטים סירב להגיב בשלב זה על החלטת השופט או על האפשרות להגשת ערר.