בצה״ל מעריכים כי הלחימה בעזה תימשך כחודשיים. בצבא פועלים עם חמש אוגדות כשהמטרה היא לתפוס 75 אחוז משטח רצועת עזה ולדחוק כשני מיליון תושבים למספר מרחבים ברצועה: במואסי, באזור מחנות המרכז ובמרכז העיר עזה.
בצה״ל רוצים לשלול מחמאס את היכולות לשלוט על אספקת המזון, לערער את הלגיטימיות שלו בקרב האוכלוסייה המקומית ומעל הכל לפגוע באופן ממשי בזרוע הצבאית של ארגון הטרור ולשלול את היכולות שלה.
בצה״ל מאמינים כי המהלך הצבאי יביא להכרעת חמאס והבאתו לשולחן המשא ומתן עם אפשרות לקבל את הדרישות הישראליות. בצבא אומרים כי מאז החל מבצע "מרכבות גדעון" תקף צה״ל 2,900 מטרות ומעל 800 מחבלים חוסלו באופן וודאי. ההערכה היא כי המספר גדול הרבה יותר. על פי צה״ל חוסלו 11 יעדי שלטון של חמאס, עשרה מגד״ים וסמגד״ים, 18 מפקדי פלוגות ו-12 יעדי התעצמות. בצה"ל מעריכים כי בידי חמאס נותר עדיין כוח אש שכולל בין עשרות רבות למאות בודדות של טילים ארוכי טווח שיכולים להגיע לאזור המרכז ומאות בודדות עד אלפי טילים קצרי טווח ופצצות מרגמה.
בצה״ל אומרים כי שחרור החייל עידן אלכסנדר בוצע ללא כל תמורה מישראל. השחרור בוצע על ידי חמאס אחרי שהם נדחקו והגיעו למבוי סתום.
בצה״ל אומרים כי הם מבחינים בבקיעים ביכולת המשילות של החמאס בעזה וירידה חדה באמון של הציבור העזתי בחמאס. בצבא אומרים שבעבר כאשר בוצע הליך של ניוד אזרחים עזתים מאזורי הלחימה למרחבים ההומניטריים שוטרי חמאס פעלו כדי למנוע זאת. היום שוטרי חמאס לא מצליחים להתמודד מול התושבים והם פשוט לא מנסים אפילו למנוע. גם העובדה כי שוטרי חמאס לא מצליחים למנוע את מעשי הביזה של המזון מלמדת על מצב הארגון מול האוכלוסייה. בצה״ל אומרים כי הארגון מתקשה כלכלית: משכורת של מחבל חמאס היא סביב 1,200 ש״ח בחודש. לאחרונה העביר חמאס מקדמות על חשבון שלוש משכורות בגובה של 900 שקלים בלבד לכל שלושת החודשים גם יחד.
הפגיעה במערכי הפיקוד הבכיר אבל גם בפיקוד הביניים, בהם מפקדי גדודים ומפקדי פלוגות, פגע באופן קשה בפיקוד והשליטה של הארגון. ההערכה היא כי מחבלים רבים עזבו את אזורי הלחימה ונטמעו בקרב האוכלוסייה שעברה למואסי.