משלוח של סוללות טילי קרקע-אוויר סיניות הגיע לאחרונה לאיראן, כך דיווח העיתון הבריטי Middle East Eye מפי מקורות מודיעיניים. המשלוחים בוצעו לאחר הפסקת האש בין איראן לישראל, בניסיון לשקם את מערך ההגנה האווירית האיראני שנהרס בתקיפות ישראליות נרחבות במהלך מלחמת 12 הימים.
לפי מקורות ערביים המעורים בפרטים, איראן שילמה עבור הסוללות באמצעות משלוחי נפט, בזמן שישראל ניסתה להפעיל לחץ על סין כדי שתרסן את ההתחמשות האיראנית המואצת ואת שאיפותיה הגרעיניות. גורמים בארה"ב עודכנו על כך, אך מספר המערכות שהועברו לא פורסם.
לפי הדיווח, סין מהווה כיום יעד עיקרי לייצוא הנפט של איראן, כשכמעט 90% מהנפט האיראני מגיע לבייג'ינג למרות הסנקציות האמריקאיות. דיווחים קודמים טענו שסין סיפקה לאיראן גם חומרים לייצור טילים בליסטיים, אך סין הכחישה.
באיראן שוקלים להצטייד גם במטוסי J-10C סיניים, המתבססים על התכנית הישראלית של המטוס "לביא", כדי להעמיק את יכולותיהם האוויריות.
למרות שהשיגה עליונות אווירית במהלך הלחימה והשמידה סוללות וטילים איראניים, איראן הצליחה להמשיך ולשגר טילים לעבר ישראל ואף לפגוע באתרי תשתית בתל אביב ובחיפה לפני הפסקת האש.
הערכת המודיעין היא שאיראן משתמשת כיום במערכת S-300 הרוסית ובמערכות סיניות מתקדמות דוגמת HQ-9 ו-HQ-16, אך מערכות אלו מתקשות להתמודד עם מטוסי החמקן F-35 שישראל מפעילה.
המשלוחים מסין מסמנים העמקה של הקשרים בין טהראן לבייג'ינג, דווקא בעידן שבו רוסיה וסין מנסות לשמור על מרחק פומבי מההתכתשויות של איראן עם ישראל, תוך שמירה על אינטרסים כלכליים וצבאיים משותפים.