אין מתנות חינם: האם הקטארים הטמינו מכשירי ריגול על המטוס המעופף של טראמפ?

קרדיט צילום: טראמפ עם הכתבים באייר פורס 1, בדרך לקטאר(צילום: Win McNamee/Getty Images)

במהלך ביקורו האחרון במזרח התיכון, הודיע נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, על כוונתו לקבל במתנה מטוס בואינג 747-8 יוקרתי, בשווי מוערך של 400 מיליון דולר, ממשפחת המלוכה הקטארית. המהלך עורר סערה פוליטית ומשפטית, בשל חששות מהפרת סעיף המתנות בחוקת ארה"ב, המחייב אישור קונגרס לקבלת מתנות ממדינות זרות .

טראמפ הגיב לביקורת בציוץ ברשת Truth Social, בו כתב: "המטוס ניתן למחלקת ההגנה, לא לי אישית… מדובר בחיסכון גדול למשלם המסים" . הבית הלבן הבהיר כי המטוס ישמש כפתרון זמני עד להגעת מטוסי Air Force One החדשים, שמועד אספקתם נדחה.

חששות ביטחוניים ואתיים

גורמים בפנטגון ובקהילת המודיעין הביעו דאגה מהאפשרות שהמטוס יכיל אמצעי ריגול או טכנולוגיה זרה. הם ציינו כי התאמת המטוס לדרישות הביטחון של Air Force One תדרוש השקעה של מאות מיליוני דולרים, וייתכן שלא תושלם לפני סיום כהונתו של טראמפ

המהלך ספג ביקורת גם ממחוקקים רפובליקנים, שהביעו חשש מהשפעה זרה על מדיניות החוץ של ארה"ב. סנאטור צ'אק שומר אמר: "קבלת מתנה כה יקרה ממדינה זרה עלולה לפגוע באמון הציבור ולהעלות שאלות לגבי נאמנות הנשיא" .

רפובליקנים שמתנגדים למהלך הצטרפו לביקורת של הדמוקרטים וטוענים שהוא מעלה שאלות מוסריות – ואף ביטחוניות. "יהיו המון בדיקות קפדניות", הזהיר ג'ון ת'ון, מנהיג הרוב הרפובליקני בסנאט. "יהיו סביב זה סוגיות רבות, שלדעתי יעוררו שאלות קשות מאוד", הוסיף על קבלת המטוס הקטארי.
הסנאטור הרפובליקני טד קרוז, יו"ר ועדת המסחר של הסנאט, מבקר כבר תקופה ארוכה את מדיניות החוץ הקטארית. הוא מוטרד מהעברת המטוס כמתנה לנשיא הרפובליקני, מציין את התמיכה הקטארית בחמאס וחושש מהסיכון הביטחוני שהמטוס עלול להוות. "המטוס ייצור בעיות ריגול ומעקב משמעותיות, אז נראה איך הנושא הזה יתפתח".
הסנאטור הרפובליקני רוג'ר וויקר, יו"ר ועדת הכוחות המזוינים בסנאט, קרא לבדוק אם יש על המטוס מכשירי ריגול. "זה יהיה כאילו שארה"ב עוברת לשגרירות קטאר", אמר וויקר, וציין שהוא לא בטוח באיזו מהירות ניתן יהיה לבצע את ההתאמות הנדרשות כדי להפוך את המטוס למטוס שמשמש את נשיא ארה"ב.

קבלת המטוס מקטאר על ידי טראמפ מעוררת שאלות משפטיות, ביטחוניות ואתיות. הנושא צפוי להיבדק על ידי הקונגרס, שיכריע האם המהלך עומד בדרישות החוק והאם הוא משרת את האינטרסים של ארצות הברית.

אהבתם? שתפו!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

דילוג לתוכן