השעה כבר אחרי חצות, אתם שקועים בעוד פרק של סדרה בנטפליקס או גוללים סרטונים בטיקטוק, ומבטיחים לעצמכם "רק עוד אחד ודי". אבל ד"ר סוראב סתי, גסטרואנטרולוג מקליפורניה וכוכב רשת עם מיליון עוקבים באינסטגרם ועוד חצי מיליון בטיקטוק, מזהיר: הרגל השינה המאוחרת הזה עלול לעלות לכם ביוקר.
בסרטון שצבר מאות אלפי צפיות, הרופא בן ה-42 חושף איך הישארות ערים אחרי חצות פוגעת בגוף ובנפש שלנו – מהמשקל ועד הלב.
"מי שנשאר ער באופן קבוע אחרי חצות מסתכן בבעיות בריאותיות", הוא אומר, ומדגיש ששינה של פחות מ-7-9 שעות, כפי שממליצים מומחי בריאות (כולל משרד הבריאות הישראלי), עלולה לגבות מחיר כבד.
אז מה קורה לגוף כשאתם דוחים את השינה? הנה ארבע ההשפעות המפתיעות שיגרמו לכם לחשוב פעמיים לפני שתלחצו על "המשך צפייה":
שינה מאוחרת משבשת את ההורמונים ששולטים בתיאבון ובשובע. כשאתם עייפים, היד נמשכת לחטיפים עתירי קלוריות כמו שוקולד או צ'יפס.
מחקר שצוטט בכתב העת הרפואי JAMA מגלה כי מי שנרדמים בחצות או מאוחר יותר נמצאים בסיכון גבוה ב-20% להשמנה או להיקף מותניים גדול, בהשוואה למי שנרדמים מוקדם בערב, בין 20:00 ל-22:00.
מחקר מאוניברסיטת סטנפורד מראה ששינה לפני 1 בלילה משפרת את הבריאות הנפשית, גם אם השעון הביולוגי שלכם מעדיף שעות מאוחרות. לעומת זאת, מי שנרדמים אחרי 1 בלילה נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח דיכאון או הפרעות חרדה.
חוסר שינה מגביר את הלחץ בגוף, ויוצר מעגל קסמים: אתם לחוצים מדי מכדי להירדם, וחוסר השינה רק מגביר את הלחץ. התוצאה? תחושת מתח שמלווה אתכם כל היום.
"שינה לפני חצות משפרת את הריכוז", מסביר ד"ר סתי. השעות הראשונות של השינה, שמתרחשות בדרך כלל לפני חצות, כוללות שינה עמוקה שבה המוח עושה "ניקיון" ומחזק זיכרונות. מחקר מאוניברסיטת אריזונה תומך בכך: שינה מוקדמת חיונית לחשיבה צלולה.
מחקרים על בריאות הלב מראים שמי שנרדמים בין 22:00 ל-23:00 נמצאים בסיכון הנמוך ביותר לפתח מחלות לב וכלי דם. לעומתם, מי שנרדמים בחצות או מאוחר יותר חשופים לסיכון גבוה בהרבה.
החוקרים גילו בין השאר שמי שנוהגים ללכת לישון מאוחר יותר – בחצות או לאחר מכן – היו בעלי סיכון גבוה ב-25 אחוזים לפתח מחלות לב וכלי דם, בהשוואה לעמיתיהם שהלכו לישון בין השעה עשר לאחת עשרה בלילה. עבור מי שנמצאים איפשהו באמצע, ונוהגים להירדם בין השעה 23:00 לחצות, הסיכון למחלות לב היה גבוה ב-12 אחוזים בהשוואה לנרדמים בין עשר לאחת עשרה.
ממצא מעניין נוסף של החוקרים היה שהסיכון אורב גם למי שנרדמים מוקדם יותר, ועמד על 24 אחוזים יותר סיכון עבור מי שנרדמים לפני השעה 22:00. מה שאומר שאם אתם רוצים לרתום את שעת השינה שלכם לטובת בריאות הלב העתידית שלכם, יש לכם חלון זמנים מאוד מצומצם וספציפי להירדם בו מדי ערב.