אחרי עשרה שבועות בלבד של ממשל טראמפ החדש בבית הלבן, היחסים הטרנס-אטלנטיים נמצאים בנקודת שפל היסטורית. גל של סנטימנט אנטי-אמריקאי שוטף את אירופה בעוצמה שלא נראתה זה עשורים, כאשר אזרחים אירופאים מתחילים לנקוט צעדים אקטיביים נגד מוצרים אמריקאיים.
מתקפה רב-חזיתית על אירופה
הידרדרות היחסים לא התרחשה במקרה. כבר מתחילת כהונתו השנייה, פתח הנשיא טראמפ במתקפה רב-חזיתית על אירופה, שכללה שורה של צעדים והצהרות חסרי תקדים:
- הגדרת האיחוד האירופי כ"יריב הגדול ביותר" של ארה"ב
- טענה כי האיחוד האירופי נוסד כדי "לסדר" את אמריקה
- איומים על ביטחון היבשת באמצעות הצהרות על פירוק נאט"ו
- הבטחות לספח או לשלוט בגרינלנד, טריטוריה דנית
- איומים למסות כל סחורה אירופית, לרבות כלי-רכב
- התערבות בוטה של בכירי ממשל בפוליטיקה הפנימית של מדינות אירופה, כולל תמיכה במפלגות ימין קיצוני
האיחוד האירופי, למוד ניסיון מהכהונה הקודמת של טראמפ, ניסה עד כה להגיב במתינות יחסית, וכך גם מנהיגי המדינות השונות. אולם, ברמה הציבורית והעממית מסתמנת תגובת-נגד חריפה.
צניחה דרמטית בתדמית ארה"ב
לפי סקר של חברת YouGov, שיעור המערב-אירופאים הרואים את ארה"ב "באופן חיובי" נחתך באופן דרמטי ברחבי היבשת. מבין שבע מדינות מפתח שנבדקו, אין אפילו אחת שבה רוב התושבים רואים את ארה"ב באור חיובי. שיעור התמיכה בארה"ב צנח בחדות מ-50% בשנת 2024, לממוצע של 33% בלבד כעת.
המקרה הבולט ביותר הוא דנמרק, אחת מבעלות הברית הצבאיות החשובות ביותר של וושינגטון, ששיגרה חיילים ומטוסים למשימות קרב מאפגניסטאן ועד לסוריה. בדנמרק צנח שיעור התושבים הרואים את ארה"ב באור חיובי מ-48% בשנה שעברה ל-20% בלבד בפברואר האחרון.
חרם צרכני נגד מוצרים אמריקאיים
ההתעקשות של טראמפ על סיפוח עתידי של גרינלנד והאיום שלו למסות את ענקית התרופות הדנית "נובו-נורדיסק" אם קופנהגן תסרב למהלך, הביאו לתגובה חריפה בחברה הדנית.
ברחבי דנמרק, החלו רשתות סופרמרקטים לסמן מוצרים בכוכב, כדי להבדיל מוצרים אירופיים מאלו האמריקאים, ולעודד קנייה של "אירופה בלבד". קבוצות פייסבוק הקוראות "להחרים מוצרים אמריקאים" צוברות מאות אלפי חברים, וגם אפליקציות המספקות מידע על מדינות המקור של מוצרים שונים משמשות כדי להפעיל חרם דה-פקטו על סחורה אמריקאית.
סקר שקיים ערוץ הטלוויזיה הדני TV2 בחודש האחרון העלה כי אחד מכל שני תושבים בממלכה נמנע בחודשים האחרונים מקניית מוצר אמריקאי. אחד מכל חמישה דנים אמרו בסקר כי הם "ישקלו מחדש אם לבקר בארה"ב" בעקבות העמדות של הממשל הנוכחי.
ביקור שהרע את המצב
ביקורו של סגן הנשיא ג'יי.די. ואנס ואשתו בבסיס אמריקאי בגרינלנד בסוף השבוע – ללא הזמנה רשמית ואפילו נגד הצהרות הפוליטיקאים המקומיים – רק החמיר את המצב. הכותרת הראשית של העיתון הדני "פוליטיקן" ביום שלישי בערב שיקפה את המגמה: "אלו הדברים שנצטרך לעשות אם ברצוננו לעזוב לצמיתות את פייסבוק ואינסטגרם (מטא היא חברה אמריקאית)".
טסלה כמוקד למחאה
גם במדינות אחרות ישנה גאות בתחושות האנטי-אמריקאיות. אחד היעדים הלוהטים למחאה היא חברת "טסלה", בין היתר בשל ההתערבות של המנכ"ל שלה אילון מאסק בפוליטיקה האירופית, התמיכה שלו במפלגת הימין הקיצוני הגרמנית "אלטרנטיבה לגרמניה" והתבטאויות נגד ממשלות היבשת ברשת X, שגם היא בבעלותו.
ברשתות החברתיות באירופה התפשטו פוסטים של בעלי מכוניות טסלה המצהירים "רכשתי לפני שמאסק השתגע", ובמספר ערים נרשמה ירידה משמעותית במכירות הרכב החשמלי האמריקאי.
השלכות כלכליות ופוליטיות
המשבר ביחסים עלול להוביל להשלכות כלכליות משמעותיות. האיום האמריקאי להטיל מכסים על סחורות אירופיות כבר גרם לתנודות בשווקים, והתגובה האירופית עלולה להחריף את המצב.
מומחים ליחסים בינלאומיים מזהירים כי פער אידיאולוגי הולך ומתרחב בין שתי הגדות של האוקיינוס האטלנטי עלול להשפיע גם על שיתוף הפעולה הביטחוני והמדיני, בתקופה שבה העולם מתמודד עם אתגרים משותפים כמו המלחמה באוקראינה והמתיחות במזרח התיכון.
בבריסל, בירת האיחוד האירופי, מתגבשת תפיסה חדשה של "אוטונומיה אסטרטגית אירופית", שמשמעותה הקטנת התלות בארה"ב והגברת העצמאות הכלכלית והביטחונית של היבשת.
בינתיים, הבית הלבן מתכונן להכרזה על מכסים חדשים, צעד שעלול להחריף עוד יותר את המשבר ביחסים הטרנס-אטלנטיים שכבר נמצאים בנקודת שפל היסטורית.