המבקר אנגלמן לתושבי ניר עוז: "לממשלה יש מחויבות לבנות מסלול שיקום לכלל תושבי העוטף שנפגעו ב-7.10, בכל מקום בו יבחרו לגור"
מבקר המדינה ונציב תלונות הציבור, מתניהו אנגלמן, נפגש עם תושבי ניר עוז המתגוררים בכרמי גת (7.5.2025). הנהגת הקיבוץ וחבריו העלו פערים רבים, במגוון תחומים, אל מול הטיפול הממשלתי בקיבוץ – אשר רבע מתושביו נרצחו או נחטפו ומרבית בתיו חוללו.
בראשית דבריהם תבעו את השבתם של 14 החטופים מקיבוץ ניר עוז ו-59 החטופים כולם. לדברי התושבים, "המחבלים מחקו את הקיבוץ. קיבוץ ניר עוז זה המבחן של המדינה אם ישוקם או לא. שיקומו הוא הניצחון. אם הקיבוץ לא ישוקם ולא תהיה שם קהילה – חמאס ניצח את המערכה".
התושבים הלינו על מענים חסרים הן כלפיהם והן כלפי החברים שאין ביכולתם לשוב להתגורר בקיבוץ בשל הטראומה. חשוב מאוד ליצור ודאות בקרב כלל תושבי הקיבוץ בכל הנוגע למענים הנדרשים להם.
במפגש השתתפה גם מרגלית מוזס – שנחטפה ושוחררה ממנהרות חאן יונס בעסקה הראשונה, כעבור 49 ימים בשבי חמאס.
מוזס קבלה על כך שמאז ששבה משבי חמאס איש מהממשלה לא היה איתה בקשר ואף גורם לא ליווה אותה. לדבריה, "מעבר לזה ששמחנו לראות חייל ישראלי שמעביר אותנו לישראל, לא היה אף גורם ישראלי שהיה איתי בקשר. אף אחד, עד היום, משום משרד. זה לא בסדר. היה צריך לאסוף את מי שחזר. לומר משהו, איזושהי מילה. אפילו ברוכים הבאים לא היה, מלבד חיילי צה"ל שקיבלו אותנו. יש מישהי שמטפלת בי מביטוח הלאומי. חוץ מזה שום גורם ממשלתי לא יצר איתי קשר. גם בימים ששהינו בבית חולים".
המבקר אנגלמן השיב לדברי הדס קלדרון, ששני בניה ואביהם שורדי שבי, על התנהלות הממשלה בהשבת החטופים ועל דרישתה לביקורת בנושא: "הכאב שזועק ממך מאוד ברור ומהדהד".
המבקר הזכיר כי בימים אלו מתקיימת ביקורת על התנהלות הממשלה כלפי החטופים ומשפחותיהם.
לדברי קלדרון, "אין מנהל שרואה את התמונה הגדולה. אנחנו מוצאים את עצמנו מנהלים את הדבר הזה ומושכים את כל החוטים. צריך שיהיה מישהו שינהל את זה. בנוסף, חייבים לקחת בחשבון שיהיו אנשים מהקהילה שיפחדו לחזור שוב לקיבוץ. זה לא שהם לא רוצים אבל הם חוששים כי מן הסתם חווינו שם המון דברים. איפה ההתייחסות אליהם? מה איתם? אנשים מוצאים את עצמם לא צעירים, מחוסרי בית, בלי שום הבטחה לעתיד".
המבקר אנגלמן סיכם את דבריו ואמר: "אני שומע אתכם בכאב גדול. הפער המשמעותי ביותר זה הסוגיה של אלה שמכל סיבה שהיא רוצים ללכת להתגורר במקום אחר. זה נושא שהוא לנגד עיניי ויש בו פער מאוד גדול היום. לממשלה יש מחויבות לבנות מסלול שיקום לתושבי העוטף שנפגעו ב-7.10, בכל מקום בו יבחרו לגור. ברור לכל שכל אחד מתמודד בדרך אחרת עם מה שהוא חווה. עניין זה מונח לפתחה של הממשלה. ביקורת המדינה תעקוב אחר גיבוש מסלולי השיקום ויישומם.
"זו מחויבות לאומית. כמו גם ההבנה שקהילה שחלק מחבריה חטופים דורשת טיפול ממשלתי התפור למידתה.
"אני מודה לכם גם על הפתיחות והנושאים שהעליתם ואנחנו נעקוב אחר טיפול הגורמים הממשלתיים השונים, למען טיוב השירות שאתם מקבלים מהגופים הציבוריים השונים".