בעקבות פרשיות שנחשפו: בית הדין של הרב אליהו בקוד אתי למקומות עבודה

קרדיט צילום: ללא

בניסיון לצמצם פגיעות מיניות, בבית הדין של הרב שמואל אליהו קוראים ליישם קוד אתי שרבנים רבים ניסחו יחד, הכולל שורת הנחיות מעשיות ליחס בין גברים לנשים ולדרכי השיח והקשר ביניהם. בית הדין: "תפקידנו בעולם הוא להביא אור, אמונה ואהבה, והמטרה כאן היא למנוע מאנשים לנצל את האמון כדי לעשות רע לאנשים אחרים"

תקדים דרמטי במגזר הדתי: בבית הדין לפגיעות מיניות שהקים הרב שמואל אליהו המכהן כרב העיר צפת וחבר מועצת הרבנות הראשית. עם רבנים נוספים מהמגזר הדתי והחרדי, קוראים ליישם רשימת הנחיות במטרה לצמצם פגיעות מיניות ויחסים בעייתיים במקומות עבודה. "העולם היום טהור יותר ומתוקן יותר לאין שיעור מהדורות הקודמים, ועדיין יש עוד מה ליישם כחברה כדי לצמצם את היקף המגפה החמורה הזאת."

 

על פי הנכתב, מדובר בקוד אתי המתייחס לאישי ונשות ציבור, מעסיקים ומעסיקות וכל מי שמצוי בקשרי עבודה עם נשים וגברים. לדברי הרב, מטרת הקוד היא למנוע היווצרות סיטואציות המאפשרות פגיעה וניצול או היווצרות קשרים לא רצויים, ומהצד השני גם למנוע האשמות שווא.

 

ההנחיות מחולקות לחמישה חלקים, החל מכללי יסוד לקיום פגישות במקומות עבודה, דרך עיסוק בעניין קביעת מקום לפגישות, הנחיות מעשיות לאווירה וסגנון של קיום פגישות מעורבות, דגשים על הימנעות מהסתרת פגישות שעשויה להוביל לפגיעות שקטות, דרכי תקשורת אלקטרונית וייעוץ אישי, ולסיום הנחיות לטיפול במקרים ספציפיים.

על פי כללי היסוד, מפגש בין איש לאישה צריך להתקיים במקום ובזמן שלא תיווצר בהם רמה גבוהה של אינטימיות, המאפשרת תקלות או חשד לתקלות. שלושת התנאים הבסיסיים שהוזכרו הם הימנעות מכל מצב בו יכול להתרחש אירוע חמור, או שאפשר לספר שהתקיים אירוע כזה, שמירה על אווירה רשמית ועניינית, כך שהמפגש לא ייצור או יזמין קרבה חברתית יתרה או תחושה מדומה של קרבה כזאת, וכן הימנעות מהסתרת הפגישה.

לדוגמה, בעניין מקום העבודה צוין כי מקום הפגישה המומלץ הוא במשרד בשעה בה נמצאים אנשים רבים, כאשר ישנה אפשרות סבירה לכך שידעו מה מתרחש בחדר או ייכנסו אליו. גם ביקור בית יתקיים רק במקרים חריגים, וכן יש להימנע מקיום פגישות בארבע עיניים במסעדה ועוד, וכן מנסיעות משותפות כשהן מתרחשות באופן קבוע.

הדגשים בעניין האווירה והסגנון בפגישות מתייחסים לסגנון הישיבה והדיבור, הימנעות מכל קרבה גופנית ומקיום פגישות אישיות לאחר השעה 22:00 בלילה, הגבלת משך זמן הפגישה ועוד. את הפגישות יש לציין ביומן וליידע עליהן אנשים, על מנת למנוע הסתרה של אירועים חמורים. צויין כי נוכחות של בני הזוג של המשתתפים יכולה להרחיק מאווירה שעלולה ליצור קרבה מזיקה.

בנוגע למקרים של ייעוץ אישי, הובהר כי חשוב להגביל מפגשים הנושאים אופן אישי או רגשי למקרים של "עזרה ראשונה בלבד", וכאשר ישנו צורך חיוני בקיום שיחה כזו יותר משלוש פעמים, טוב לצרף אדם נוסף למפגש, אך צויין כי במידה ואיש הציבור עוסק במקצוע הכולל מרכיב של ייעוץ, ישנו מקום לגמישות בזמנים המדוברים אך צריך למצוא פתרון אחר כדי לא להגיע למצבים המוזכרים.

כאמור, ההנחיות נכתבו כחלק מפעילותו בית הדין לפגיעות מיניות שהקים הרב אליהו יחד עם רבנים נוספים. בית הדין הסביר כי ישנן פגיעות שניתן למנוע ע"י נהלים וגבולות חברתיים ותפקידנו כחברה ליישם כל מה שיכול להציל נפשות מעוול כזה. מאז שהוקם בית הדין בשנת 2019, הצטרפו אליו מספר דיינים בכירים, ביניהם דיינים מהמגזר הדתי לאומי ומהמגזר החרדי.

בית הדין מפעיל קו חם לקבלת פניות, מספק תמיכה נפשית במקרים בהם יש צורך, מעניק סיוע משפטי וליווי בהגשת תלונה וכן סיוע כלכלי ממוקד במקרים ספציפים ובקבלת עזרה טיפולית, עוסק במענה הלכתי לשאלות הקשורות בנושא, ומעניק הכוונה וגיבוי לרבנים ומנהיגי קהילה סביב אירוע מקומי, זאת במקביל לביצוע הליכי בוררות ע"י הרכב דיינים.

הרב אליהו ציין כי הקפדה על הקוד האתי תיצור תחושת ביטחון ותפחית את החשדנות מצד כל גורם כזה או אחר, והוסיף כי בכל מקרה בו מישהו חש פגיעה מאיש הציבור או שישנו חשש לעבירה פלילית חשוב לפנות למשטרה. ובכל מקרה של חריגה מהכללים שהזכיר, גם אם אין חשש לעבירה פלילית, ניתן לפנות לגורמים רלוונטים שיתערבו בעניין, העיקר לא לשמור בסוד.

אהבתם? שתפו!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

דילוג לתוכן