בקרוב נראה את הכסף? המתווה שדורש יו"ר ועדת הכלכלה ביטן לציבור שנתקע בחו"ל במלחמה מול איראן

קרדיט צילום: צילום מסך ערוץ הכנסת

מנהל רת"א עדכן: 90 אלף נוסעים חזרו במהלך ימי המבצע ו-60 אלף לא הצליחו לחזור באותה תקופה; מנכ"ל ישראייר: כשביקשו מאיתנו תוך 5 שעות המטוסים לא היו פה – למה כשאנחנו מבקשים סעד גוררים אותנו באף חודשיים?

ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, המשיכה היום את סדרת הישיבות בניסיון למצוא מתווה לפיצוי ישראלים שנאלצו להישאר בחו"ל במבצע עם כלביא. בפתח הדיון ציין היו"ר ביטן כי רק אתמול הייתה ישיבה של שר האוצר ושרת התחבורה, ולכן לא הייתה התקדמות בשבו האחרון. הוא דרש כי תוך שבועיים יהיה מתווה ואמר כי לא יהיו ארכות נוספות.

 

נציג אגף התקציבים באוצר, דניאל שוורץ, ציין כי בישיבה שהייתה אתמול השרים ביקשו לטייב את הנתונים ולהבין מה ההשלכות מבחינה תקציבית והשלכות רוחב. "נגיע לשרים בהמשך לבחון אם צריך מתווה ואיזה מתווה לעשות", אמר. ח"כ ולדימיר בליאק שאל כמה זמן עוד צריך וציין כי יש אנשים שנפגעו, ח"כ שלי טל מירון ציינה גם היא כי הציבור וחברות התעופה ממשיכים להמתין. היו"ר ביטן דרש שהמתווה יסוכם ויובא לוועדה תוך שבועיים, עד 11 באוגוסט.

 

מנהל רשות התעופה האזרחית, שמואל זכאי, עדכן: "סיימנו תחקיר של האירוע של עם כלביא – בסך הכל במהלך 12 הימים של המבצע חזרו לארץ 90 אלף נוסעים שהיו בחו"ל. 65 אלף חזרו דרך עקבה וטאבה, 25 אלף נוסעים חזרו דרך נתב"ג, 5,000 חזרו דרך חיפה וכל השאר דרך הים. אם ניקח את העובדה ששהו בחו"ל 150 אלף ישראלים שהסגירה גרמה להם קשיים, ז"א שיש מתוכם 60 אלף שלא הצליחו לחזור בימי המבצע".

 

זכאי הוסיף כי הכי קל לשרה לחתום על הצו, שמטיב מאוד עם חברות התעופה אבל פוגע מאוד, לדעתה ולדעת שר הכלכלה, בנוסעים. "אם השרה תחתום על הצו נגמר האירוע, לכן אני ממליץ לקבל את בקשת הוועדה ולהביא מתווה", אמר זכאי.

 

עו"ד רז נזרי, המייצג את ישראייר, ציין כי השרים הבינו שצריך להגיד משהו ליו"ר הוועדה, אחרי שפעמיים לא היו תשובות. לדבריו, "לדחות את הקץ זה לא יעזור, בסוף המדינה צריכה להכניס יד לכיס. האוצר יצטרך לשלם פיצוי לא רק לנוסעים אלא גם לחברות התעופה, ויפה שעה אחת קודם".

 

מנכ"ל ישראייר, אורי סירקיס, ציין כי החברה נמצאת לפני פרסום דוחות הרבעון השני ונדרשים לגילוי – ויש לחברה כרגע 1,000 תביעות כרגע. "כל יום שעובר המערכת המשפטית נסתמת, ואנחנו ממתינים לדיון בכנסת. בשביל מה? למה למרוח את זה? מר זכאי התקשר אלי ב-2 בלילה ב-12 ביוני ואחרי 5 שעות המטוסים שלנו לא היו פה. למה כשאנחנו מבקשים סעד גוררים אותנו באף חודשים?", שאל סירקיס. זכאי התייחס לכך ואמר: "למען הפרוטוקול התקשרתי ב-2 הוא ענה לי ב-7. גם את זה צריך להכניס לקונטקסט, הוצאנו את המטוסים הישראלים כדי לשמור על רכוש החברות ואם זה לא היה קורה הן היו באירוע אחר וחלקן אולי לא היו קיימות בכלל".

יו"ר ועד עובדי הוט, כפיר אלמסי, סיפר כי 300 עובדים של החברה היו תקועים וזה נזק של מיליוני שקלים. הוא הוסיף כי בא לדבר על הבעיות שנגרמו לאזרחים הפשוטים, ואמר כי כל אזרח נפגע ביותר מ-20-25 אלף שקל.

סמנכ"ל אל על, שלומי זפרני, אמר גם הוא כי החברה קרובה לפרסום דוחות כספיים לרבעון השני של 2025 והיא בחוסר ודאות מוחלט. לדבריו, "דיווחנו על נזק ישיר של 50 מיליון דולר ואין שיח מול אף גורם ממשלתי ביחס אליו. השיח הוא איך אנחנו מפצים את האזרחים, יש גרירת רגליים ובסוף מי שנפגע זה האזרח וחברות התעופה".

ח"כ אפרת רייטן אמרה כי זו השיטה של האוצר – להתיש את האזרחים והחברות. ח"כ ולדימיר בליאק ציין כי כבר ב-16 ביוני הציע מתווה לפיצוי ואמר: זה עניין של כסף, ויש לי תחושה ששר האוצר לא רוצה לפצות ולהוציא את הכסף ואנחנו נתעקש על זה". ח"כ אלון שוסטר ביקש לדעת כמה זמן צריך כדי להגיע למתווה, ואמר כי הרושם הוא שהזמן לא מנוצל כמו שצריך. "לא עובדים ככה", אמר.

היו"ר ביטן סיכם את הדיון ואמר כי הוא לא מתכוון לעזוב את הנושא. "זו כבר ישיבה שלישית ובסוף נפתור את הבעיה. אני נותן לכם את הזמן הזה כי הנושא הזה הוא חשוב מאוד, אבל תנצלו את הזמן לשבת עם החברות ועם מי שצריך. בישיבה הבאה תבואו סגורים עם המתווה, לא יהיה ארכות נוספות. הכי טוב שיהיה הסכם, אבל אם אין הסכם תגידו מה אתם מוכנים לעשות ואנחנו נקבל את ההחלטות שלנו", אמר.

אהבתם? שתפו!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

דילוג לתוכן