העולם עלול לעמוד בפני מגפה חדשה ומסוכנת – כך מזהיר ארגון הבריאות העולמי המחלה הטרופית צ'יקונגוניה, המועברת בעקיצת יתושים, מתפשטת במהירות ומסכנת יותר ממחצית מאוכלוסיית כדור הארץ.
צ'יקונגוניה, שהייתה בעבר מוגבלת בעיקר למדינות טרופיות, כבר התפשטה ל-119 מדינות – כולל מדינות באירופה כמו צרפת, איטליה וקורסיקה, שם דווח על התפרצויות מקומיות. לפי הערכת WHO, כ-5.6 מיליארד בני אדם נמצאים כיום בטווח סיכון גבוה.
"תסמינים קשים – ללא חיסון"
המחלה מתאפיינת בחום גבוה, כאבי פרקים קשים (שיכולים להימשך חודשים ואף שנים), שלשולים, פריחה, בחילות, כאבי שרירים ועייפות קיצונית. ילדים, קשישים ואנשים עם מערכת חיסון מוחלשת עלולים לפתח סיבוכים מסכני חיים.
בניגוד לקורונה – לצ'יקונגוניה אין חיסון או טיפול ייעודי, ומערכת הבריאות נאלצת להסתפק בטיפול תומך בלבד. החולים נדרשים למנוחה, שתייה מרובה ותרופות להורדת חום וכאבים.
(ריסוס נגד יתושים באי הצרפתי ראוניון במסגרת המאבק בצ'יקונגוניה, באפריל. צילום: AFP)
שינויי האקלים מגבירים את הסכנה
המומחים מזהירים כי שינויי האקלים, התחממות גלובלית והתרחבות אזורי מחייה של היתוש הנגוע – מגבירים את פוטנציאל ההתפרצות. יתושי אדס אגיפטי, שמעבירים גם דנגי וזיקה, משגשגים כיום גם באזורים שבעבר היו בטוחים יחסית.
ד"ר ג'רמי פראר, המדען הראשי של WHO, הביע דאגה עמוקה: "יש פערים חמורים במוכנות העולמית. אנחנו מזהים את הסכנה – אך לא פועלים מספיק מהר כדי לעצור אותה לפני שתהפוך לאיום עולמי."
ומה עם ישראל?
לפי משרד הבריאות, טרם דווח על מקרים מקומיים של צ'יקונגוניה בישראל – אך מערכת הבריאות עוקבת בדריכות אחר ההתפתחויות, במיוחד בעונת הקיץ. בשלב זה, ממליצים להקפיד על מניעת עקיצות יתושים באמצעות אמצעי הדברה, רשתות, ומריחת חומר דוחה יתושים.
האם מדובר במגפה הבאה?
למרות שצ'יקונגוניה לא קטלנית כמו נגיפים אחרים, הפוטנציאל להדבקה נרחבת, תסמינים ממושכים והעומס על מערכות בריאות – הופכים אותה לאיום אמיתי. ב-WHO דורשים להשקיע בפיתוח חיסון בהול, מערכות ניטור, והיערכות גלובלית מהירה – לפני שיהיה מאוחר מדי.