בעת שהמתיחות בין וושינגטון לטהרן נמצאת בשיאה, ה"דיילי מייל" הבריטי דיווח הערב (רביעי) כי ארצות הברית וישראל נערכות לתקיפה משותפת וחסרת תקדים באיראן, במטרה להסיר את האיום שיוצרת תוכנית הגרעין של משטר האייתוללות.
"היה צריך למנוע את התקדמות תוכנית הגרעין האיראנית כבר מזמן", אמר בכיר ישראלי ששוחח עם העיתון הבריטי בעילום שם, והוסיף: "הגיע הזמן להציב גבול".
מקור ישראלי נוסף שצוטט בדיווח, וכונה "גורם מדיני בכיר", הסביר כי בירושלים סבורים שנפתח חלון הזדמנויות לתקיפה ברפובליקה האסלאמית: "מנקודת המבט של ישראל, עם טראמפ בבית הלבן, הגענו לרגע אופטימלי להתמודדות עם איראן. לא תהיה הזדמנות טובה יותר".
"קרובים לנשק גרעיני יותר ממה שמתקבל על הדעת"
בהמשך הדיווח, הגורם המדיני הזהיר: "לאסוף מידע בנוגע למידת ההתקדמות של תוכנית הגרעין האיראנית תמיד הייתה פעולה מאתגרת, אבל במציאות הם הרבה יותר קרובים לפיתוח נשק גרעיני ממה שמתקבל על הדעת – והם נמצאים במצב הזה כבר זמן רב".
הערכות אלו מצטרפות לדיווחים קודמים מהסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (IAEA) שהזהירו כי איראן צברה כמויות משמעותיות של אורניום מועשר לרמה גבוהה, הרבה מעבר למה שנדרש למטרות אזרחיות.
טראמפ: בין תקיפה לדיפלומטיה
הדיווח ב"דיילי מייל" מגיע על רקע ניסיונותיו של הנשיא דונלד טראמפ להפעיל לחץ מקסימלי על טהרן במטרה להביא להסכם גרעין חדש. באתר "אקסיוס" צוטטו היום גורמים אמריקנים לפיהם טראמפ "שוקל ברצינות" את ההצעה האיראנית לשיחות לא ישירות בנוגע לסוגיית הגרעין, במקביל להצבת מפציצים אמריקניים נוספים במזרח התיכון.
לפי הדיווח, בממשל האמריקני סבורים כי שיחות ישירות עם איראן הן בעלות סיכויים גבוהים יותר להצלחה. עם זאת, הבית הלבן לא שולל את ההצעה של טהרן לקיום שיחות באמצעות תיווך של עומאן, ששימשה בתפקיד זה גם בעבר.
הכוננות האמריקנית בשיאה
בימים האחרונים התגברו הדיווחים על תגבור כוחות אמריקניים במזרח התיכון. הפנטגון אישר השבוע כי נושאת המטוסים "הארי ס. טרומן" תישאר באזור, ואליה צפויה להצטרף בקרוב נושאת המטוסים "קרל וינסון". בנוסף, שישה מפציצי B-2 ספיריט חמקנים הוצבו באי דייגו גרסיה באוקיינוס ההודי.
יחד עם זאת, גורמים בוושינגטון מדגישים כי הבית הלבן עדיין מעדיף להגיע להסכם דיפלומטי, וכי התגבור הצבאי נועד בעיקר להגביר את הלחץ על איראן להגיע לשולחן המשא ומתן.
תגובות בינלאומיות
טרם התקבלה תגובה רשמית מאיראן לדיווח, אולם בעבר הזהירה טהרן מפני "תגובה חריפה" לכל תקיפה על אדמתה. המנהיג העליון עלי חמינאי הצהיר בעבר כי מדינתו תגיב ב"עוצמה ובהיקף שלא נראו בעבר" לכל פעולה צבאית נגדה.
מאירופה נשמעו קריאות לריסון והמשך המאמצים הדיפלומטיים. נשיא צרפת עמנואל מקרון כינס אתמול ישיבת קבינט ביטחונית חריגה בנושא איראן, ומשרד החוץ הצרפתי קרא "לכל הצדדים להימנע מפעולות שעלולות להסלים את המצב".
הערכות בישראל
בישראל נמנעים מתגובה רשמית לדיווח, אולם בתקשורת הישראלית סוקרות התפתחויות אלה בהרחבה. גורמי ביטחון ישראליים מזהירים זה שנים מפני הסכנה שבתוכנית הגרעין האיראנית, ומממשלת נתניהו נשמעו בחודשים האחרונים קריאות חוזרות ונשנות לפעולה נחרצת כנגד טהרן.
בינתיים, מערכת הביטחון הישראלית נמצאת בכוננות גבוהה, על רקע החשש מתגובה איראנית אפשרית, בין אם ישירה או באמצעות שלוחיה באזור כמו חיזבאללה בלבנון או המיליציות השיעיות בסוריה ועיראק.
מומחים מעריכים כי השבועות הקרובים יהיו קריטיים בקביעת האם המשבר יגיע לפתרון דיפלומטי או יתפתח לעימות צבאי נרחב שעלול להשפיע על כל האזור.