דרמטי: נחשפה התוכנית הסודית של מצרים והפלסטינים בעזה

מסמך סודי שהגיע לידי "ראי אל-יום" חושף את המגעים החשאיים בין מצרים, חמאס והרשות הפלסטינית על הקמת גוף ניהול חדש ברצועה

חשיפה דרמטית מסמך סודי שהגיע לידי "ראי אל-יום" חושף את המגעים החשאיים בין מצרים, חמאס והרשות הפלסטינית על הקמת גוף ניהול חדש ברצועה כך פורסם הערב באתר מעריב.

חמאס

כאשר הזרקורים מופנים למשא ומתן על שחרור החטופים, מתנהל בחשאי מאבק דרמטי על עתיד השליטה במעברי עזה. דיווח מיוחד של העיתון הלונדוני "ראי אל-יום" חושף לראשונה את המסמך הסודי שעומד במרכז המגעים בין מצרים, הרשות הפלסטינית וחמאס, ואת המהלכים המפתיעים מאחורי הקלעים.

"כמעט בלתי אפשרי", כך הגדירו גורמים אמריקאיים ומצריים את האפשרות להפעיל מחדש את המעברים ללא הסכמת חמאס. מקור בכיר המעורה בפרטים אמר ל"ראי אל-יום" כי "חמאס היא המוסד הרשמי היחיד הקיים בשטח". אולם הפתרון המסתמן מורכב הרבה יותר.

הכול התחיל בלשכתו של אבו מאזן. הנשיא הפלסטיני, חושף העיתון הלונדוני, ניסה תחילה למנוע את שליחת יועצו הבכיר, עזאם אל-אחמד, לשיחות בקהיר. במקומו, נשלח בכיר פת"ח מחמוד אל-עאלול. "פגישה נוספת תתקיים לאחר עדכון לשכת הנשיאות", מסר גורם רשמי ל"ראי אל-יום".

המסמך שהגיע לידי העיתון הלונדוני חושף את הפרטים המלאים של התוכנית: הקמת "גוף סולידריות" טכנוקרטי שיכלול 12 עד 15 אישים פלסטינים עצמאיים. הגוף, שיכונה "ועדת התמיכה הקהילתית", יפקח לא רק על המעברים, אלא על מערך שלם של ניהול אזרחי ברצועה.

לפי המסמך החשאי שנחשף ב"ראי אל-יום", הוועדה החדשה תקבל סמכויות נרחבות שחורגות הרבה מעבר לניהול המעברים. היא תפקח על קבלת כספי הסיוע הבינלאומיים, תנהל את תקציבי השיקום, ותהיה אחראית על מערכות החינוך, הבריאות, המים והחשמל ברצועה. "הכל ייעשה ללא התערבות של חמאס וזרועותיה החמושות", מדגיש גורם בכיר בשיחה עם העיתון הלונדוני.

נקודת מפנה דרמטית במגעים, חושף "ראי אל-יום", הגיעה כאשר המצרים ביקשו מחמאס לוותר על דרישתה לכנס את כל הפלגים הפלסטיניים בקהיר לאישור המתווה. במקום זאת, הוסכם כי חמאס ופתח – שני הארגונים הגדולים – יעדכנו את שאר הפלגים בפרטי ההסכם. אלא שאז הגיע המשבר: הוועד הפועל של אש"ף החליט להקפיא את המגעים. אולם, על פי הדיווח ב"ראי אל-יום", קהיר לא מתכוונת לוותר. "הצד המצרי הודיע לחמאס כי הוא נחוש להשיג את חתימת הרשות על המסמך וכי יפעיל לחץ כבד בקרוב", מוסר גורם המעורה בפרטים לעיתון הלונדוני.

התרחיש הראשון והאופטימי ביותר הוא הקמת גוף הניהול החדש בהסכמה מלאה של כל הצדדים. מהלך כזה, מעריך העיתון הלונדוני, עשוי ליצור תקדים היסטורי של שיתוף פעולה בין כל הגורמים המעורבים. התרחיש השני, המדאיג יותר, הוא הכשלת המהלך על ידי אחד הצדדים – תוצאה שעלולה להוביל למשבר חדש ביחסי מצרים, הרשות הפלסטינית וחמאס. התרחיש השלישי הוא פשרה: יישום חלקי של ההסכם שיאפשר את פתיחת המעברים, תוך דחיית ההכרעה בסוגיית הניהול הכולל של הרצועה."ראי אל-יום" מדגיש כי המתווה הנוכחי מהווה נקודת מפנה אפשרית ביחסי הכוחות ברצועה. לראשונה מוצע מודל ניהולי המשלב סמכויות טכנוקרטיות עם פיקוח בינלאומי, במטרה לגשר על הפערים העמוקים בין כל הצדדים המעורבים. זהו ניסיון ראשון מסוגו ליצור מנגנון ניהול מוסכם במעברי עזה.

אהבתם? שתפו!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

דילוג לתוכן