האם הקבלנים משחקים עם המספרים? משרד האוצר יוצא לבדוק

משרד האוצר פועל לחשיפת אחת הבעיות החמורות ביותר בתחום הנדל"ן בישראל – דיווח שגוי של קבלנים בנוגע להטבות מימון. בבדיקה שחשפה ממצאים לא פשוטים, נטען כי חלק מהיזמים הצהירו בצורה מוטעית על הטבות שקיבלו רוכשי הדירות, ובעקבות זאת פנתה המדינה לרשות המסים בדרישה להדק את הפיקוח.
הבדיקות החלו עקב פערים שנמצאו בין הנתונים שמסר משרד האוצר לבין הנתונים שמציגים בלמ"ס. החשד המרכזי מצביע על כך שבאזורים מסוימים, כגון הפריפריה הצפונית וירושלים, קבלנים דיווחו באופן חלקי או סילפו נתונים לגבי מבצעי מימון, מה שעלול להטעות את הערכת מחירי הדירות בשוק.
הנתונים הראשונים הגיעו ממערכת משע"מ של רשות המסים, שסיפקה תמונת מצב מקיפה על תנאי תשלום שסופקו לרוכשי דירות. עם זאת, בדיקות מעמיקות העלו פערים בין דיווחים ידניים לבין הדיווחים בקובץ הדיגיטלי, מה שהעלה חשד כי חלק מהיזמים "ניקו" נתונים כדי להסתיר הטבות כלכליות כמו מבצעי תשלום 10/90 או 80/20.
אחת הבעיות שהתגלו נוגעת לחוסר אחידות בצורת הדיווח – כאשר מספר יזמים משתתפים בפרויקט, דיווחים שונים על אותה עסקה עלולים להיראות כאילו לא ניתנה שום הטבת מימון כלל. לדוגמה, אם שותף אחד מדווח על תנאי מימון נוחים, בעוד השני מדווח אחרת, העסקה מתועדת כאילו אין הטבה.
בנוסף, נמצא כי קבלנים רבים דיווחו בצורה בלתי מסודרת, תוך שימוש בקודים לא אחידים או השארת שדות ריקים. כך, עד סוף שנת 2024, כ-30% מהדיווחים על מבצעי מימון נותרו ריקים, והיקף ההטבות באזורי הפריפריה הצפונית וירושלים זוהה כשולי – למרות שבפועל קיימות הצעות מימון פומביות באתרים של אותם קבלנים.
כעת, משרד האוצר דורש מרשות המסים לוודא דיווח מלא ואמין מצד הקבלנים. הפיקוח על תנאי המימון של עסקאות נדל"ן עשוי להיות הצעד הבא בדרך להבנת מצב השוק – ובמידת הצורך, תיקון ליקויים ופיקוח נוקשה יותר.

אהבתם? שתפו!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

דילוג לתוכן