אמש (שני) בתום דיונים ארוכים בנוגע לחוק הגיוס, שכללו עבודה של נתניהו בעצמו על נוסח חוק הגיוס, הרב דוב לנדו והרב הלל הירש המנהיגים את הציבור הליטאי, הורו לחברי הכנסת לפרוש.
קצפם של החרדים יצא על שינויים שאדלשטיין עשה בחוק. בין השינויים, הליך הפטור מגיוס יתחיל רק לאחר סיום המיונים הצבאיים ושיבוץ הבחור ביחידה אליה הוא מיועד להתגייס. כך, במידה ויוחלט לגייס את אותו בחור – הדבר ייעשה באופן מידי. בנוסף, אדלשטיין דורש כי בחורי הישיבה יצטרכו להחתים כניסה ויציאה מהישיבה בטביעת אצבע.
לאחר פרישת דגל התורה, הקואליציה עומדת על 61 אצבעות אם סופרים את אבי מעוז, ועל 60 אצבעות אם הוא נספר כחלק מהאופוזיציה. רשמית מעוז פרש, אך בפועל, בעיקר בנושאים הקריטיים, הוא מצביע עם הקואליציה. בהתאמה, פרישה של ש"ס מהקואליציה תפיל את הקואליציה ל-50 או 49 חברי כנסת בלבד.
ביהדות התורה, לפחות כרגע, לא מתכננים להצביע בעד אי אמון קונסטרוקטיבי בממשלה או לתמוך בחוק לפיזור הכנסת – אבל לפי קביעת יועמ"שית הכנסת שגית אפיק, ניתן להגיש 61 חתימות על החוק לפיזור הכנסת עד יום רביעי, כך שיש לאופוזיציה זמן לשכנע את החרדים להעביר את החוק לפיזור הכנסת במושב הנוכחי לפחות בקריאה טרומית. כך או אחרת, החוק לא יעבור במושב הנוכחי גם לא בקריאה ראשונה. רק אחרי הפגרה החוק יקודם, וככל הנראה הבחירות יהיו באזור חודש מרץ 2026.
התרחישים האפשריים
פשרה חדשה ב-48 השעות הבאות: ראש הממשלה בנימין נתניהו עסק אקטיבית בכתיבת נוסח חוק הגיוס. נתניהו יוכל לדרוש מאדלשטיין לשנות את הנוסח של החוק ולהוציא את הסעיפים בגללם החרדים החליטו לשבור את הכלים – או לפטר את אדלשטיין מראשות הוועדה בכדי שחבר כנסת אחר יעשה זאת. הסיכויים למהלך שכזה נמוך ביותר.
למעלה מכך, אדלשטיין טוען כי החוק שהוא מביא יביא באמת לגיוס חרדים. נתניהו יוכל לרכב על הטיעון הזה ולומר כי הוא ניסה להגיע לפשרה בנושא חוק הגיוס, בתנאי שהחוק יביא לגיוס אמיתי של חרדים ולא כזה של "עבודה בעיניים". מכיוון שהחרדים לא הסכימו לחוק גיוס 'אמיתי', הקואליציה נאלצה ללכת לבחירות.
אין פשרה אבל ש״ס נשארת: במידה ואין פשרה וש"ס מחליטה להישאר, לא ניתן לפרק את הקואליציה. קשה מאוד לשמור לאורך זמן על קשיחות וקיום של קואליציה שכזאת, אבל בין א הקואליציה תמנה 61 או 60 חברי כנסת, לאופוזיציה לא יהיו 61 אצבעות בכדי להפיל את הממשלה. במצב שכזה, הקואליציה תקרטע מספר חודשים ולאחר מכן תשבוק חיים. הפלוס בתרחיש שכזה הוא שנתניהו יהיה בשליטה מלאה על מועד הבחירות ופירוק הקואליציה.
אין פשרה ומתנהלים כממשלת מיעוט בפגרת הקיץ: במקרה בו גם ש"ס תצטרף ליהדות התורה ותפרוש מהקואליציה, במהלך פגרת הקיץ הממשלה תתנהל כממשלת מיעוט וכקואליציית מיעוט. עבודת הוועדות תהיה קשוחה לקואליציה וככל הנראה לא מעט מהצעותיה יפלו.
אין פשרה, יש עסקה וגם סמוטריץ ובן גביר מאיימים לפרוש: תרחיש האימים של נתניהו הוא אם לא רק שיהדות התורה וש"ס יפרשו מהממשלה, אלא גם הציונות הדתית ועוצמה יהודית. בכנסת כעת כולם מריחים בחירות. במידה ותהיה עסקה שלעמדת השרים איתמר בן גביר ובצלאל סמוטריץ לא תביא ניצחון בעזה עד הבחירות, יש סיכוי שגם הם יודיעו על פרישה – מה שישאיר את הליכוד כמפלגה היחידה בקואליציה.
מועד הבחירות המסתמן: בכל אחד מהתרחישים, הבחירות הקרובות צפויות להתקיים בשליש הראשון של שנת 2026, וככל הנראה באזור חודש מרץ 2026. הכנסת יוצאת לפגרה ב-27 ביולי, כך שהחוק לפיזור הכנסת לא יוכל לעבור בקריאה שנייה ושלישית עד סיום מושב הכנסת – אלא אם כן נתניהו יהיה מעוניין בכך.הסיכויים נמוכים מכיוון שהתפזרות הכנסת עכשיו תביא לבחירות בחודש אוקטובר, חודש לא טוב לקואליציה הנוכחית בשל אירועי הטבח בשבעה באוקטובר. ב-19 באוקטובר הכנסת חוזרת מפגרה, ועד שהחוק לפיזור הכנסת יעבור יכול לעבור חודש או חודש וחצי – מה שיביא לבחירות במהלך חודש מרץ 2026.