תופעת אתרי ההונאה ממשיכה: צרכנים רבים מדווחים כי נפלו קורבן לאתרים מזויפים המציעים מוצרים בתחומי הביגוד, הנעלה, אלקטרוניקה, בשמים, ואף שירותים כמו הוצאת דרכונים זרים ואבטחת סייבר.
אותה תופעה מדאיגה באה לידי ביטוי בכך שהצרכנים משלמים על מוצר או שירות מסוים, אך לא זוכים לתמורה הנדרשת. צרכנים רבים דיווחו כי על אף שביצעו הזמנה ושילמו בהתאם למחיר שמצוין באתר, המוצרים לא הגיעו לידיהם.
צרכנים אחרים סיפרו כי קיבלו את המוצר המבוקש אך הבחינו כי מדובר במוצר מזויף בעל איכות ירודה. לרוב, מציינים הצרכנים, כי התקשו ליצור קשר עם נציגי השירות וכי בוטים אוטומטיים ששובצו באתר לא מספקים את המענה הנדרש.
שרית, הינה לקוחה שנפלה קורבן לאתר הונאה שממנו משפיעני נוער רבים ומוכרים המליצו עליו. "רכשתי נעלי ספורט עבור בני ב 840 שקלים. בני ביקש שאקנה באתר מסוים, מאחר ומשפיעני נוער רבים ומוכרים המליצו עליו", סיפרה שרית.
עוד סיפרה הלקוחה כי לאחר רכישת נעלי הספורט, היא הבינה כי העסק אינו מהימן ועל כן ביקשה לבטל את ההזמנה. "הייתי צריכה לרדוף אחר שירות הלקוחות, וקיבלתי הבטחה שהכסף יוחזר לי, אך הסכום ירד מכרטיס האשראי שלי ללא כל זיכוי. מאז אני רודפת אחריהם שיחזירו לי את כספי אבל הם נעלמו ולפניותיי עונה בוט. מתנת יומולדת לילד הפכה לסיוט וחור בכיס", שיתפה שרית.
הונאות אלו מנצלות את ההתקדמות הטכנולוגית ליצירת אתרים שנראים אמינים, עם עיצובים מקצועיים, תיאורי מוצרים משכנעים ושפה תקנית. הנוכלים מקדמים את האתרים באמצעות פרסומות ממומנות ברשתות החברתיות, מציעים "מבצעים" מפתים ומשתמשים בתמונות של מוצרים יוקרתיים. בפועל, המוצר אינו מגיע, או שמתקבל פריט מזויף והקשר עם "שירות הלקוחות" מתגלה כבלתי אפשרי.
מבחינה חוקית, אתרים אלו עוברים על מספר סעיפים בחוק הגנת הצרכן, כולל הטעיה בפרסום, אי מסירת פרטים מהותיים על העסקה ואי קיום התחייבויות חוזיות. החוק מחייב את העוסק למסור לצרכן פרטים ברורים על העסקה, כולל זהות העוסק, תכונות המוצר, מחירו ותנאי הביטול. במקרים רבים, אתרים מזויפים אלו אינם עומדים בדרישות אלו, מה שמקשה על הצרכנים לממש את זכויותיהם.
כדי להימנע מנפילה בפח, מומלץ לצרכנים לנקוט במספר צעדים: בדקו את אמינות האתר, וודאו שהאתר מציג פרטים מלאים על העסק, כולל כתובת פיזית, מספר טלפון, ותנאי שירות ברורים.
העדיפו אתרים מוכרים בעלי מוניטין מוכח, ולהיזהר מהצעות שנראות טוב מכדי להיות אמיתיות. השתמשו באמצעי תשלום בטוחים – כרטיסי אשראי עם הגנה מפני הונאות והימנעו מהעברת כספים ישירה. חפשו חוות דעת וביקורות על האתר ממקורות אמינים.
הטיפים יכולים לעזור, אבל אי אפשר להשאיר את הצרכנים והצרכניות להתמודד לבד עם התופעה. המדינה חייבת לעשות יותר. ארגון "אמון הציבור" קורא לרשויות להגביר את האכיפה והפיקוח על אתרי מסחר מקוונים, להטיל סנקציות על מפעילי אתרים מזויפים, ולפעול להגברת המודעות הציבורית לסכנות הקיימות ברכישות מקוונות.
אם כבר נפלתם קורבן להונאה כזו, ישנם מספר צעדים שניתן לנקוט. ראשית, חשוב לפנות לחברת האשראי ולדווח על העסקה כהונאה ולבקש ביטול החיוב. לאחר מכן, יש להגיש תלונה לרשות להגנת הצרכן, הדיווח יכול לסייע באכיפה ובהגברת המודעות לתופעה. מלבד זאת, חשוב להגיש תלונה באמון הציבור, אנו מסייעים בטיפול בתלונות ומפעילים לחץ על הגורמים הרלוונטיים, כדי להבטיח סביבה צרכנית בטוחה והוגנת לכולנו.