הורים שימו לב: טרנד קעקועי החינה יכול לסכן את החיים של הילדים שלכם!

קרדיט צילום: ארכיון, דוברות מרכז רפואי מאיר מקבוצת כללית

בחופש הגדול, טיילות הים באילת ובתל אביב מלאות בדוכנים המציעים קעקועי חינה זמניים, שנראים תמימים ומושכים עבור בני נוער. אך מה שמתחיל כחוויה קלילה עלול להפוך לסיוט רפואי. בחודשים האחרונים, מרכז שניידר לרפואת ילדים ומלר”ד הילדים ביוספטל אילת (המופעל על ידי מומחי שניידר) מדווחים על עלייה מדאיגה במספר הנערים המגיעים עם תגובות אלרגיות קשות לאחר ביצוע קעקועי חינה, כולל אודם, שלפוחיות, נפיחות, גרד עז ואף תחושת חנק מסכנת חיים.

(צילום; ביה״ח שניידר)

סיפור אזהרה: “הרגשתי שהוא נחנק”

דנית (שם בדוי), אמא לנער בן 15 מפתח תקווה בשם יוני, מתארת את החוויה הקשה שעברה משפחתה בראיון לאתר ״מאקו״ : “יוני נסע עם חברים לאילת לפני כחודש. למרות שהתנגדתי, הוא החליט לעשות קעקועי חינה על היד, הרגל והצוואר בדוכן בטיילת. כמה ימים לאחר מכן, הוא התחיל לסבול מאודם, נפיחות קשה ותחושת חנק בצוואר. זה היה מפחיד כל כך – הרגשתי שהוא בסכנה”. היא מספרת כי פנו לרופא, שהפנה אותם מיד למיון בשניידר. “הרופאים זיהו מיד את הבעיה וטיפלו בו במשחות וכדורים, אבל עד היום התסמינים לא נעלמו לגמרי. גם חברים שלו סבלו מתגובות דומות, אם כי קלות יותר”.

הסכנה הנסתרת בחינה

ד”ר אורן תמרי, רופא בכיר במחלקה לרפואה דחופה במרכז שניידר, מסביר כי התגובות נגרמות מחומר כימי בשם PPD (Para-Phenylenediamine), המרכיב העיקרי בצבע החינה המשמש לקעקועים זמניים. “הנערים שמגיעים אלינו סובלים מאלרגיה חמורה שמתבטאת באודם, שלפוחיות, נפיחות וגרד עז. ללא טיפול מהיר, עלולות להישאר צלקות קבועות”, הוא מזהיר. “בחופש הגדול, כשנערים מבלים בטיילות, אנחנו רואים עלייה משמעותית במקרים. טיפלתי בחמישה נערים כאלה בחודש האחרון בלבד”.

ד”ר יעל רנרט-יובל, רופאת עור בכירה ביחידת העור בשניידר, מדגישה כי הסכנה חורגת מעבר לתגובה המיידית: “קעקועי חינה הם מלכודת בריאותית. ה-PPD נמצא בריכוז גבוה מאוד בצבעים אלה, והגוף מפתח רגישות ש’נרשמת’ במערכת החיסונית. בחשיפה עתידית, כמו שימוש בצבע שיער המכיל PPD, הילד עלול לסבול מתגובה אלרגית קשה, שעלולה להפוך למסכנת חיים”. היא מוסיפה כי חשיפה לשמש של האזור הפגוע עלולה להחמיר את הנזק ולגרום לצלקות קבועות.

סכנה לכל החיים

המומחים מדגישים כי התגובה האלרגית עלולה להופיע כבר בחשיפה הראשונה, אך לעיתים היא מתפתחת רק בחשיפות חוזרות, מה שהופך את הסיכון לבלתי צפוי. “נערים שנפגעו מקעקועי חינה צריכים להיזהר לכל החיים משימוש במוצרים המכילים PPD, כמו צבעי שיער מסוימים”, מסבירה ד”ר רנרט-יובל. “תגובה חוזרת עלולה להוביל לסיבוכים חמורים, כולל מצבים מסכני חיים כמו בצקת גרון או קשיי נשימה”.

קריאה להורים: מנעו והיו ערניים

הרופאים קוראים להורים להזהיר את ילדיהם מפני קעקועי חינה בדוכנים לא מוסדרים, במיוחד בטיילות בחוף הים. “אם כבר הופיעו תסמינים כמו אודם, גרד או נפיחות, יש לפנות מיד לרופא עור או למיון”, מדגיש ד”ר תמרי. “טיפול מהיר במשחות סטרואידים או תרופות מתאימות יכול למנוע נזק ארוך טווח”. בנוסף, מומלץ להימנע מחשיפת האזור הפגוע לשמש, כדי לסייע בהחלמה.

היעדר פיקוח מחמיר

המקרים החוזרים מעוררים דאגה לגבי היעדר פיקוח על דוכני קעקועי חינה בטיילות. הורים ומומחים דורשים מהרשויות להגביר את האכיפה על שימוש בחומרים מסוכנים כמו PPD, כדי למנוע פגיעה נוספת בילדים ובני נוער. “אם הייתי יודעת כמה זה מסוכן, לא הייתי נותנת ליוני להתקרב לדוכן הזה”, מסכמת דנית בכאב. “אני קוראת להורים אחרים להיות ערניים ולמנוע מהילדים שלהם לעשות קעקועי חינה”.

הסיפור של יוני וחבריו הוא תזכורת כואבת לכך שקעקוע זמני עלול להפוך לבעיה רפואית קבועה. הורים, שימו לב: הסכנה אורבת בדוכנים התמימים למראה.

אהבתם? שתפו!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

דילוג לתוכן