קפקא בקיבוץ על גבול צפון: נשקו האישי של חייל מילואים קרבי נלקח בעקבות תלונת שווא – וכעת אין הוא רשאי לשאת נשק בחייו האזרחיים
עורכת דינו של החייל: "התנהלות שערורייתית ומקוממת של המשטרה והמשרד לביטחון לאומי"
כ', לוחם לשעבר בהנדסה קרבית, הממשיך בשירות מילואים פעיל מראשית המלחמה, מצא עצמו במרכזו של סיפור אבסורדי בעקבות תלונת שווא שהגיש נגדו רכז הביטחון השוטף (רבש"ץ) בקיבוץ שבו הוא מתגורר, הסמוך לגבול הלבנון.
התלונה למשטרה, שהוגשה ב-18 באוגוסט 2024, ייחסה לכ' ירי מנשקו האישי בשטח הקיבוץ, האשמה שכ' הכחיש מכל וכל וטען מיד שמדובר בטעות בזיהוי.
בעקבות התלונה פתחה תחנת משטרת קריית שמונה בחקירה, ובמסגרתה נתפס אקדחו האישי של כ' והופקד בידי המשטרה. ופה הסיפור הופך לקפקאי ממש. למרות שתיק החקירה נסגר מחוסר ראיות בתוך חמישה ימים בלבד, ביקשה המשטרה מבית משפט השלום בקריית שמונה להשמיד את כלי הנשק שנתפס.
עו"ד נאוה טולדנו יהודה, המייצגת את כ', התנגדה בתוקף לבקשה והשיבה לבית המשפט כי מדובר בנשק שנרכש והוחזק כחוק וכי אין שום הצדקה למשטרה להחזיק בו או להשמידו, משהתברר שלא שימש לביצוע עבירה כלשהי. במקביל, פעלה עורכת הדין טולדנו לקבלת חומר החקירה בעניינו של כ' לשם הגשת ערר על עילת הסגירה, בטענה כי התיק צריך היה להיגנז מחוסר אשמה ולא מחוסר ראיות, כיוון שאין בדל ראיה נגד החייל כ'.
בדיון שהתקיים בבית המשפט ב-26 בנובמבר 2024, הודיעה לפתע המשטרה כי בנוסף לבקשת ההשמדה, היא העבירה המלצה לאגף רישוי כלי ירייה במשרד לביטחון לאומי, לבטל את הרישיון לנשיאת נשק של כ'. עו"ד טולדנו יהודה טענה כי מדובר בהחלטה שרירותית וחסרת בסיס חוקי, במיוחד בהתחשב בכך שהתיק נגד מרשה כבר נסגר מחוסר ראיות וכי הלכה למעשה יש לסוגרו מחוסר אשמה.
במעמד הדיון, ביקשה עו"ד טולדנו יהודה מנציגי המשטרה לבטל את הבקשה שהופנתה לאגף לרישוי כלי ירייה, ואל המלצתה הצטרף בית המשפט.
אולם נציג היחידה החוקרת מסר, שאם הבקשה כבר נשלחה אל אגף רישוי כלי ירייה, הוא לא יוכל לבטלה – ועל המבקש יהיה לפנות בבקשה נפרדת להשבת הרישיון.
בשלב זה הבהיר השופט ליחידה החוקרת כי היא מייצרת תקלה שתיקונה עלול לעלות אלפי שקלים בדמות הוצאות למדינה במסגרת עתירה מנהלית שתוגש לביטול ההחלטה של אגף רישוי כלי יריה (שהרי אין עילה כלשהי לביטול הרישיון שעה שתיק החקירה נסגר מחוסר אשמה), אולם למרות הדברים, לא ניתן היה לרפא את הפגם, שכן נציג היחידה החוקרת שיער כי הבקשה כבר שוגרה לאגף רישוי כלי ירייה.
השופט ערן בר אור, שניהל את הדיון, הביע ספק גדול אם ניתן לייחס לכ' כל חשד, והמליץ למשטרה לשקול מחדש את החלטתה לסגור את התיק מחוסר ראיות ולקבל למעשה את טענות ב"כ החייל כ'. מיד לאחר הדיון פנתה עו"ד טולדנו יהודה למשטרה בבקשה לשנות את עילת סגירת התיק מ'חוסר ראיות' ל'היעדר אשמה'.
לנוכח עמדת בית המשפט, ובקשתה של עו"ד טולדנו יהודה, נציגי המשטרה שקלו מחדש את עמדתם, וב-11 בדצמבר הודיעה המשטרה כי שינתה את עילת סגירת תיק החקירה נגד כ' לחוסר אשמה מלא, וכי אינה מתנגדת עוד להשבת הנשק.
בעקבות זאת, הוציא בית המשפט החלטה מפורשת המורה להחזיר את הנשק לכ', בכפוף להצגת רישיון נשק תקף. אלא שבאותו יום ממש, קיבל כ' הודעה מהמשרד לביטחון לאומי, לפיה רישיון הנשק שלו בוטל, וזאת על סמך ההמלצה הישנה אותה שלחה המשטרה.
עו"ד טולדנו יהודה פנתה בדחיפות למשרד לביטחון לאומי בדרישה לבטל את ההחלטה ולהשיב את רישיון הנשק למבקש, בטענה כי מדובר בפגיעה בלתי סבירה באזרח שומר חוק, הזכאי להחזיק בנשק להגנה עצמית, במיוחד בקיבוץ הנמצא על גבול הצפון, מה גם שהמשטרה שינתה את עמדתה, ועל כן המלצתה אינה תקפה.
לדבריה, "המקרה הזה חושף את הסחבת הבירוקרטית וחוסר תיאום בלתי נסבל בין המשטרה הכפופה למשרד לביטחון לאומי, לבין אנשי המשרד עצמו". לדבריה, חוסר תיאום זה פוגע באופן קשה בזכויותיו הבסיסיות של אדם שנמצא נקי מכל אשמה.
עו"ד טולדנו יהודה, הגישה בקשה דחופה למשרד לביטחון לאומי להשבת רישיון הנשק של כ', כבר במהלך חודש ינואר 2025, אך עד היום, חרף החלטות ברורות של בית המשפט, לאורך ארבעה חודשים תמימים, לא מצאו במשרד לביטחון לאומי את המקום להשיב לכ' את רישיונו.
לדברי עו"ד טולדנו יהודה, אנשי המשרד מסרבים לענות לבקשותיה, וכ', המשרת ביחידה קרבית בעזה כבר למעלה משנה, עלול למצוא את עצמו בעת שחרורו משירות, בין שבילי הקיבוץ המסוכנים – ללא אקדחו האישי – על לא עוול בכפו.
היא אף פנתה במכתב ישירות לשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, בדרישה להחזיר לתובע את רישיון הנשק, אך עד כה לא זכתה פנייה זו לכל התייחסות.
לדברי עו"ד טולדנו יהודה, משהו רע קורה במשרד לביטחון לאומי. "למרות מדיניות השר המוצהרת שלפיה הוא פועל להגדלת מספר האזרחים הזכאים לשאת נשק, בפועל, מצטברות מאות עדויות על אנשים שרישיונם נשלל שלא כדין, אך איש במשרד לביטחון פנים לא נוקף אצבע על מנת להשיב להם את זכויותיהם".