סמוטריץ' לא עובר את אחוז החסימה: הסקר שמסעיר את הקואליציה והאופוזיציה
סקר חדש של "מעריב" מבית "לזר מחקרים" מעורר חששות בקרב קואליציית נתניהו, ומעורר חששות גם לגבי עתיד המפלגות הדתיות. הסקר, שנערך בשיתוף עם Panel4All, מצביע על ירידה בכוחה של הקואליציה הממשלתית והתחזקות משמעותית של האופוזיציה. המפלגה של בצלאל סמוטריץ', 'הציונות הדתית', שוב לא מצליחה לעבור את אחוז החסימה, דבר שמעורר תמיהות וחששות בקרב חברי מפלגתו וגם במערכת הפוליטית כולה.
הציונות הדתית בסכנה: מה עובר על סמוטריץ'
בצלאל סמוטריץ' נמצא כעת בעיצומה של תקופה קשה, כאשר מפלגתו לא מצליחה לעבור את אחוז החסימה גם בסקר האחרון. מדובר במכה פוליטית קשה, במיוחד לאור המעמד שהחזיקה המפלגה בשנים האחרונות. הסיבות לאי-עבור אחוז החסימה עשויות להיות רבות: ראשית, יש שיטענו כי המחלוקות הפנימיות בתוך המפלגה משפיעות. שנית, המשבר הכלכלי והגזרות הכלכליות החדשות מקשות מאוד על סמוטריץ' גם בתוך קהל הבית שלו.
מה קורה בגוש הימין והאופוזיציה?
הסקר מצביע גם על התחזקות של גוש האופוזיציה, שמגיע למספר מרשים של 62 מנדטים, בעוד שהקואליציה הנוכחית נשארת עם 48 בלבד. מפלגת הליכוד, עם 23 מנדטים, ממשיכה להיות המפלגה הגדולה ביותר, אך יחד עם זאת, מפלגה חדשה בראשות נפתלי בנט זוכה ל־26 מנדטים, ומובילה על הליכוד בסקר.
המפנה המפתיע: מי יקח את הקופה?
בהנחה שיתמודדו בבחירות הבאות, נפתלי בנט יוכל להוביל את מפלגתו החדשה להצלחה. הוא רושם 26 מנדטים, מול 21 של הליכוד. המתח שבין הקואליציה לאופוזיציה הולך ומתרקם, והשאלות על היציבות הפוליטית מציפות את השיח הציבורי.
העתיד הפוליטי של סמוטריץ': מה יקרה הלאה?
האם הציונות הדתית תוכל להתאושש ולהימנע מאי-עבירה את אחוז החסימה? המצב הנוכחי לא נראה אופטימי, ויש ספקות רבים בנוגע ליכולת של סמוטריץ' להוביל את המפלגה להצלחה משמעותית בבחירות הקרובות בפרט שקרוב לוודאי לאחר ההתכתשות, השר בן גביר לא יאפשר לו להשתלב בעוצמה יהודית. גורמים פוליטיים אומרים לבדלתיים סגורות כי השר סמוטריץ' מעביר לאחרונה מסרים כי הוא מעוניין להשתלב תחת עוצמה יהודית גם במחיר של מקום 2/3.
הסקר לא רק מעיד על התחזקות של מפלגות האופוזיציה, אלא גם מציב סימני שאלה רבים בנוגע לעתיד המפלגות הדתיות והימניות בישראל. סמוטריץ', שלא מצליח לעבור את אחוז החסימה, עלול להיתקל בקשיים נוספים להחזיר את הכוח הפוליטי למפלגתו, והפוליטיקה הישראלית עשויה לראות שינויים דרמטיים בשנים הקרובות.
להלן תוצאות הסקר המלאות:
1. הליכוד – 23 מנדטים (לא שונה מהסקר הקודם)
2. המחנה הממלכתי – 20 מנדטים (עלייה של מנדט)
3. ישראל ביתנו – 15 מנדטים (עלייה של מנדט)
4. יש עתיד – 14 מנדטים (ירידה של מנדט)
5. מפלגת הדמוקרטים – 13 מנדטים (לא השתנה)
6. ש"ס – 10 מנדטים (לא השתנה)
7. עוצמה יהודית – 8 מנדטים (לא השתנה)
8. יהדות התורה – 7 מנדטים (לא השתנה)
9. חד"ש-תע"ל – 5 מנדטים (לא השתנה)
10. רע"ם – 5 מנדטים (לא השתנה)
בנוגע למפלגות שלא עברו את אחוז החסימה:
הציונות הדתית – 2.2% (לא עוברת את אחוז החסימה)
תקווה חדשה בראשות גדעון סער – 3% (לא עוברת את אחוז החסימה)
בל"ד – 1.8% (לא עוברת את אחוז החסימה)
בנוגע לגושים:
גוש האופוזיציה כולל את המפלגות המובילות (כולל נפתלי בנט) עם 66 מנדטים (ירידה של מנדט)
גוש הקואליציה – 44 מנדטים (התחזק במנדט)
תוצאות הסקר מצביעות על ירידה במנדטים עבור מפלגות הקואליציה, ובעיקר עבור המפלגה של סמוטריץ', שמתקשה לעבור את אחוז החסימה.