גם אם ממש תנסו להתחמק מזה, לא תצליחו. כמו בכל שנה, הפיד של כולנו בסטטוס בוואטסאפ, בפייסבוק ובאינסטגרם יתמלא בשעות הקרובות בתמונות של חלות מפתח. אז מה הסיפור של המנהג לאפות חלת מפתח? ואיך תוכלו להכין אחת כזאת בעצמכם? בואו נצא לדרך.
מקור המנהג? הפעם הראשונה בה מוזכר המנהג המיוחד היא אצל אחד מתלמידי הבעל שם טוב, בעל ה'אוהב ישראל' מאפטא. הוא מסביר שמשום שעם ישראל נכנס לארץ ישרא ב-י' בניסן, ומיד לאחר מכן חל פסח, זאת השבת הראשונה שבה עם ישראל אפה לחם לשבת.
מדובר גם בתקופת קציר החיטה, ושילוב האירועים הוליד את המנהג לקלוע חלות בצורת מפתח, כסגולה לריבוי פרנסה טובה בשנה הקרובה. חשוב לזכור שזה מנהג ולא מצווה, לכן אין שום חיוב בעניין, ואתם מוזמנים להכין לכם חלה כזאת רק אם אתם רוצים.
מתכון לחלת מפתח:
אם אתם רק רוצים לדעת איך ליצור את הצורה: יוצרים נקניק ארוך מאוד מהבצק, מניחים אותו על משטח העבודה כשהוא מקופל ל-2, כשהכפל נמצא למעלה (כמו האות ח). יוצרים לולאה בחלק העליון, מחברים לתחתית הלולאה רצועה נוספת וקולעים משלושה הרצועות צמה.
מסובבים את החלה לרוחב, ומוסיפים את שתי שיניי המפתח שמכינים מעוד 2 חליות קלועות קטנות.
מצרכים
1 ק"ג קמח, 3 כפות שמרים, 2 וחצי כפות סוכר חום 3/4 כוס שמן 3 כוסות מים חמימים (אפשר להרתיח מים בקומקום ולעצור אותו אחרי כמה שניות) 1 וחצי כפות מלח לציפוי – ביצה טרופה ושומשום.
אופן ההכנה
1. במיקסר עם וו לישה מערבלים קמח, שמרים, סוכר חום, שמן ו2 כוסות מים חמימים.
2. מוסיפים מלח ועוד 3/4 כוס מים חמימים. אם הבצק יבש, מוסיפים את רבע כוס המים שנותרו.
3. מערבבים לפחות 4 דקות במהירות בינונית, הבצק יוצא יחסית דביק, אל תבהלו. לבסוף מוסיפים טיפה שמן לערבוב כדי שיפרד מהקערה.
4. מכסים את הקערה היטב ומניחים לבצק לתפוח עד שהוא מכפיל את נפחו. מורידים את הנפח (אל תחששו ממש ללוש אותו היטב) ומכסים שוב עד שהבצק תופח.
5. יוצרים את צורת החלות, מקשטים בביצה ושומשום, ואופים בתנור שחומם מראש ל-170 מעלות למשך 35 דקות. החלות מוכנות כשמקישים על חלקה התחתון ושומעים צליל חלול, לעיתים צריך להוסיף כמה דקות.
טיפ לשמירה על טריות: מומלץ לקרר את החלות על רשת התנור. חלות שלא נאכלות באותו יום – מיד כשהן מתקררות לעטוף אותן בניילון נצמד ולהקפיא.
הכנתם גם? שתפו אותנו בתגובות ונפרסם, נאחל לכם: שתזכו לשפע פרנסה ושבת שלום!