אחר יומיים של שיחות אינטנסיביות בז'נבה, ארצות הברית וסין הודיעו על הגעה להסכם עקרוני שנועד להוריד את גובה הלהבות במלחמת הסחר המתמשכת בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם. לפי הודעת הבית הלבן, מדובר בצעד ראשון לקראת הפחתת המכסים ההדדיים והקטנת הגירעון המסחרי העצום בין המדינות. פרטי ההסכם המלאים צפויים להיחשף היום (שני). הערכה שהבורסות יקפצו והמניות יזנקו.
שר האוצר האמריקני, סקוט בסנט, אמר כי הושגה "התקדמות משמעותית" עם בכירי הממשל הסיני, אך סירב לחשוף את פרטי ההסכם בשלב זה. "השיחות היו פרודוקטיביות. נמסור את כל הפרטים מחר בבוקר," הצהיר בסנט בתום הפגישות.
מדובר בפעם הראשונה שבה בכירי הממשל האמריקני והסיני נפגשים פנים אל פנים כדי לדון ישירות בסוגיית המכסים, מאז החלו השניים להטיל זה על זה מכסים בשיעור של למעלה מ-100%.
יעד: הפחתת הגירעון המסחרי של 1.2 טריליון דולר
הנציג האמריקני לסחר, השגריר ג'יימיסון גריר, ציין כי "הגענו להסכם עם שותפינו הסינים שיסייע לנו להפחית את הגירעון המסחרי שלנו, שעומד כיום על 1.2 טריליון דולר". לדבריו, "זה היה מפגש מאוד קונסטרוקטיבי. חשוב להבין עד כמה מהר הצלחנו להגיע להסכמות – מה שמעיד אולי על כך שהפערים לא היו כה עמוקים כפי שסברו".
גריר הוסיף כי הנציגים הסינים היו "קשוחים במשא ומתן", אך "פתוחים לגישור ולפתרון".
אחוזה שוויצרית כזירת המשא ומתן
את השיחות ניהלו בסנט וגריר מול סגן ראש ממשלת סין, הוא ליפנג, ושני סגני שרים נוספים. הפגישה התקיימה באחוזה השוכנת לחוף אגם ז'נבה בפרבר קולוגני, ששימשה כאחוזת השגריר השווייצרי לאו"ם.
לפי יועצו הכלכלי של הבית הלבן, קווין האסט, "הסינים היו להוטים מאוד להגיע להבנות ולשקם את היחסים המסחריים עם ארצות הברית". האסט גם רמז כי ייתכן שעוד עסקאות סחר בין ארה"ב למדינות אחרות יוכרזו כבר בימים הקרובים. רק בשבוע שעבר הודיעה וושינגטון על הסכם חדש עם בריטניה.
טראמפ אופטימי: "התקדמות נהדרת"
גם הנשיא טראמפ הגיב באופטימיות: "פגישה טובה מאוד היום עם סין בשווייץ. דנו בהרבה נושאים והושגו הסכמות רבות", כתב ברשת Truth Social, כמה שעות לפני ההכרזה הרשמית על הגעה להסכם. "נעשתה התקדמות נהדרת!"
"איתחול מוחלט" של יחסי הסחר
עדיין לא ברור אילו מכסים יוסרו ובאיזו מתכונת, אך בוושינגטון אמרו כי מדובר בתהליך מדורג של "איתחול מוחלט" של יחסי הסחר בין המדינות.
הגירעון המסחרי הכולל של ארה"ב עומד כיום על 1.2 טריליון דולר, מהם כ-295 מיליארד דולר (כ-1.1 טריליון שקל) מול סין בלבד. זה הגורם המכריע שהוביל להכרזת "מצב החירום המסחרי" של טראמפ, שבמסגרתו הוטלו מכסים חריגים בשיעורים של עד 145% על מוצרים סיניים – וסין השיבה במכסים משלה, עד 125%.
השלכות עולמיות
מומחים כלכליים מעריכים כי להסכם המסתמן בין שתי המעצמות הכלכליות תהיה השפעה דרמטית על הכלכלה העולמית. "אם אכן יושג הסכם משמעותי להפחתת המכסים, מדובר בחדשות טובות לא רק לסין וארה"ב, אלא לכלכלה העולמית כולה," אומר פרופסור ג'יימס הנדרסון, מומחה לכלכלה בינלאומית מאוניברסיטת הרווארד.
הפחתת המתח המסחרי בין סין לארה"ב עשויה גם להוביל להקלה באספקת מוצרים רבים שסבלו ממחסור בעקבות המכסים, וכתוצאה מכך – להפחתת מחירים לצרכנים בארה"ב ובמדינות רבות אחרות.
בשווקים הפיננסיים נרשמה כבר אתמול עלייה בציפיות לקראת ההכרזה הצפויה, עם עליות במדדים המובילים בניו יורק, שנגהאי ושווקים גלובליים נוספי