על פי דיווחים בתקשורת הערבית, נשיא איחוד האמירויות, השייח' מוחמד בן זאיד, העביר מסרים אמריקאיים רגישים לנשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי, במהלך פגישה שהתקיימה בין השניים בקהיר. מקורות מדיניים מציינים כי המסר נמסר בעקבות ביקורו האחרון של בן זאיד בבית הלבן, שם נועד עם נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ.
הפגישה והמסרים מגיעים ברקע לחץ גובר מצד ממשל טראמפ לקדם תוכנית לפינוי של מאות אלפי תושבים פלסטינים מרצועת עזה לשטח מצרים, ובפרט לצפון סיני. לדברי מקור מצרי, ארצות הברית העבירה מסר לפיו פינוי מדורג של 500,000 עד 700,000 עזתים צפוי לזכות את מצרים בחבילות סיוע כלכלי נדיבות. עם זאת, הובהר כי אם קהיר תסרב לשתף פעולה, הסיוע האמריקאי למדינה "ייבחן מחדש".
על פי הדיווח בעיתון הלבנוני "אל-אח'באר", במהלך פגישות סגורות שהתקיימו בריאד ובדוחא, הציג הנשיא א-סיסי יוזמה דרמטית: פינוי זמני של חצי מיליון עזתים לעיר ייעודית שתוקם בצפון סיני, לשם "שיקום וקליטה מחדש של האוכלוסייה".
הצעה זו מסמנת תפנית חדה במדיניותה של קהיר, שהתנגדה בעבר בתוקף לכל רעיון של קליטת פלסטינים מעזה. לפי מקורות דיפלומטיים ערביים, קהיר הביעה לראשונה נכונות עקרונית "לסייע בתהליך" שיקום עזה, תוך פתיחת הגבול לתושבים המעוניינים לעזוב "מרצונם החופשי".
במקביל, בירדן הביעו דאגה מהיוזמה, והבהירו כי נכונותם לקלוט פליטים תוגבל אך ורק למשפחות פצועים ובמסגרת סיוע הומניטרי זמני. עמאן הדגישה כי היא אינה מוכנה להשתתף במתווים הכוללים קליטה רחבה יותר של אוכלוסייה פלסטינית.
ההתפתחויות האחרונות מגיעות על רקע חשש גובר מהתחדשות הלחימה בעזה והתרחבותה לזירות נוספות במזרח התיכון, לרבות תימן ואיראן.