האם ישראל וחמאס בדרך להסכם חדש? על פי הדיווחים האחרונים, מסתמנת פשרה לפיה שני חללי צה"ל יועברו למצרים ביממה הקרובה, ולאחר מכן ישוחררו 301 מחבלים – מחצית מהמעוכבים. לאחר מכן, יועברו שני חללים נוספים, ובתמורה תשוחרר המחצית השנייה של המחבלים.
המחלוקת המרכזית – התנגדות ישראל לשחרור במקביל
הנקודה המרכזית שמונעת את אישור המתווה היא התנגדותה של ישראל לדרישת חמאס לבצע את השחרור במקביל, כלומר שהעברת החללים תתבצע יחד עם שחרור המחבלים. הדרישה הישראלית היא שהשחרור יתבצע בשלבים – תחילה העברת החללים, ורק לאחר מכן שחרור המחבלים, זאת בעקבות הלקחים שהופקו מפרשת החזרת גופותיהם של שירי ביבס הי"ד ובני משפחתה, שבהם ישראל חוותה הפרה בוטה של הבנות קודמות מצד חמאס.
רקע – המשא ומתן הממושך
נושא החזרת חללי צה"ל המוחזקים בידי חמאס מהווה נקודת מחלוקת מרכזית במשא ומתן, הנמשך כבר חודשים ארוכים בתיווך מצרי וקטארי. ישראל הציבה קווים אדומים בנוגע לזהות המשוחררים, תוך דרישה שלא לכלול אסירים עם "דם על הידיים". חמאס, מצדו, דורש שחרור אסירים רבים יותר, כולל מחבלים בכירים.
האם הפשרה תצא לפועל?
למרות סימני ההתקדמות, גורמים ביטחוניים בישראל מדגישים כי טרם התקבלה הסכמה סופית. הדרג המדיני שוקל בזהירות את הצעת הפשרה, במיוחד לאור החשש מחזרת מחבלים לפעילות טרור, והמשמעויות הביטחוניות של המהלך.
בינתיים, בני משפחותיהם של החללים ממתינים בדריכות לכל התפתחות חדשה, בתקווה שהשיחות יבשילו לכדי הסכם שיחזיר את יקיריהם הביתה.