קבוצת בכירים ישראלים שביקרו לאחרונה בכנס מקצועי בעולם היו במצב רוח יוצא דופן בעקבות מבצע פיצוץ הביפרים בלבנון בחודש ספטמבר. בשולי הכנס הם פגשו בכיר לשעבר בסוכנות המודיעין של אחת ממדינות אירופה, ונדהמו לשמוע ממנו ביקורת בנושא, שציננה את התלהבותם. "המבצעים חייבים להיות הכרחיים ומידתיים כדי להיות מאושרים חוקית במדינה שלי", אמר להם, על פי דיווח בפייננשל טיימס.
שורה ארוכה של בכירים בסוכנויות המודיעין של בעלות הברית הקרובות של ישראל, בהווה ובעבר, סיפרו לפייננשל טיימס על התגובות החריגות שלהם למבצע הריגול שהדהים את העולם. רבים תיארו את ההלם שאחז בהם בעקבות המבצע, ורק שלושה הודו כי היו מאשרים מבצע כזה במסגרת עבודתם. הבכירים הגדולים ביותר בתחום הודו שהמבצע עלול להוות תקדים מסוכן, ועלול היה לפגוע באופן לא מידתי באזרחים.
ניכר כי הסוגיה שמטרידה יותר מכול את בכירי סוכנויות המודיעין היא שאלת שרשראות האספקה והחשש כי מתקפה כזו עלולה גם להתרחש נגדם במשמרת שלהם. השאלה הגדולה ביותר שהם שואלים עצמם כעת, בעקבות המבצע: האם גם מערכות התקשורת שלהם חשופות ונתונות לחדירה כל כך גדולה של האויבים שלהם?
אחד הבכירים אמר כי מדובר בתקדים מסוכן – וכעת כל שחקן "לא-מדינתי", כלומר ארגון טרור או ארגון פשע עברייני, יכול לבצע מתקפה דומה. לצד החשש מחזרה של מתקפה כזאת על ידי ארגון בלתי חוקי, עולה השאלה הפשוטה – איך מכשירי הזימונית שצוידו בחומר נפץ קטלני הוברחו ברחבי אירופה, ממש מתחת לאף שלהם, והיוו סכנה לכל מי שבא איתם במגע.
לאון פנטה, שר ההגנה של ארה"ב וראש ה-CIA לשעבר, תיאר את המתקפה בריאיון טלוויזיוני שהעניק לאחרונה כ"סוג של טרור". ראש סוכנות מודיעין לשעבר של אחת מבעלות הברית הגדולות של ישראל במערב אמר: "זה פשוט היה מבצע מהסוג שהרוסים יעשו. אני לא חושב שיש אפילו שירות מודיעין מערבי אחד שהיה בכלל שוקל לבצע מבצע כזה, שמטיל מום באלפי בני אדם".
"אני אוהב פעולות חצופות", אמר בכיר מודיעין נוסף לשעבר, "אבל בסך הכול לא הייתי מאשר את המבצע הזה, מכיוון שהוא לא היה מדויק לחלוטין עד הסוף. היה סיכוי שהזימוניות יכלו להרוג ילד שאולי היה מחזיק מכשיר כזה באותו הרגע".
בכיר נוסף לשעבר באחת מסוכנויות המודיעין אמר: "זה היה מבצע יוצא דופן, אפילו שמדינות מערביות רבות היו מחשיבות את זה לרצח. משרדי ההגנה השונים ברחבי העולם כעת שואלים את עצמם – כיצד אנחנו יכולים להתגונן בעצמנו מפני מעשי חבלה דומים?"
סר אלכס יאנגר, לשעבר ראש סוכנות המודיעין הבריטית MI6, הזהיר כי המתקפה הזאת הייתה "קריאת השכמה בעלת ערך רב" על מידת הפגיעות של שרשראות האספקה המערביות. "מכיוון ששרשראות האספקה הן דבר בלתי נראה אנו לא משקיעים בהן מספיק תשומת לב, אבל המערב חייב להעריך נכונה את הסיכונים הגלומים בהן – החל מהאנרגיה הרוסית, מכשירי האלקטרוניקה הסיניים, או הדבר הזה כעת. אלו דברים שיש להציב אותם יחד עם סיכונים של בינה מלאכותית, כטב"מים וסייבר".
קן מק'קאלום, ראש שירות הביטחון הכללי של בריטניה, ה-MI5, אמר שיש להביא בחשבון את האפשרות ששרשראות האספקה ייפלו לידיי טרוריסטים. כאשר נשאל בחודש אוקטובר על מבצע פיצוץ הביפרים, השיב: "משימתנו היא להבטיח שאנו צעד לפני איפה שארגוני הטרור מנסים להגיע אליו".
עוד דווח כי לאחרונה, במהלך פגישה מיוחד של גורמים רשמיים אמריקניים בוושינגטון, הביעו רבים את הדאגה כי אם ישראל מסוגלת למלכד ולפוצץ מכשירים אלקטרוניים, בדגש על טכנולוגיה סינית, אז בעצם כל דבר יכול להפוך כעת לנשק – החל מרכבים חשמליים, פאנלים סולריים, טורבינות רוח – וכל דבר שמחובר לסוללה.
לא כל בכירי המודיעין שנשאלו על המתקפה הסכימו שהיא הייתה לא מידתית או לא הכרחית. "מלחמה היא דבר אלים", אמר אחד מהם. ראש ה-MI6 לשעבר יאנגר אמר כי הוא לא שופט את המתקפה של ישראל כצעד של אלימות חסרת הבחנה, מכיוון שמדובר במכשירי זימונית שהיו בשימוש של המחבלים של ארגון הטרור חיזבאללה.
בכיר ביטחוני מערבי הרחיק לכת בתגובה שלו על מתקפת הביפרים, וכינה אותה: "מבצע יפה במיוחד", והוסיף ואמר: "אני מקנא". הוא אמר כי מדינות מערביות רבות מסוגלות להתעלם מכך שישראל לא חששה לפגוע באזרחים במבצע, והוסיף כי הפגיעה הזאת בבלתי מעורבים "מחווירה בהשוואה לאכזריות שבה תקף צה"ל בעזה ובלבנון". הוא אמר כי "יש לישראלים שיטות אחרות להעריך את זה, וסף שונה" בנושא.