חטופים סיפרו לרמטכ"ל: שמענו במנהרות קולות בעברית

חטופים ששוחררו מהשבי בעזה חשפו בפני הרמטכ"ל כי בזמן שהוחזקו במנהרות שמעו את כוחות צה"ל פועלים מעליהם, כך פורסם היום (ראשון) לראשונה ביומן הבוקר בכאן רשת ב'. במקביל, צה"ל מעריך כי עד כה הצליח להשמיד רק כרבע ממנהרות חמאס ברצועה, בעוד הארגון ממשיך גם בימים אלה בבניית מנהרות חדשות והרחבת מנהרות קיימות.

"שמענו עברית כשהיינו מתחת לאדמה"

ביום שישי האחרון נפגש הרמטכ"ל, רב-אלוף אייל זמיר, עם ארבעה שורדי שבי – לירי אלבג, רומי גונן, עומר שם טוב וסשה טרופנוב. במהלך הפגישה, הרמטכ"ל התעניין אם הם שמעו את כוחות צה"ל כשהיו במנהרות.
לתדהמתו, החטופים חשפו כי שמעו עברית מעליהם כשכוחות צה"ל פעלו בקרבת המנהרות בהן שהו מתחת לאדמה. "שמענו פיצוצים, שרשרות טנקים של צה"ל, שמענו עברית, שמענו את הקשר הצה"לי בעברית כשהיינו מתחת לאדמה", סיפרו השורדים לרמטכ"ל.

מידע זה מחזק את ההערכות כי בחלק מהמקרים, כוחות צה"ל פעלו באזורים בהם הוחזקו חטופים ללא ידיעתם, ומעלה שאלות לגבי היכולת של צה"ל לזהות את מיקומם המדויק של החטופים במנהרות.
רק רבע מהמנהרות הושמדו

על פי הערכות צה"ל, עד כה הצליחו הכוחות להשמיד רק כרבע ממערך המנהרות של חמאס ברצועת עזה. גורמים צבאיים הביעו חשש מתופעת שיקום ובניית המנהרות, גם בעת הלחימה הנוכחית.
המנהרות משמשות את מחבלי חמאס להסתתרות מפני כוחות צה"ל, וכבסיס ליציאה להתקפות. על פי הדיווח, המחבלים יוצאים מהמנהרות כדי להטמין מטענים ולירות טילי נ"ט לעבר הכוחות, ואז נמלטים בחזרה אל המנהרות לאחר הביצוע.

בינתיים, כוחות צה"ל ממשיכים בהיערכות להמשך הלחימה, כאשר היעד המוצהר הוא "שכפול מודל רפיח", כפי שהגדיר זאת קצין בכיר.
אותו גורם ציין כי חמאס חושש מאיבוד שטחים ומאיבוד שליטתו באוכלוסייה: "החמאס בלחץ – זהו צו השעה: לגייס מילואים, לכבוש שטחים ולהיאחז בהם", אמר.
האתגר שבלוחמת מנהרות

מומחים צבאיים מציינים כי לוחמת מנהרות היא אחד האתגרים המורכבים ביותר בלחימה העירונית. צה"ל משקיע משאבים רבים בפיתוח טכנולוגיות ושיטות לחימה מתאימות, אך קצב השמדת המנהרות נמוך מהמצופה.
"הלחימה במנהרות מורכבת מאוד," הסביר מומחה צבאי. "מדובר בסביבה סגורה, אפלה, מלאת מלכודות וללא אפשרות לתקשורת אמינה. המחבלים מכירים היטב את המנהרות, יש להם יתרון משמעותי, ואנחנו נכנסים לשטחם."

גורם צבאי בכיר הזהיר כי בכל הסכם הפסקת אש או הסדר עתידי, יש לתת את הדעת על המנהרות ועל היכולת של חמאס לשקם אותן ולהשתמש בהן במקרה של חידוש הלחימה.
"המנהרות הן נכס אסטרטגי מבחינת חמאס, והם ימשיכו לנסות לשמר ולפתח אותן. כל הסדר חייב לכלול מנגנון אמין שימנע את השיקום והבנייה מחדש של מערך המנהרות," אמר הגורם.

אהבתם? שתפו!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

דילוג לתוכן