שראל וטורקיה מתקרבות צעד נוסף לעימות ישיר פוטנציאלי על אדמת סוריה, על רקע גל התקיפות האדיר של ישראל בימים האחרונים. מקורות בישראל מביעים דאגה גוברת מניסיונותיה של טורקיה להתבסס במתקנים ובאתרים צבאיים בסוריה אך מבהירים כי ישראל לא תאפשר זאת.
בשבוע שעבר תקפה ישראל שורה של בסיסים לשעבר של חיל האוויר הסורי מתקופת משטר אסד, בעיקר מתוך דאגה שטורקיה נערכת להשתלט עליהם ולהשיג דריסת רגל. אחד הבסיסים העיקריים שאותם נועדו היה בסיס T4 במחוז חומס, לא הרחק מהעיר תדמור במדבר הסורי. צילומי מזל"ט שפורסמו אתמול (שבת) על ידי סוכנות הידיעות הטורקית אנאדולו חושפים נזקים כבדים שנבעו מהתקיפות הישראליות.
בסיס T4 שימש את הצבא הרוסי במהלך פעולותיו בסוריה תחת משטר אסד והיה מקור כוח חשוב לשליטתה של רוסיה במזרח התיכון. עם נפילת משטר אסד פינו הרוסים את הבסיס – מה שאיפשר במידה רבה לישראל לצאת לגלי תקיפות נרחבים. הסרטון שפורסם אתמול בטורקיה, יחד עם הערכות של גורמי מודיעין ששוחחו עם רויטרס, מבהיר: כעת הבסיס יצא מכלל פעולה ושימוש מעשי, כאשר מגדל הפיקוח, המסלול, ההאנגרים ומתקנים חיוניים נוספים שלו הושמדו.
צוותי עבודה מקצועיים מטורקיה כבר ביקרו בשבועות האחרונים במספר בסיסים מרכזיים בסוריה, והתכוננו להשתלט עליהם. בסיס T4 הוא העיקרי ביניהם. בשבוע שעבר דיווח העיתונאי הטורקי רג'פ סוילו, שנחשב מקורב ומעודכן בתהליכי קבלת ההחלטות של ממשלת ארדואן, כי טורקיה נערכת להשתלט על הבסיס הזה. מקורות בתקשורת הטורקית הביעו, בעקבות נפילת אסד, את הרצון "לקצור יתרונות" לאחר תמיכה בכוחות הנשיא אחמד א-שארה ולהשיג את המטרה של טורקיה בהשתלטות על בסיס T4 ואחרים, כמו בסיס האוויר בחמה שהופצץ גם הוא ביום רביעי בערב בכמעט 20 תקיפות מאסיביות, היא להקים מערך מל"טים טורקי על אדמת סוריה, לא הרחק מהגבול עם ישראל, ולהקים מערך הגנה אווירית שעלולה להרתיע את התקפות ישראל במדינה. מקורות רבים ברחבי העולם מבקרים בחריפות את מסע התקיפות הנרחב של ישראל — ואת העובדה שהוא מגיע "ללא כל פרובוקציה" מהממשלה החדשה בראשות א-שארה, הידוע בשמו הקודם אבו מוחמד אל-ג'ולאני. נראה שהמשטר החדש בסוריה, שכוונותיו הפוליטיות עדיין לא לגמרי ברורות, מנסה שלא לפעול נגד ישראל במישור הדיפלומטי והביטחוני, מעבר לכמה גינויים מתונים.
לפי דיווח של רויטרס, ישראל וטורקיה היו קרובות במיוחד לעימות לפני כשבועיים, לאחר שתקיפה ישראלית מאסיבית בבסיס T4 בליל ה-25 במרץ סיכלה ביקור של משלחת מקצועית טורקית שתכננה לסקר את מצב הבסיס למחרת בבוקר. מהלך זה איפשר לישראל לשלוח מסר חד משמעי לגבי רצינות כוונותיה לארדואן ולממשלתו — שלא תסכים להתבססות טורקית כלשהי בסוריה.
המהלך של טורקיה להתבסס בשטח סוריה מגיע כחלק מסדרה של צעדים נרחבים נוספים של טורקיה להגברת השפעתה באזורים שונים בעולם, למשל באפריקה. בשנה האחרונה גברו המאמצים הדיפלומטיים והביטחוניים של טורקיה, במיוחד באזור קרן אפריקה, והיא מקדמת שליטה גוברת בחלק המזרחי של היבשת.
נושא ביטחוני נוסף שמעסיק מאוד את ישראל הוא מצב הנשק הבלתי קונבנציונלי שנותר בסוריה לאחר נפילת משטרו של בשאר אל-אסד. ה"ניו יורק טיימס" פרסם הבוקר הערכה של הארגון הבינלאומי למניעת הפצת נשק כימי כי בסוריה של א-שארה נותרו לא פחות מ-100 אתרים של פריטי לוחמה כימית ושרידי פעילות כימית, המופעלים על ידי משטר אסד. נתון יוצא דופן זה הוא הגבוה ביותר שדווח אי פעם על הימצאות נשק כימי בסוריה, כולל בתקופת אסד.
המאמר מדגיש כי מדובר באתרים שבהם יוצרו, אחסנו ונחקרו נשק כימי, והם אינם זוכים לאבטחה ותשומת לב מספקים לאחר נפילתו של אסד. האתרים העיקריים שימשו את אסד במהלך מלחמת האזרחים, בדגש על ביצוע התקפות בגז סארין, כלור וגז חרדל. אחד החששות המרכזיים הוא שהממשלה החדשה, המורכבת ברובה מג'יהאדיסטים שגדלו והתחנכו על ערכי תנועת אל-קאעידה, לא תוכל ולא תעשה מספיק כדי לאבטח ולטפל במתקנים הרגישים.
על רקע אי הווד
אות הביטחונית בסוריה שלאחר אסד, עם תהליכים ארוכים של גיבוש ושילוב כוחות ביטחון חדשים, קיים חשש כבד שמיליציות וארגוני טרור קיצוניים, כולל דאעש, עלולים לשים את ידם על אתרי נשק כימי בסוריה.
כוחות ישראליים תקפו מאז נפילת המשטר שורה של מתקנים ואתרים החשודים כקשורים לפרויקט הנשק הכימי של משטר אסד, אך ההערכה היא שנותרו אתרים רבים שלא "טופלו" על ידי צה"ל, וספק אם ישראל יודעת את מיקומם של כל האתרים או רובם.נסה שובקלוד יכול לעשות טעויות. אנא בדוק שוב את התגובות.3.7 סונט