לקראת חג השבועות, משרד החקלאות וביטחון המזון מפרסם את נתוני ענף החלב לשנת 2024 – וזה בדיוק הזמן להציץ לעומק בנתונים הכי חלביים שיש. כמה אנחנו שותים, כמה הפרות מייצרות, וכמה כסף אנחנו באמת מוציאים על גבינות? הנה התמונה המלאה, עם 5 עובדות מעניינות:
1. הישראלי הממוצע צרך בשנת 2024 כ־154 ליטר של חלב ניגר ומוצריו, כולם מתוצרת מקומית. מדובר בצריכה גבוהה יחסית – אך בכל זאת חלה ירידה קלה של חצי אחוז לעומת השנה הקודמת. הצריכה לנפש התחלקה כך: כ־45 ליטר של חלב שתייה ומשקאות חלב, כ־20.5 ליטר של מוצרי חלב נוזליים ומעדנים, כ־11 ק"ג של גבינות לבנות (השקולים ל־50 ליטר חלב), כ־4.75 ק"ג של גבינות קשות (שקולים ל־45 ליטר חלב) ועוד כ־2.2 ליטר של מוצרי חלב מצאן.
2. הפרה הישראלית נחשבת לאחת הפרות היעילות בעולם. בשנת 2024, תנובת החלב הממוצעת לפרה עמדה על 12,125 ליטר בשנה – שהם כ־33 ליטר ליום. לשם השוואה, מדובר בכמות הגבוהה פי כמה מפרות במדינות רבות באירופה. בנוסף, ייצור החלב הממוצע לרפת עמד על 2.516 מיליון ליטר – עלייה של 26% מאז 2015, למרות ירידה במספר הרפתות הפעילות בארץ: 620 לעומת 634 אשתקד.
3. למרות נתוני הייצור המרשימים, הענף כולו מתמודד עם אתגרים לא פשוטים: עליית מחירי המספוא כתוצאה מהמלחמה באוקראינה והבצורת בישראל, ירידה בתפוקת החלב עקב עומסי חום, תנודתיות בשערי מטבעות ושינויים במחירי אבקות חלב וחמאה תעשייתית בעולם. ההתמודדות עם ההתחממות הגלובלית, למשל, מחייבת השקעה גוברת בצינון הרפתות ובשמירה על רווחת הפרות.
4. תחליפי החלב ממשיכים לצבור תאוצה. בין 2004 ל־2025 צריכתם לנפש בישראל עלתה פי חמישה. בשנת 2024 לבדה נרשמה צריכה של כ־34.7 מיליון ליטר תחליפי חלב – שהם 16% מסך הצריכה של חלב ניגר ותחליפיו. בין המשקאות הפופולריים: סויה (43%), שיבולת שועל (41%) ושקדים (15%). מדובר במגמה צרכנית עולמית שבולטת גם בישראל.
5. החג הלבן מביא איתו קפיצה בצריכה. בשבוע שלפני שבועות נרשמה עלייה של כ־67% בצריכת מוצרי חלב ברשתות השיווק. העליות הבולטות היו בשמנת מתוקה (פי 3.3), גבינות מיוחדות ומלוחות (פי 2.8), גבינות שמנת (פי 2.7) וגבינות לבנות (פי 2.5). סך כל המכירות השבועיות של מוצרי חלב עמד בשנת 2024 על כ־205 מיליון ש"ח, אך בשבוע שלפני שבועות המספר הזה מזנק ל־343 מיליון ש"ח. בסך הכול, שוק מוצרי החלב בישראל נאמד ב־10.8 מיליארד ש"ח בשנה