לקראת יום המודעות לאוטיזם הבינלאומי – המספרים המוכרים בישראל נחשפים

לקראת יום המודעות לאוטיזם הבינלאומי (מחר 2.4) מפרסם משרד הרווחה את הנתונים השנתיים

4,500 אנשים נוספים מוכרים על הרצף האוטיסטי בממוצע כל בשנה.36,319 מוכרים כיום במשרד הרווחה על הרצף האוטיסטי וזאת לעומת 31,479 אשתקד

במהלך שנת 2024 הוכרו 4,840 ילדים ובוגרים על הרצף האוטיסטי על ידי מינהל מוגבלויות של משרד הרווחה

• כיום כ-10,000 אנשים עם אוטיזם בכל רמות התמיכה משולבים בקהילה.

• בשנת 2024 שולבו במסגרות הדיור של המשרד 3776 אנשים על רצף האוטיזם.

•בשנת החולפת פתח משרד הרווחה 12 מסגרות דיור חדשות עבור אנשים על רצף האוטיסטי

שר הרווחה והביטחון החברתי, יעקב מרגי: "מספרם של אנשים המתמודדים עם אוטיזם עולה מדי שנה. בשנים הקרובות יותר ויותר אנשים עם מוגבלויות בכלל, ועם אוטיזם בפרט, יהוו חלק בלתי נפרד מחיי הקהילה בישראל. מתוך כך, יש נחיצות רבה להשלמת תקנות חוק שירותי רווחה לאנשים עם מוגבלויות שעליהם עמל המשרד במקצועיות רבה. התקנות הוגשו לכנסת ומונחות על שולחן ועדת העבודה והרווחה, אנו פועלים שהוועדה תאשר אותם בהקדם. חוק זה חשוב שכן הוא מבשר עידן חדש של שילוב מיטבי בקהילה, הרחבת אפשרויות התעסוקה והדיור, והעצמה אישית – כל זאת תוך שמירה על כבודם ועצמאותם של אנשים עם מוגבלות, ברוח עקרונות החוק והאמנה הבינלאומית לזכויות אנשים עם מוגבלות"

לקראת יום המודעות הבינלאומי לאוטיזם (2.4), מפרסם משרד הרווחה והביטחון החברתי את הנתונים אודות מקבלי השירות הנמצאים על הרצף. על פי הנתונים מאז שנת 2021, ניתן לראות כי קצב הגידול באוכלוסיית אנשים עם אוטיזם ממשיך לעלות. מדובר על קצב גידול שנתי של מעל 15% בשנה, שהם בממוצע כ- 4,500 אנשים נוספים. גם בררב מקבלי השירות ממשרד הרווחה והביטחון החברתי ישנה עלייה, כאשר כיום מקבלים שירות 31,730 אנשים עם אוטיזם, זאת ביחס ל-30,876 בשנה שעברה.

בשנת 2024 הוכרו 4,840 ילדים ובוגרים על הרצף האוטיסטי על מנהל מוגבלויות של משרד הרווחה

מינהל מוגבלויות מכיר באנשים עם אוטיזם לצורך קבלת שירותים במסגרתו. את זאת הוא עושה בשתי דרכים: הראשונה הינה סנכרון של מנהל מוגבלויות והביטוח הלאומי. החל משנת 2021 ניתנה האפשרות למחלקות לשירותים חברתיים לתת הכרה לילדים עם אוטיזם, בהסתמך על זכאותם במוסד לביטוח הלאומי. מתוך סך המוכרים, 2944 ילדים קיבלו הכרה בדרך זאת. יש לציין כי בשנת 2021, בה החלה הטמעת שיטת עבודה זו, רק כ- 8% מהילדים קיבלו הכרה באמצעות המחלקות לשירותים חברתיים, בעוד בשנת 2024, השנה הרביעית להטמעה, כ- 60% מסך המוכרים בחרו בדרך זו.

אפיק ההכרה השני הינו דרך פניה למטה מנהל מוגבלויות במשרד הרווחה. במהלך שנת 2024, 1,896 ילדים ובוגרים הוכרו כזכאים לשירותים על בסיס אבחנה שקבעה הימצאותם על הרצף האוטיסטי וזאת מתוך 1,966 ילדים ובוגרים אשר הגישו בקשה להכרה באמצעות המחוזות למטה המנהל.

המשך פיתוח שירותים עבור אנשים עם אוטיזם ומוגבלויות נוספות לחיים בקהילה

כחלק מיישום הלכה למעשה של חוק שירותי רווחה לאנשים עם מוגבלות שנכנס לתוקף בתחילת שנת 2024, מנהל מוגבלויות במשרד הרווחה מקים שירותים בקהילה עבור אוכלוסייה זו וביניהם גם אנשים על הרצף האוטיסטי. נכון להיום, משולבים כ-10,000 אנשים עם אוטיזם בכל רמות התמיכה בשירותים בקהילה. שירותים אלו כוללים מסגרות יום ואחר הצהריים, מרכזי תעסוקה, מועדונים ומרכזים קהילתיים, תעסוקה מוגנת ונתמכת, מעונות יום שיקומיים לפעוטות עם לקות תקשורת, לצד שירותי סמך מקצועי, מרכזים לחיים עצמאיים, ושירות מעטפת מגורים עצמאיים – דיור נתמך ודיור נתמך מעובה. באשר למסגרות הדיור כיום משולבים 3,776 אנשים על רצף האוטיזם בכל רמות התמיכה במסגרות השונות.

עלייה של אנשים עם אוטיזם בדירות בקהילה

מרבית מסגרות הדיור המיועדות לאנשים על רצף האוטיזם הינם דירות בקהילה (לעד 6 דיירים ) או וילות בקהילה (הוסטלים או פנימיות – לעד 12 דיירים). על פי הנתונים, במכינות לחיים עצמאיים משולבים 302 דיירים, בדירות יש 320 דיירים , בהוסטלים 311 דיירים ואילו בפנימיות 1948 דיירים על הרצף האוטיסטי. כמו כן, בשנת 2024, נפתחו עוד 12 מסגרות חדשות לאנשים הזקוקים לרמות תמיכה גבוהות ואנשים עם התנהגות מאתגרת. נפתחו מסגרות הן לילדים והן לבוגרים.

חוק שירותי רווחה לאנשים עם מוגבלות מקדם ומעגן את זכותם השוויונית של אנשים עם מוגבלות לחיות חיים עצמאיים, אוטונומיים ופעילים בחברה ובקהילה, תוך שמירה על זכויותיהם ובטחונם האישי. החוק מגדיר את אוכלוסיית הזכאים ואת תהליכי האבחון וההכרה של אנשים עם מוגבלות. כמו כן, החוק נותן ביטוי לזכות של אנשים עם מוגבלות לקבוע את חייהם והרחבת הבחירה החופשית בסל המענים אותם הם יקבלו. בנוסף לכך, החוק מקדם יציאה של אנשים עם מוגבלויות לחיים עצמאיים בקהילה וצמצום מספר מסגרות מרובות דיירים ומספר הדיירים במסגרות ושיפור המענים.

כחלק מיישום החוק והתאמת השירותים בקהילה, מנהל מוגבלויות במשרד הרווחה, החל כבר בשנת 2023 בתהליך עבודה על כתיבת "מכרז דגל". מטרת המכרז להוות את הפלטפורמה המרכזית ליישום מטרות החוק בכל היבטי הדיור לרבות: מעבר לדיור בקהילה וצמצום מסגרות מרובות דיירים (מעונות והוסטלים), הסדרת המודלים לפי רמות תמיכה ומתן שירות המבוסס על בחירה ועצמאות של האדם עם מוגבלות. המכרז צפוי להתפרסם במהלך שנת 2025 ו-2026.

שר הרווחה והביטחון החברתי, יעקב מרגי: "מספרם של אנשים המתמודדים עם אוטיזם עולה מדי שנה. בשנים הקרובות יותר ויותר אנשים עם מוגבלויות בכלל, ועם אוטיזם בפרט, יהוו חלק בלתי נפרד מחיי הקהילה בישראל. מתוך כך, יש נחיצות רבה להשלמת תקנות חוק שירותי רווחה לאנשים עם מוגבלויות שעליהם עמל המשרד במקצועיות רבה. התקנות הוגשו לכנסת ומונחות על שולחן ועדת העבודה והרווחה, אנו פועלים שהוועדה תאשר אותם בהקדם. חוק זה חשוב שכן הוא מבשר עידן חדש של שילוב מיטבי בקהילה, הרחבת אפשרויות התעסוקה והדיור, והעצמה אישית – כל זאת תוך שמירה על כבודם ועצמאותם של אנשים עם מוגבלות, ברוח עקרונות החוק והאמנה הבינלאומית לזכויות אנשים עם מוגבלות".

מנכ"ל משרד הרווחה והביטחון החברתי, ינון אהרוני: "העלייה בשיעור האוכלוסייה עם אוטיזם מציבה בפני משרד הרווחה אתגר אתו אנו מתמודדים באמצעות הפניית משאבים רבים ופיתוח מגוון שירותים ותוכניות המותאמים לצרכיהם הייחודיים של אנשים עם אוטיזם כמו מסגרות דיור בקהילה, תעסוקה מותאמת, ליווי אישי ושילוב בקהילה. משאבים אלו משקפים את המחויבות להבטיח שכל אדם עם מוגבלות יקבל את התמיכה הנדרשת כדי לממש את הפוטנציאל שלו ולחיות חיים מלאים ועצמאיים בקהילה.

ראש מינהל מוגבלויות במשרד הרווחה והביטחון החברתי, רקפת בן גיא: "העלייה הקבועה בשיעורי האוכלוסייה על הרצף האוטיסטי מחייבת אותנו לפתח כל הזמן שירותים מותאמים בכל רמות התמיכה. החוק אותו אנו מקדמים והשירותים אותם אנחנו מפתחים לאורו, מבטיחים שאנשים על הרצף האוטיסטי כמו אנשים עם מוגבלויות אחרות יזכו לטיפול מותאם ומדויק יותר. כזה שיאפשר להם מתן עצמאות גדולה יותר ושילוב טוב יותר בחברה. שילוב אנשים עם מוגבלות בחברה הוא ערך יסוד חברתי ואנושי המבטא שוויון, כבוד וזכויות אדם. בשנתיים הקרובות, עם השלמת מכרז הדגל, צפויה נקודת מפנה חשובה בשיפור השירותים לאוכלוסייה זו, הכוללת הרחבת מסגרות תעסוקתיות, דיור נתמך, פיתוח תכניות הכשרה מקצועיות ותמיכה קהילתית רחבה יותר."

אהבתם? שתפו!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

דילוג לתוכן