מחקר דרמטי באסותא אשדוד: "תוך שעתיים נגרם נזק חמור ומסכן חיים"

קרדיט צילום: ללא

מחקר פורץ דרך של בית החולים הציבורי אסותא אשדוד: גם סוללות “מרוקנות” מסכנות חיים אצל ילדים — וכבר תוך שעתיים נגרם נזק חמור ומסכן חיים לקיבה

המסר להורים: כל חשד לבליעת סוללה מחייב פינוי מיידי לבית חולים — גם אם נדמה שהסוללה “כבר לא עובדת”.

המחקר זכה בפרס הראשון של איגוד רופאי אף-אוזן-גרון והוצג בכנס העולמי בשטוטגרט, גרמניה.

מחקר חדש של צוות רופאים וחוקרים בבית החולים הציבורי אסותא אשדוד חושף ממצאים מדאיגים: גם סוללות כפתור שנחשבות “מרוקנות” גורמות לנזק חמור ומהיר לרקמות גוף במקרה של בליעה. הממצאים פורסמו בכתב העת הבינלאומי לרפואת ילדים באף-אוזן-גרון (International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology), וזכו לאחרונה בפרס הראשון של איגוד רופאי אף-אוזן-גרון בישראל. המחקר הוצג גם בכנס העולמי שנערך בימים אלו בשטוטגרט.

במסגרת המחקר, הדגימו ד״ר יהודה שוורץ, ד״ר דין בן חיון וד״ר ירדן וייס, ממחלקת אף-אוזן-גרון בבית החולים, את הנזק הנגרם ממגע בין סוללות לרקמות מערכת העיכול. הצוות באסותא אשדוד ביצע ניסוי ייחודי שבו הונחו סוללות חדשות וסוללות “מרוקנות” בדגימות קיבת הודו (המשמשות כמודל דומה לוושט האנושי). החשיפה בוצעה לפרקי זמן שונים — מחצי שעה ועד 12 שעות. לאחר מכן נבדקו הדגימות בשיטות פתולוגיות מתקדמות.

הממצאים היו חד-משמעיים:

• תוך פחות משעתיים, גם סוללה “ריקה” גרמה לנזק משמעותי לרקמות.

• סוללות חדשות גרמו לנזק מהיר ועמוק יותר, אך גם הסוללות המרוקנות שמרו על מתח חשמלי מסוכן.

• נמצא כי הצד השלילי (הקטוד) של הסוללה הוא הגורם לפגיעה החמורה ביותר.

• הנזק החמור ביותר נצפה לאחר 12 שעות חשיפה, אז כבר נגרמה פגיעה לעומק דופן הרקמה.

 

לדברי ד״ר שוורץ: “מדובר במכת מדינה שהולכת ומחמירה. מאז ומתמיד פונו ילדים לבתי החולים אחרי שבלעו חלקי משחקים וסוללות, אבל בשנים האחרונות אנחנו רואים עלייה חדה — במיוחד עם הצפת השוק במוצרים זולים מאתרי אינטרנט מהמזרח הרחוק, שאינם עוברים בדיקות בטיחות מחמירות. המחקר שלנו מוכיח חד משמעית: אין דבר כזה סוללה ‘לא מסוכנת’. כל בליעה מחייבת הגעה מיידית למיון. התמהמהות עלולה להסתיים באסון.”

החוקרים ממליצים להמשיך בפעולות מניעה, בחינוך הציבור ובשימוש באמצעים קיימים — למשל מתן דבש מיד לאחר בליעת הסוללה. עם זאת, הם מדגישים: אין תחליף להוצאה דחופה בבית החולים.

ד״ר ירדן וייס מוסיפה: “בכל מקרה של חשד לבליעת סוללה יש להגיע מיידית לבית החולים. לזמן יש משמעות קריטית. במקביל, אנחנו בוחנים להוציא לפועל מחקר נוסף שבו ננסה למצוא חומרים שיגנו על הוושט גם אצל תינוקות מתחת לגיל שנה, שאצלם לא ניתן לתת דבש.”

אהבתם? שתפו!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

דילוג לתוכן