נשיא איראן איבראהים ראיסי, שמסוקו התרסק אתמול (ראשון) במחוז מזרח אזרבייג’אן באיראן, נולד ב-1960 ולקח חלק במהפכה של 1979, בה הופל שלטונו של השאה. בעברו כיהן כראש מערכת המשפט של איראן, לפני שנבחר לנשיא בשנת 2021. ראיסי נחשב לנאמנו של המנהיג העליון של איראן, עלי ח’מינאי, ובשנים האחרונות הוזכר שמו כיורש פוטנציאלי של ח’מינאי בבוא העת.
ראיסי, שהיה נתון לסנקציות של הממשל האמריקני, זכה בבחירות לנשיאות באיראן ב-2021 ברוב של 62%, אם כי שיעור ההצבעה בבחירות אלה היה הנמוך ביותר בתולדות הרפובליקה האסלאמית (כ-49%).
נשיאותו של ראיסי הייתה סוערת, כשבשנת 2022 פרצו הפגנות עממיות קשות על רקע מותה במעצר של הצעירה מהסה אמיני. אמיני, כורדית איראנית בת 22, נעצרה בחשד שהפרה לכאורה את קוד הלבוש הנוקשה של הרפובליקה האסלאמית לנשים. מותה הוביל לגל הפגנות (הידועות בשם מחאות החג’אב) ברחבי הארץ ומחוצה לה, אך הדיכוי האכזרי בהנחייתו של ראיסי הביא בסופו של דבר לרגיעה.
ראיסי נחשב קשוח במדיניות הפנים והחוץ כאחד. כמנהיג בולט בזרם השמרני, הוא האמין בשמירה קפדנית על החוק האסלאמי. “שמירה על ערכי המוסר בחברה היא דרישת השריעה [ההלכה האסלאמית], דרישת החוק וזכויות האזרח”, אמר בשנת 2020.
ראיסי נודע בכינויי הגנאי “הקצב” ו”התליין”, בשל הרקורד הארוך והאכזרי שלו לדיכוי של כל התנגדות. הוא ידוע בעיקר בזכות תפקידו במה שמכונה “ועדת המוות”, שהורתה על הוצאות להורג ללא משפט של בין 4,000 ל-5,000 אסירים פוליטיים ב-1988, כך לפי אמנסטי אינטרנשיונל.
“אלפי מתנגדים פוליטיים הועלמו באופן שיטתי במתקני מעצר איראניים ברחבי המדינה והוצאו להורג ללא משפט, בהתאם לצו שהוציא המנהיג העליון של איראן ויושם ברחבי בתי הכלא במדינה. רבים מההרוגים במהלך תקופה זו סבלו מעינויים וענישה אכזרית ולא אנושית”, כתב אמנסטי. על פי הדיווחים, ראיסי היה אחד מארבעת חברי הוועדה.
ראיסי התבטא באופן עוין כלפי ישראל. באחת ההתבטאויות האחרונות שלו בנושא ישראל בחודש שעבר הוא אמר שיש להעמיד את ישראל לדין בגין “השתלטות ודיכוי” על השטחים הפלסטיניים. “כשזה מגיע למדכא, כשזה מגיע לגזלן, המשטר הישראלי הציוני מבצע דיכוי נגד העם הפלסטיני כבר 75 שנה, הם גוזלים את השטח שלהם”, אמר ראיסי.
“ראשית עלינו לגרש את הגוזלים, שנית עלינו לגרום להם לשלם את העלות עבור כל הנזקים שהם יצרו, ושלישית עלינו להעמיד לדין את הצורר והגוזל”, אמר.