דרמה משפטית התחוללה אמש (א') בבית המשפט המחוזי בנצרת, כאשר השופטת עירית הוד אישרה שינויים מהותיים במכרז להפעלת מועדון הגיל השלישי בעיריית בית שאן.
ההחלטה התקבלה בתום דיון סוער בעתירה שהוגשה על ידי עמותת הגיל השלישי שטענו לניסיונות פסולים מצד ראש העירייה לדחוק את עמותת הגיל השלישי הוותיקה, המפעילה את המועדון בהצלחה מזה 30 שנה.
העתירה, שהוגשה על ידי עמותת הגיל השלישי באמצעות עורך הדין לידור איזון, חשפה לכאורה מניעים אישיים ונקמניים מאחורי פרסום המכרז. לטענת העותרים, ראש העירייה ניסה להכפיף את יו"ר העמותה, איציק סיבוני, לדרישותיו, ובשל סירובו להתפטר ולשלב עובדים מטעמו, יצאה העירייה למכרז תמוה, שכלל סעיפים שנועדו, לכאורה, לחסום את דרכה של העמותה מלהתמודד ולזכות. זאת, למרות שעמותת הגיל השלישי פועלת מזה שלושה עשורים כעמותה ללא כוונת רווח, ומתנהלת באופן תקין וללא דופי.
"הגענו לבית המשפט מתוך אמונה עמוקה בצדקת דרכנו", אמר עו"ד לידור איזון, המייצג את עמותת הגיל השלישי, בהתייחסו להחלטת בית המשפט. "אני מברך את בית המשפט הנכבד, כבוד השופטת עירית הוד הייתה עניינית ופסקנית, למעשה, מה שפסק הדין אומר הוא מה שהחוק אומר – מכרז ציבורי צריך להיות שקוף, הוגן, שוויוני ומקצועי.
המכרז שהעירייה פרסמה לא היה כזה, ולכן הסעיפים הבעייתיים בו שונו. העובדה שבית המשפט הנכבד קיבל את טענותינו ושינה סעיפים מתוך חוברת המכרז מלמדת כי גם הוא הבין שהם נועדו לדחוק את עמותת הגיל השלישי מחוץ למשחק. כל מה שעניין את העירייה היה, שלא נעמוד על הוכחת המניעים הפסולים שהובילו לפרסומו. לטעמי, העירייה חששה מפסק דין מלא ומנומק בו יצטרך בית המשפט הנכבד להביע דעתו על ראיות שהצגנו לו בדבר המניעים שהובילו לפרסומו. לכן, הם היו מוכנים לשנות בהסכמה את רוב הסעיפים שביקשנו, מה שקודם להגשת העתירה, הם לא היו מוכנים לתקן הם תיקנו תחת לחץ וביקורת שיפוטית. לטעמי, פסק הדין המשנה סעיפים מתוך מכרז של רשות מקומית מלמד כי בית המשפט מסכים עם הטענה שהמכרז הראשוני שפורסם היה פגום מיסודו. פסק הדין הוא ניצחון גדול לשלטון החוק, להגינות, בעיקר למען אוכלוסיית הגיל השלישי בבית שאן".
השינויים המהותיים במכרז, אשר קיבלו תוקף של פסק דין, כוללים:
* הורדת רף הניקוד המינימלי: רף הניקוד המינימלי הנדרש במכרז ירד מ-80 ל-60 נקודות. הורדה זו מאפשרת לעמותת הגיל השלישי, עם ניסיונה העשיר והמוכח, סיכוי ריאלי יותר לעמוד בתנאי הסף.
* הכרה בהמלצות מגופים ציבוריים: הובהר כי המלצות מרשויות וגופים ציבוריים, כגון ביטוח לאומי, תתקבלנה. כמו כן, מכתבו של מר שמחי, דמות מפתח ובעלת ידע בתחום, יוכל לשמש כהמלצה קבילה. סעיף זה פותח את האפשרות לעמותה להציג את ניסיונה העשיר ושיתופי הפעולה הרבים שלה.
* תוספת ניקוד על פעילות מורחבת: יתווסף סעיף המעניק 5 נקודות בונוס למציע שתכנית הפעילות שהוא מציע תהיה גבוהה מהרף הנדרש בתע"ס (תקן שירות). סעיף זה מעודד יוזמות ופעילויות מגוונות יותר, מה שיכול לשרת היטב את ציבור הקשישים בעיר.
* איזון ניקוד בריאיון אישי: 5 הנקודות שהתווספו בסעיף 3 יופחתו ממשקל הריאיון האישי, שמשקלו המקורי עמד על 15 נקודות. שינוי זה מפחית את ההטיה האפשרית בניקוד סובייקטיבי ומעניק משקל רב יותר לתוכנית העבודה בפועל.
* הבהרה בנוגע לנספח י"א (ציוד ורכוש): נקבע כי לעותרת תינתן זכות לצרף הבהרה לנספח י"א, לפיה חתימה על המסמך אינה שוללת את טענותיה בנוגע לציוד או לרכוש הקיים במבנה המועדון. סעיף זה מגן על זכויות העמותה בכל הנוגע לרכוש שצברה במהלך 30 שנות פעילותה.
הסכמות, אשר קיבלו תוקף של פסק דין, יישלחו כעת לאישור משרד העבודה והרווחה, האחראי על הפיקוח המקצועי בתחום. פסיקה זו מהווה אבן דרך חשובה במאבק לשמירה על שלטון החוק ועל שקיפות והגינות בהליכי מכרזים ציבוריים, ובפרט כאשר מדובר בשירותים חיוניים לאוכלוסיות פגיעות כמו הגיל השלישי. היא שולחת מסר ברור לרשויות המקומיות, כי לא ניתן יהיה לעשות שימוש במכרזים ככלי לקידום אינטרסים אישיים על חשבון הציבור.
מטעם עיריית בית שאן לא נמסרה תגובה.