ממצאים חדשים: מה עלה בגורל הנשק הכימי באיראן?

במערכה הרחבה שמנהלת ישראל מול איראן, נחשפת אמש (חמישי) פגיעה נוספת ומשמעותית: תקיפות צה"ל וארה"ב לא פגעו רק בתוכנית הגרעין האיראנית, אלא גם ביכולות פיתוח של נשק בלתי-קונבנציונלי – פצצות "מלוכלכות", חומרים כימיים וביולוגיים.

לפי דיווח של אינטלי טיימס, תקיפת חיל האוויר הישראלי השמידה את מרכז "שהיד מייסאמי" בכראג', שפעל תחת ארגון ה-SPND – הזרוע המרכזית של איראן לפיתוח נשק מתקדם. המרכז, שהוגדר כמעבדה "הגנתית", עסק בפועל במחקר דואלי שאפשר לאיראן לפתח חומרים קטלניים כמו גז עצבים מסוג סארין ונוביצ'וק – חומרים ששימשו בעבר בפיגועי הרעלה וחיסולים של מתנגדי משטר.

על פי המידע שנחשף, המרכז פעל גם כחלק משרשרת הייצור של ראשי קרב לא-קונבנציונליים, והיה כפוף ליחידה האיראנית ללוחמה כימית. במקביל, איראן שיגרה במהלך המלחמה טיל חדש עם ראשי נפץ מתפזרים, שמסוגל בעתיד לשאת גם חומרים כימיים קטלניים יותר.

מומחים בתחום המודיעין מעריכים כי לצד פיתוח נשק לא קונבנציונלי לצרכים פנימיים, איראן גם סיפקה ידע ואמצעים לארגוני טרור כמו חיזבאללה, כולל פיתוח חומרי לחימה כימיים לשימוש ברקטות ומרגמות. חשש זה התגבר לאחר מתקפת ה-7 באוקטובר ותוכניות הפלישה של חיזבאללה לגליל.

 בשנת 2019 זוהה מרכז "שהיד מייסאמי" כמי שמפתח נשק כימי לפיזור הפגנות, ובראשו עמד מהראן בארבי, שעבד במעבדת מחקר להגנה כימית. בשנת 2020 הופיע המרכז ברשימות סנקציות בינלאומיות, אך המשיך לפעול באופן סמוי עד לפגיעה האחרונה בו.

התקיפות האחרונות חושפות את היקף המערכה הישראלית-אמריקנית מול איראן, שחורגת מעבר לסיכול תוכניות הגרעין, ופוגעת גם ביכולות פיתוח נשק כימי וביולוגי שמאיים על יציבות האזור כולו.

אהבתם? שתפו!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

דילוג לתוכן