משתמשי אפל, אתם לא לבד: תביעה יצוגית בסכומי עתק נגד אפל

תביעה חדשה חושפת פרטים מטרידים על הדרך בה מכשירי אפל פועלים – מה באמת קורה מאחורי הקלעים?

 

תביעה ייצוגית נגד אפל: האזנות סתר ופגיעה בפרטיות

 

בתביעה שהוגשה בבית המשפט המחוזי בתל אביב, נטען כי חברת אפל ביצעה האזנות סתר לא חוקיות למשתמשי העוזרת הקולית Siri, תוך פגיעה בפרטיותם וללא הסכמתם המפורשת. התובעים טוענים כי החברה הקליטה שיחות פרטיות, העבירה את הנתונים לצדדים שלישיים ואף השתמשה במידע זה לצרכים מסחריים ללא ידיעת המשתמשים.

 

התובעים הגיעו למסקנה שאפל האזינה לשיחות שלהם על סמך מספר ממצאים:

1. הפעלת Siri ללא הוראה מפורשת – על פי התביעה, Siri הופעלה לעיתים קרובות ללא שהמשתמשים נתנו פקודה לכך, וללא שהם אמרו "Hey Siri" או לחצו על כפתור ייעודי.

2. הקלטת שיחות פרטיות – נמסר כי מכשירי אפל הקליטו שיחות פרטיות של משתמשים, כולל שיחות עם רופאים, שיחות עסקיות ואף שיחות אינטימיות.

3. שליחת ההקלטות לשרתי אפל ולצדדים שלישיים – ההקלטות שנעשו על ידי Siri נשלחו לשרתי אפל, ואף נחשפו לקבלני משנה של החברה, אשר האזינו להן לצורך ניתוח והערכת Siri.

4. עדות של עובד קבלן לשעבר – עובד קבלן לשעבר של אפל, תומאס בוניאק לה, העיד כי הקלטות של משתמשים נשלחו לניתוח ולתמלול ללא ידיעתם, וכי חלק מההקלטות כללו מידע אינטימי ורגיש מאוד.

5. תגובה רשמית של אפל – אפל עצמה הודתה כי חלק מההקלטות נותחו על ידי בני אדם לצורך "שיפור השירות", אך טענה כי המידע היה אנונימי.

6. קישור בין הקלטות לפרסומות מותאמות אישית – התובעים טוענים כי לאחר שניהלו שיחות פרטיות, הם קיבלו פרסומות רלוונטיות לנושאים שעליהם דיברו, גם כאשר לא חיפשו מידע זה באינטרנט.

 

התובעים, איתי לנואל וקטין נוסף ששמו חסוי, הגישו את התביעה נגד Apple Inc. ו-Apple Distribution International Ltd. התביעה, שהוגשה כתובענה ייצוגית, מתמקדת בהפרות חוק הגנת הצרכן וחוק תובענות ייצוגיות. סכום הפיצוי המבוקש במסגרת התביעה עומד על מעל 2.5 מיליון ש"ח, כאשר התביעה האישית של כל תובע עומדת על אלפי שקלים.

התובעים מיוצגים על ידי עורכי הדין עמית מנור וצח שפיצן ממשרד עורכי הדין יוקי שמש.

 

מהות ההפרות הנטענות

על פי כתב התביעה, Siri הופעלה לעיתים קרובות ללא הוראה מפורשת מהמשתמשים, הקליטה שיחות פרטיות, לרבות שיחות עם רופאים, דיונים עסקיים, ואף שיחות אינטימיות, והעבירה את ההקלטות לאפל ולצדדים שלישיים. עוד נטען כי עובדי קבלן חיצוניים של אפל האזינו לשיחות אלה וניתחו את תוכנן.

 

על פי התביעה היצוגית, אפל הודתה בעבר כי "חלק קטן" מההקלטות אכן נותח לצורך שיפור השירות, אך טענה כי המידע נותח בצורה אנונימית וללא זיהוי המשתמשים. בעקבות חשיפת הפרשה, החברה הודיעה כי תשנה את מדיניות השימוש ב-Siri ותאפשר למשתמשים לבחור אם ברצונם להשתתף בניתוח ההקלטות.

 

תביעה בארה"ב והסכם פשרה

מקרה דומה התרחש בארה"ב, שם הוגשה תביעה ייצוגית דומה. במסגרת הסכם פשרה, אפל הסכימה לשלם 95 מיליון דולר כפיצוי לחברי הקבוצה שנפגעו מהאזנות סתר דומות.

 

התביעה דורשת:

פיצוי כספי לתובעים ולחברי הקבוצה.

צו מניעה שיאסור על אפל להמשיך במדיניות זו.

מחיקת כל ההקלטות והמידע שנאסף ללא הסכמת המשתמשים.

 

התביעה חושפת סוגיה רחבה של זכויות הפרט בעולם הדיגיטלי, כאשר חברות טכנולוגיה גדולות כמו אפל עלולת לנצל מידע פרטי של משתמשים לצרכים מסחריים. אם התביעה תתקבל, היא עשויה להשפיע על התנהלות חברות טכנולוגיה נוספות ולחזק את ההגנה על פרטיות המשתמשים בישראל.

 

אהבתם? שתפו!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

דילוג לתוכן