מקרה נדיר של חנק מפרוסת אבטיח הסתיים בנס בצפת: צוות המרכז הרפואי זיו הציל את חייו של גבר בן 42, לאחר שחתיכת אבטיח גדולה נתקעה במערכת העיכול שלו וגרמה לו לתחושת חנק קשה. האבחנה והתגובה המהירה של הצוות הרפואי, בראשות ד”ר אחמד ח’לאילה, היו אלו שהצילו את חייו – ללא צורך בהתערבות ניתוחית. המטופל פונה לחדר המיון כשהוא מתקשה לנשום ומתאר תחושת חנק לאחר אכילת אבטיח. למרות שהבדיקה הראשונית לא חשפה ממצא חריג, ד”ר ח’לאילה, רופא אף-אוזן-גרון במרכז הרפואי זיו, גילה עירנות והבהיל אותו לבדיקות במחלקת הדימות. בבדיקת טומוגרפיה ממוחשבת (CT) נחשף הגורם האמיתי למצוקה: פרוסת אבטיח גדולה, בקוטר כ-3 ס”מ, ש”נתקעה” בוושט, בחלק העליון של מערכת העיכול שלו. “זה מקרה נדיר ביותר”, סיפר ד”ר ח’לאילה.
“האבטיח נמס ברובו כבר בפה והוא קל ללעיסה בדרך כלל, אך כשהוא נבלע מבלי ללעוס כראוי – הוא עלול להביא לסכנת חיים ממשית”. במקום לפנות לניתוח מורכב, הוחלט לתת למטופל טיפול בתרופה בשם גלוקגון, חומר הגורם להרפיית השרירים החלקים בוושט ומאפשר למזון להחליק מטה ולצאת מהגוף באופן ספונטני. דקות ספורות לאחר מכן, חתיכת האבטיח אכן השתחררה באופן טבעי.
ד”ר ח’לאילה הזהיר: “אם הפרי היה חוסם את קנה הנשימה, הסיכון לחסימת דרכי האוויר ולמוות מיידי היה גבוה מאוד. זהו תזכורת לכך שגם פירות ‘תמימים’ כמו אבטיח וענבים– עלולים להיות מסוכנים מאוד, במיוחד לילדים, לקשישים המתקשים בלעיסה ובליעה, או לאנשים עם קושי בבליעה”. במרכז הרפואי זיו מדגישים: "המסקנה הברורה: יש לחתוך פירות וירקות לחתיכות קטנות, ללעוס היטב, ולהיות ערניים במיוחד כשמדובר באוכלוסיות בסיכון".