נחשף בוועדה: מענקים בשווי אלפי שקלים לגרושות המילואים אושרו אבל לא מומשו

קרדיט צילום: הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי

בדיון מיוחד של הוועדה טענו ארגוני נשים כי מענקים בשווי מיליוני שקלים שהוקצו לגרושות מילואים כלל לא נדרשו: "בקשות המענקים חשופות לגרוש וזה מאפשר לו להפעיל אלימות כלכלית. למעלה מ-10 אלף נשים זכאיות למענקי השמרטפות וחליף משמורת אבל רוב הזכאיות לא מגישות את הבקשות ואלה שכן הגישו מספרות שאין מקור תקציבי לכספים". יו"ר הוועדה ח"כ תמנו שטה: "צריך לבטל את מנגנון היידוע בהודעות ושיחות טלפון לגרוש ולהפעיל מתווה מיוחד מול משרד הרווחה במקרי אלימות. תוך יומיים צה"ל יספק לנו פירוט מלא של כל הבקשות ומימוש הכספים שלהם". נציגת צה"ל: "מכירים בכך שיש מיידעים שלא צריכים להיות חשופים למשרת"

הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי קיימה היום (ב') דיון מעקב בסוגיית מימוש הסיוע להורה נוסף למגוייסים בצו שמונה – גרושות וגרושים. היו"ר ח"כ פנינה תמנו שטה (המחנה הממלכתי) אמרה: הנטל הכבד במלחמה הזאת לא נופל רק על משרתי המילואים אלה גם על האם הגרושה שנושאת באחריות על הילדים המשותפים". ח"כ מיכל וולדיגר: "בשגרה החלוקה יכולה להיות אחת וכשאחד ההורים במילואים כל כך הרבה ימים אז היא משתנה לחלוטין".

עו"ד אילנית סויבלמן מנהלת 'הקו של אליס': "כרגע יש מתווה של ראש אכ"א למענים נוספים שיקבלו גרושות שכולל מענק חד פעמי של 3000 שקלים, פיצוי חליף משמורת ומענק שמרטפות של 1000 שקלים והחזרים על טיפולים נפשיים. אנחנו מבינות שכביכול נתנו פתחו הרבה מענים אבל נשים מספרות שמפניות לקרן נאמר להן שאין מקור תקציבי לכספים האלה". היו"ר: "אם נאמר שיינתנו הכספים ואף אחת לא קיבלה זה מבחינתי לרמות את הציבור".

מריאנה קרונפלד מאימהות בחזית וגרושה לשניים: "הגשתי את הבקשה להחזרים ואני לא יודעת אם חסר טופס. אין לנו שום חיווי כי הכל שקוף לבעל שבמילואים אבל לא לגרושה". היו"ר לנציגת צה"ל רס"ן נועה אוחיון רמ"ד פרט: "אם הגרושה רוצה לרשום את הילד לקייטנה והיא יודעת שהיא תקבל כסף בעוד חודש אז היא תוכל לתכנן את צעדיה. אי הוודאות שאתם מייצרים היא לא נכונה. צריך שגם האישה תקבל מייל או הודעת ווצאפ עם סטטוס טיפול".

עו"ד סויבלמן: "ברגע שחלק מהמשרתים רואים את הבקשות להחזרים אז יש גרושים שמפעילים אלימות כלכלית ואומרים שלא ישלמו לגרושה מזונות. יש מניפולציות של משרתי מילואים שכאילו על גבם התקבלו כספי סיוע". כרמי אור מפורום המילואים: "הוסכם שיהיו 1600 שקלים כדי להתמודד עם בעיה של זוגות שאין להם הסכמים. קרן הסיוע מרימה טלפון למשרת המילואים ושואלת אותו האם הוא העביר סעד לגרושה ונוצרת אלימות כלכלית כפל על כפל". ח"כ תמנו שטה: "בא חייל ואומר העברתי 5000 שקל לגרושתי מה קורה אז?". רס"ן אוחיון: "מקשיבים למה שאמר החייל".

ליאורה שיקלי כהן מובילת פורום הגרושים: "פירטתי וחשפתי את כל פסקי הדין והפרוטוקולים מבתי הדין ובתי המשפט והמשטרה שהראו את כל האלימות הפיזית, והכלכלית שעברתי כדי לקבל את החליף משמורת ללא ידעת הגרוש. נאלצנו לחסום את הבקשות שלי כדי שיהיו בלתי נראות לגרוש המילואימניק ואמרו לי שאפשר לעשות את זה לכולן. כל שאר הבקשות חשופות לגרוש והוא יכול לתבוע את הגרושה".

עו"ד איילת השחר סיידוף: "כל החשיפת מידע הזאת יוצרת אלימות כלכלית". היו"ר: "צריך למצוא פתרון שיש יידוע לבן הזוג אולי בדף המידע האישי ומצד שני לא לחשוף בפניו את כל הפרטים". עו"ד סויבלמן: "במקרים קיצוניים התאפשר לי להגיש בקשה ולוודא שהיא נשארת חסויה והמילואימניק לא יודע. אני מסבירה לקרן את הסיטואציה". היו"ר: "צריך שמשרד הרווחה יהיה אוטוריטה בסיטואציה. ברגע שיש טענה להתנכלות צריך גורם מקצועי שיהיה מקובל על צה"ל".

רס"ן אוחיון: "יש דברים שלא חשופים למשרת כמו המענק חליף שכר. כל מה שקשור לאובדן הכנסה לא יהיה חשוף וגם המענק של ה-3000 ₪". ח"כ תמנו שטה: "יש זכות לגרוש לדעת מה הילדים שלו מקבלים אבל אם יש חריגה כמו במקרי אלימות כלכלית אני רוצה למצוא מתווה מוסכם עם משרד הביטחון וצה"ל ולדעתי צריך מסלול מול משרד הרווחה שיאפשר הנפקת אישור מהיר מעו"ס".

כרמי אור: "למה אין לנו זכות שלא יתקשרו אליו. מעל 50% לא מסתדרים ואז הגרוש מתקשר ומאיים לתבוע את הגרושה. סיכמנו שכל הכסף יהיה מול תצהיר כדי שהגרוש לא ידע". היו"ר: "הבאתי את כל ההצעה כדי שהגרושות לא ילכו לבתי משפט ויביאו הסכמים חתומים". עו"ד סיידוף: "יש הרבה רצון טוב אבל יש בעיה גדולה כי רוב האלימות הכלכלית היא של גרושים נרקיסיסטיים. לתת לגרוש מתעלל עוד כוח ביד זה להביא נשים עד גבול הרצון לחיות. הסיוע לא מגיע לגרושה, היא לא עושה איתו ציפורניים, הוא כולו לילדים".

סגן אלוף אבישג ראש ענף מילואים: דברים זזו והתקדמו והמענים קיימים וניתן להגיש אותם. יש פער שהמערכות לא מאפשרות גמישות בחסימה ונעשה על זה מיקוד. לוקח זמן להעביר כספים עד שהכספים מגיעים לנשים. זה שמישהי תגיש עכשיו היא לא תראה את הכסף תוך עשרה ימים". ארגוני הנשים אמרו כי יש מעל 10 אלף נשים שהגרוש שלהם עשה מעל 120 ימים וזכאיות לקבל את המענקים. אבישג: "בייביסיטר או טיפולים ריגשיים וצריך את האישור שלו.

סא״ל אבישג סבג ראובן, ראש עתכמ: "ילדי גרושים הם לא פחות ולפעמים הם מקבלים יותר. נעשה מה שאפשר כדי להגביל את יידוע המשרת על מה שקשור לגרושה שלו. צריך הנגשה של מיצוי זכויות לא דרך צה"ל כי לא כולם מנצלות את מה שמגיע להן". רן מלמד: "צה"ל לא צריך להתעסק עם נושא התשלומים לגרושות המילואים. זה לדעתי זה צריך לעבור לביטוח לאומי בדומה למסלול מזונות או הנחות בחשמל. האישה תגיש טופס לביטוח לאומי במדור מזונות עם מספרו האישי של הגרוש ואפשר בקלות למצוא מתווה בדומה לכספי סיוע בשכר דירה".

יו"ר הוועדה תמנו שטה סיכמה את הדיון ודרשה מצה"ל לקבל תוך יומיים את נתוני הנשים שביקשו את המענקים שהושגו במתווה הוועדה לקידום מעמד האישה ואת נתוני מימוש המענקים. לאורך הדיון טענו ארגוני הנשים כי ישנן למעלה מ-10 אלף נשים גרושות שזכאיות למענקים ורובן לא מימשו את הכסף שמגיע להן. הוועדה התחייבה לקיים דיון מעקב בשבוע הבא בכדי לפתור את הסוגיה.

אהבתם? שתפו!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

דילוג לתוכן