עכשיו ניתן לפרסם: זה מה שהציל את ישראל מפלישת חיזבאללה ב- 7.10

קרדיט צילום: דובר צה"ל

גורם צבאי בכיר שלקח חלק בפיקוד על התמרון בדרום לבנון חושף בזווית מעמיקה פרטים אודות נטרול המנהרות, השמדת הסבכים ושמורות הטבע – שהפכו לבסיסי טרור כך פורסם במעריב. כך, לאחר המבצע חסר התקדים, הוא מבטיח שאסון כמו זה של 7 באוקטובר – לא יחזור על עצמו בצפון.

המציאות בגבול הצפון בימים שלאחר ה-7 באוקטובר הציגה איום חסר תקדים. תושבי יישובי הגבול, שנשאלו מה יגרום להם לחזור לבתיהם, הביעו עמדה חד-משמעית. "פיצוץ מבנה בודד או חיסול פעיל חיזבאללה לא יספיקו. אנחנו לא נשוב כל עוד יש עמדות חיזבאללה מעבר לגדר, בסבך שצמוד לחומת היישובים שלנו. כל עוד המצב הזה נמשך – אין סיכוי שנחזור״, אמרו לגורמי צה״ל שנכחו בשטח.

דבריהם שיקפו מציאות מטרידה של סבכים עבותים ואזורי כפרים סמוכים לגבול, שהפכו לבסיסי טרור מוסווים עבור חיזבאללה. ארגון הטרור ניצל את האזורים הללו לבניית תשתיות התקפיות, עמדות ירי, מחסני אמל"ח ומנהרות תת-קרקעיות. בתגובה, כידוע לכל, צה"ל פתח במבצע נרחב במטרה לשנות את המציאות בגבול, לחסל את תשתיות האויב ולשפר את תחושת הביטחון של תושבי האזור.

הלחימה בצפון, שהייתה חלק בלתי נפרד ממערכה כוללת יותר, התמקדה בשלוש מטרות עיקריות: הראשונה, פגיעה קשה בשדרת הפיקוד של חיזבאללה, החל מנסראללה ועד לדרגים הפיקודיים המקומיים. המטרה השנייה הייתה השמדת יכולות השיגור לטווחים הבינוניים והארוכים, אשר נחשבו לאיום אסטרטגי על ישראל – ואכן היכולת המבצעית של חיזבאללה לשגר אלפי טילים מלבנון לחיפה ודרומה צומצמה משמעותית, עם ״השמדה של כ-80% ממערכות השיגור הבינוניות והארוכות״, אומר גורם צבאי בכיר שפיקד על התמרון בלבנון בראיון נרחב ל-״מעריב״. ״הטילים לטווח קצר של עד 20 ק"מ נותרו אתגר מורכב בשל פיזורם הנרחב, אך גם בהם טיפלו הכוחות״.

המטרה השלישית, שהייתה המורכבת והחשובה ביותר, הייתה למנוע מתקפות קרקעיות על יישובי ישראל – תרחיש שאיים לשחזר את אירועי 7 באוקטובר. לשם כך, צה"ל יצא למבצע תמרון רחב היקף בכ-30 כפרים סמוכים לגבול, וכן שמורות טבע ששימשו את חיזבאללה כבסיסים להתקפה. במבצע השתתפו ארבע אוגדות שפעלו בו זמנית מגבול הים ועד החרמון, וטיהרו את האזורים מנוכחות עוינת.הגורם הצבאי הבכיר בצה"ל, שלקח חלק בפיקוד על התמרון, סיפר ל-״מעריב״ כי כבר בתחילת המבצע נחשפה התמונה המלאה: ברצועה של כשלושה קילומטרים מצפון לגבול היו ערוכים כ-3,000 מחבלים לאורך כל הגזרה, מוכנים לפלוש לישראל ברגע שיקבלו פקודה. "ב-6 באוקטובר מדינת ישראל עמדה בפני איום קיומי מבלי לדעת זאת. המחבלים היו בכוננות מלאה, מוכנים לפעול״, הסביר.

מה שהציל את ישראל מפלישה מתואמת הוא הפעולה המהירה של צה"ל להקפיץ ארבע חטיבות לצפון ב-7 באוקטובר. "הקפצת החטיבות חיסלה את רכיב ההפתעה בתוכנית של חיזבאללה, והמחבלים הבינו שהתוכנית שלהם כבר אינה אפשרית – כי מרכזה היה אפקט ההפתעה, כמו בעוטף״, הוסיף הגורם.

במבצעי צה"ל בדרום לבנון נחשפו מנהרות מקומיות רבות ששימשו את חיזבאללה כחדרי אחסון ושהייה. חלק מהמנהרות הללו נבנו בתוך סבכים צפופים במיוחד – אזורי צמחייה עבותים המתנשאים לגובה של שישה עד 10 מטרים, שהעניקו למחבלים כיסוי כמעט מוחלט. בסבכים אלו הוסתרו חדרי אמל"ח, עמדות ירי וציוד שהוכן למתקפות קרקעיות על ישראל. הסבכים הם אזורים מיוערים בצמחייה עבותה וסבוכה מאוד, בעיקר בסמוך לגבול ישראל-לבנון. לסבכים צפיפות יוצאת דופן, כך שהיערות הסבוכים מסתירים כל פעילות המתרחשת בתוכם, כולל תנועת מחבלים, כלי נשק ותשתיות תת-קרקעיות. רבים מהסבכים נמצאים בקרבת הגבול, כך שמחבלים יכלו להתקרב לשטח ישראל מבלי להיחשף.

אהבתם? שתפו!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

דילוג לתוכן