על רקע המערכה בזירה האיראנית והתקפות הטילים – האם לוחמי צה"ל באמת מוגנים?

קרדיט צילום: נועם מושקוביץ דוברות הכנסת

ועדת החוץ והביטחון התכנסה היום לדיון מהיר בנושא: "היעדר מיגון ראוי לחיילי צה"ל בזירות הלחימה הפעילות". הדיון התקיים לבקשתה של ח"כ שרון ניר שכתבה בפנייתה לוועדה: "על רקע המערכה המתמשכת בזירה האיראנית והתקפות הטילים הבליסטיים על עורף מדינת ישראל עולה תמונת מצב מטרידה שבה אלפי חיילי צה״ל המוצבים בבסיסים בגזרת יו״ש, בדרום ובצפון הארץ נותרים ללא מיגון בסיסי בזמן אזעקה.

חיילים מדווחים שבסביבת המוצבים ובשטחי האימונים וההכשרות לא קיימות מיגוניות או מרחבים מוגנים וניתנו להם הנחיות להשתטח על הרצפה ולחבוש קסדה בלבד בעת אזעקה. מיותר לציין שאיום הטילים הבליסטיים מאיראן הוא קטלני ובהיעדר מיגון מתאים – מהווה סכנה ממשית ומוחשית.

חן מוצפי, אמא לתצפיתנית אמרה: "אנחנו לא נאפשר יותר את הזלזול בחיי הבנות שלנו. הן נדרשות להיות בקו ראשון ואנחנו דורשים שיגנו עליהם, אנחנ ודורשים למגן את החיילים, ושיהיה להם ציוד אישי. אם חיילת נדרשת להישאר בחמ"ל ולא לצאת, תדאגו למגן את החמ"ל. אמורה להיות אבטחת מחנה אבל זה לא קורה, במקרה של הבת שלי, שמשרתת בבסיס שמוקף בכפרים ערבים, כוח האבטחה הוסט למשימה אחרת. נשארו חיילות בבסיס ללא אבטחה. מצפים מהבנות שלנו להיות העיניים של הצבא, אז אנחנו מצפות מהצבא שיהיה הגב שלהם."

סא"ל יפית חן, ראש ענף פרויקטים באג"ת: "צה"ל עושה את מירב המאמצים כדי למגן את המשרתים שלו. תחום המיגון הוא מבוזר לגופים לאגפים ולזרועות, עם זאת, בתחילת מלחמת חרבות ברזל ובטח במבצע עם כלביא, התבצע מאמץ מאוד משמעוי וחסר תקדים, מאמץ המיגון הפך למאמץ מטכ"לי, ריכוזי, במסגרתו נרכשו אלפי פרטי מיגון שגם חולקו בכלל צה"ל בהתאם לסדר העדיפויות שהוגדר ולהערכת המצב המודיעיני. ככל שיש בסיסים מצוייחים לשם ניתנת העדיפות, החלוקה מתבצעת בהתאם לסדר העדיפויות ולא בהתאם לפניות כאלה ואחרות. במסגרת פרוייקטים ובנייה חדשה אנחנו לוקחים בחשבון את המיגון."

סא"ל רחלי ביטון, ראש זירת העורף באגף המבצעים: "צה"ל מגדיר מדיניות של רציפות תפקודית ויש לה שלבים שונים. יש מנעד פתרונות מיגון לכל בסיס בהתאם לחיוניות הבסיס וחיונית התפקידים. יש הערכת כשירות גם בהיבט המיגון. בתוך הנחיות ההתגוננות עשינו מיקוד בכל הבסיסים כמו רידוד חיילים לחיוניים בלבד ועד כדי פינוי בסיסים. זה נעשה גם במסגרת חרבות ברזל וגם במסגרת עם כלביא. ככל שהולכים לדרגות המחמירות ביותר."

סא"ל דוד בנאמו, ראש תחום מיגון מבנים בצה"ל: "במסגרת תפקידי אני חוקר ובוחן את האפקטים של האמל"ח של האויב ומפתח ומאפיים מערכות מיגון לתשתיות צה"ל, ומנחה וממליץ אילו פתרונות כדאי לרכוש. בנוסף אני מבצע סקרי מיגון, בוחן את התשתיות הקיימות וממליץ מה לבצע על מנת לשפר את המיגון. כשיש פערי מיגון בזמן לחימה לא ניתן לאכלס את הבסיס."

ח"כ שרון ניר, שניהלה את הדיון, אמרה כי הוועדה תתכנס לדיון בהמשך שיערך במתכונת חסויה.

אהבתם? שתפו!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

דילוג לתוכן