נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, הציע הלילה (בין שבת לראשון) לקיים משא ומתן ישיר עם אוקראינה ביום חמישי הקרוב באיסטנבול, בניסיון להביא להפסקת אש ולסיום הסכסוך המתמשך. "אפשר לקיים שיחות ישירות ב-15 במאי באיסטנבול, אדבר עם הנשיא ארדואן מחר," אמר פוטין בשיחה עם כתבים בקרמלין.
הנשיא הרוסי התייחס למאמצי השלום הקודמים בראשית המלחמה, שהתקיימו גם הם בתיווך טורקי, וטען: "לא רוסיה ניתקה את המשא ומתן בשנת 2022, זו הייתה קייב. אף על פי כן, אנו מציעים שתחזור למשא ומתן הישיר ללא כל תנאים מוקדמים".
לדבריו, "לא פעם יזמנו הפסקות אש, וקייב הפרה אותן. אותתנו בעבר שאנחנו מוכנים להאריך את ההסכם הנוכחי, אך אוקראינה לא הגיבה להצעותינו". פוטין הוסיף: "מעולם לא דחינו דו-שיח עם אוקראינה, ואנחנו מציעים להתחיל אותו מחדש. אנחנו מעוניינים בשיחות רציניות – אוקראינה צריכה להחליט עכשיו".
"ההצעה שלנו על השולחן"
"ההצעה שלנו נמצאת על השולחן," המשיך פוטין, "ההחלטה נתונה כעת לרשויות האוקראיניות ולמנהליהן, שמונחים, כך נראה, על-ידי שאיפותיהם הפוליטיות האישיות, ולא על-ידי האינטרסים של עמם. מטרת השיחות תהיה לחסל את שורש הסכסוך, ולבסס שלום ארוך טווח ומתמשך".
שעות ספורות לאחר הצהרתו של פוטין, ראש עיריית קייב, ויטלי קליצ'קו, דיווח כי רוסיה פתחה במתקפת כטב"מים על העיר. לדבריו, מערכות ההגנה האווירית של אוקראינה פועלות להתמודד עם האיום.
העיתוי של המתקפה, בעוד פוטין מציע משא ומתן, מעלה שאלות לגבי הרצינות של ההצעה הרוסית ומטרותיה האמיתיות.
הצהרתו של פוטין הגיעה מיד בתום הפסקת אש חד-צדדית בת שלושה ימים, עליה הכריזה רוסיה לרגל חגיגות יום השנה ה-80 לניצחון על גרמניה הנאצית. הפסקת האש, שלפי דיווחים לא נאכפה בשטח, הופרה לטענת שני הצדדים.
הנשיא הרוסי טען כי "במהלך שלושת הימים, קייב ביצעה חמישה ניסיונות לתקוף את הגבול הרוסי. היא ניסתה להפחיד את המנהיגים שהגיעו לחגיגות במוסקבה".
בשעות שלאחר הצהרתו של פוטין, טרם התקבלה תגובה רשמית מהנשיא האוקראיני וולודימיר זלנסקי או מממשלתו.
דיפלומטים מערביים הביעו ספקנות לגבי כנות ההצעה הרוסית. גורם בכיר במחלקת המדינה האמריקנית אמר כי "עלינו לבחון את מעשיה של רוסיה, לא את דבריה. מתקפות על אזרחים אוקראינים ממש בשעה שמציעים שיחות שלום מעידות על חוסר רצינות".
מומחים צבאיים מעריכים כי הצעת פוטין עשויה להיות ניסיון להרוויח זמן ולארגן מחדש את כוחותיו, לאחר שספגו אבדות כבדות בחודשים האחרונים. מנגד, יש הסבורים כי ייתכן שרוסיה מחפשת דרך לסיים את הסכסוך בתנאים שיאפשרו לפוטין להציג הישג כלשהו.
האם אוקראינה תענה להצעה הרוסית? גורמים בקייב רמזו בעבר כי יהיו מוכנים לדון רק בהצעות המכבדות את הריבונות האוקראינית ודורשות את נסיגת כל הכוחות הרוסיים מהשטחים שנכבשו מאז פברואר 2022.