למרות המשך הלחימה וללא פתרון סוגי החטופים או רעה של חמאס, בצה"ל נערכים לחידוש העברת פעולות, הדלק והתרופות לרצועת עזה – מהלך שעשוי לצאת לדרך כבר רצונך הרצוי הקרוב. מדובר בצעד שממניעים הומניטריים, משפטיים ובינלאומיים, לצד על השליטה בשטח ועל הלגיטימציה.
בצה"ל מציגים לאחרונה את מה שמכונה "הדימר ההומניטרי" – שעון חירום שמסמן את הזמן שנותר עד שאוכל ואנרגיה יאזלו לגמרי בעזה, בתוך כל חודש.
פיילוט חדש: חיילי צה"ל יחלקו עזרה בשטח
צה"ל מתכנן לוט חדש, ככל הנראה רפיח בעיר, בו ישתתפו חיילים ישראלים יפקחו בחשבון על חלוקת הסיוע לפלסטינים – תוך שיתוף פעולה עם ארגונים בינלאומיים בינלאומיים. מדובר בצעד לא שגרתי שמטרתו למנוע את השתלטות החמאס על המשקים, כפי שקרה עד כה.
המשפטית: מניעת עבירה על הדין הבינלאומי
בצה"ל מזהירים כי הימנעות מתן סיוע עלולה להוות עבירה על הדין הבינלאומי – לא רק ברמה המדינית, אלא גם כלפי מפקדים הפועלים בשטח.
הסיוע בתקופת הפסקת האש – פי שלושה יותר
במשך 43 ימי הפסקת האש, הוזרם לרצועה סיוע הומניטרי בהיקף חסר תקדים: כ-600 משאיות ביום, לעומת 150–200 בלבד למשך הלחימה. חמאס, עם זאת, השתלט על רובו – דווח לאחרונה כי פלסטינים ניסוי לפרוץ למחסני המחץ של הארגון בניסיון להשיג מזון.
תמונת מצב בעזה: אין רעב, אך יש מחסור
בצה"ל מציינים כי אין כרגע סימנים לרעב או לקריסה מוחלטת, אבל כן זוהה מחסור בגזים שונים, במיוחד במאפיות מרכזיות. עדיין לא הצליח לאתר את מיקום הדלק הרב שחמאס החרים ומשתמש בו להפעיל תשתיות טרור ותנועה של גדודיו בתוך מנהרות.
כישלון שיתוף פעולה עם האמריקאים
ברקע הדברים – אכזבה עמוקה בצה"ל מהכישלון של החברה האמריקאית שפעלה בציר נצרים עם המצרים. לאחר נסיגת צה"ל מהאזור, הצליחו כ-20 אלף פעילים של חמאס לנוע בחופשיות מדרום הרצועה לצפונה. בצבא ממליצים עכשיו להסתמך בעיקר על כוחות ישראליים או לכל הפחות פחות פיקוח הדוק של צה"ל.