אם יש פיצ'ר אחד שמבעלי מכוניות חשמליות פשוט לא מוכנים לוותר עליו, זהו "נהיגה בדוושה אחת" (One Pedal Driving) – האפשרות לשלוט גם בהאצה וגם בהאטה עד עצירה מלאה, באמצעות דוושת התאוצה בלבד. מדובר במנגנון שמאפשר לרכב להאט ואף לעצור לחלוטין כשמרפים מהדוושה, תוך כדי טעינת הסוללה באנרגיה שנוצרת מהבלימה. הפיצ'ר הפך לאהוב במיוחד בפקקים, בנסיעות עירוניות ובירידות ארוכות, ואף הפך לסטנדרט בדגמים רבים – כולל רכבים חשמליים פופולריים בישראל.
אבל עכשיו, הכל עומד להשתנות: ממשלת סין, שמובילה את שוק הרכב החשמלי העולמי, הודיעה כי החל מינואר 2026 ייאסר על יצרני רכב להציע את הפיצ'ר הזה בדגמים חדשים. התקנות החדשות קובעות כי לא ניתן יהיה לעצור את הרכב לחלוטין רק על ידי שחרור דוושת התאוצה – הנהג יחויב להשתמש גם בדוושת הבלם, בדומה לרכבים רגילים. הסיבה הרשמית: חשש לירידה בעירנות הנהגים ולסכנת תאונות במצבי חירום, כאשר נהגים עלולים להתבלבל ולא לבלום בזמן.
המשמעות רחבה הרבה יותר מהשוק הסיני בלבד. מאחר וסין שולטת בייצור הרכבים החשמליים בעולם, לא סביר שיצרנים סינים יפתחו גרסאות שונות לשווקים מערביים – ולכן, סביר להניח שהפיצ'ר ייעלם בהדרגה גם מדגמים שיגיעו לישראל ולמדינות נוספות. בנוסף, התקנות מחייבות התקנת מערכות ABS מתקדמות, והפעלת אורות בלם אוטומטית בכל האטה חזקה באמצעות בלימה רגנרטיבית.
ההחלטה עוררה סערה בקרב נהגים וחובבי טכנולוגיה, שטוענים כי מדובר בצעד אחורה בנוחות וביעילות של רכבים חשמליים. מנגד, רגולטורים טוענים כי הבטיחות קודמת לכל, וכי יש להחזיר את הנהגים להרגלי בלימה מסורתיים – במיוחד במצבי חירום.
האם נראה בקרוב גל של מחאות נהגים, או שמדובר בסוף עידן ה-One Pedal Driving?
העתיד של הרכב החשמלי עומד להשתנות – וכנראה שגם חווית הנהיגה שלנו.