לאחר כשמונה שנות דיונים משפטיים, אישרה לאחרונה השופטת תמר בזק-רפפורט, סגנית נשיא בית המשפט המחוזי בירושלים, הסדר פשרה בין חברת תנובה לבין צרכנים בנוגע לאופן סימון תאריכי התפוגה על מוצרי החלב של החברה וזאת במסגרת תביעה ייצוגית.
במוקד הפרשה עמדה הטענה כי במשך שנים סימנה ענקית החלב את מוצריה בכיתוב "לשימוש עד" שהוא סימון בטיחות, במקום "עדיף להשתמש לפני" שהוא סימון איכות, גם על מוצרים שצריכתם לאחר התאריך הנקוב אינה מסכנת את בריאות הצרכן. "בעוד שלגבי תאריך תפוגה שהוא 'סימון בטיחות' רצוי וראוי שמוצר פג תוקף ייזרק מיד עם חלוף המועד, הרי שלגבי תאריך תפוגה שהוא 'סימון איכות', המצב שונה: שם אין בצריכתו של המוצר לאחר מועד התפוגה משום סכנה", הסביר התובע הייצוגי.
אלא שעל פי 'מעריב' בעוד שעל האריזה מוטבעים תאריכים לא רחוקים, אם הקוטג' נשמר על פי ההוראות בקירור המתאים, עדיין ניתן לצרוך אותו ולאכול ממנו גם 4 ימים אחרי שפג תוקפו ואפילו בעוד יום או יומיים אם הריח שלו תקין והמרקם לא השתנה.
כזכור בתביעה טענה תנובה כי לא הוכח שהצרכנים אכן נוהגים לפי הכיתוב שלצד תאריך התפוגה. החברה אף הציגה סקר שערך מכון המחקר "TNS טלסקר" שממנו עולה "שלא ניתן להסיק כי נוסח הכיתוב משפיע על החלטת הצרכנים כיצד לנהוג במוצרי חלב שהתאריך שסומן עליהם חלף". אך במסגרת הסדר הפשרה שאושר, התחייבה תנובה לשנות את סימון המוצרים בהתאם לקביעת מומחית מטעם בית המשפט, ולהשקיע 1.1 מיליון שקל בקמפיין פרסומי להעלאת המודעות למשמעות ההבדלים בין סוגי הסימונים.
על פי ההסדר, תנובה תיישם את השינויים בסימון תוך 18 חודשים מקבלת חוות דעת המומחית, פרופ' ברתה (בטי) שוורץ. הקמפיין הפרסומי להעלאת המודעות יהיה בהנחיית פרופ' יונתן גבעתי. בנוסף, פסק בית המשפט 600 אלף שקלים שכר טרחה לעורכי הדין המייצגים בתיק ועוד 60 אלף שקלים גמול לתובע הייצוגי עו"ד דורון ויסברוד.