סין חשפה לאחרונה טכנולוגיה חדשנית שעלולה לזעזע את מאזן הכוחות העולמי במרחב הימי, והכריזה כי ברשותה מכשיר קומפקטי לחיתוך כבלים תת-ימיים, המסוגל לפגוע בתשתיות תקשורת קריטיות, בעומקים שלא נראו עד כה. זוהי הפעם הראשונה שמדינה כלשהי חושפת באופן רשמי יכולת כזו, המעוררת דאגה בקרב מדינות המערב.
"המכשיר מסוגל לחתוך כבלים בעומק של עד 4,000 מטר – פי שניים מהטווח המבצעי המרבי של תשתיות תקשורת תת-ימיות קיימות", מסביר פרופ' הו האולונג, המהנדס המוביל בפרויקט, במאמר שפורסם בכתב העת "מהנדס מכונות". המכשיר פותח על ידי מרכז המחקר המדעי לספינות של סין (CSSRC) והמעבדה הממלכתית לכלי רכב מאוישים בים העמוק. הוא תוכנן במיוחד לשילוב עם צוללות מאוישות ובלתי מאוישות מתקדמות של סין כמו ה-Fendouzhe (או "Striver") וסדרת Haidou.
האתגרים הטכנולוגיים בפיתוח המכשיר היו עצומים.' כאשר בעומק של 4,000 מטר, לחץ המים עולה על 400 אטמוספרות. הפתרון של הצוות הסיני כלל מעטפת מסגסוגת טיטניום ואטמי שמן מפוצלים, המונעים קריסה תחת לחץ מתמשך. במקום להשתמש בלהבים מסורתיים שאינם יעילים נגד כבלים מחוזקי פלדה, המכשיר מצויד בגלגל השחזה מצופה יהלום בקוטר 150 מ"מ, המסתובב במהירות של 1,600 סל"ד – מספיק חזק כדי לרסק פלדה, תוך מזעור הפרעת המשקעים הימיים.
אף שהמכשיר מוצג על ידי סין ככלי לשימושים אזרחיים כמו "חילוץ וכריית קרקעית ים", מומחים מערביים מזהירים כי לטכנולוגיה פוטנציאל צבאי משמעותי. "חיתוך כבלים ליד צמתים אסטרטגיים כמו גואם, שהיא אבן פינה של שרשרת האיים השנייה של הצבא האמריקאי, יכול לערער את התקשורת הגלובלית במשבר גיאופוליטי", מציין בפני המגזין מומחה לביטחון ימי, שביקש להישאר בעילום שם.
כבלי תקשורת תת-ימיים – המוגנים בשכבות של פלדה, גומי ופולימרים – מהווים תשתית ל-95% מתעבורת הנתונים הגלובלית. פגיעה בהם עלולה לשבש באופן דרמטי את התקשורת העולמית. החשיפה מתרחשת בזמן שאחיזתה של סין בתשתיות תת-ימיות מתרחבת, בייג'ינג מפעילה כעת את הצי הגדול בעולם של צוללות מאוישות ובלתי מאוישות. לאחרונה החלה בבניית "תחנת חלל" בעומק 2,000 מטר, בקרקעית ים סין הדרומי.
בניגוד לכך, צי הים העמוק האמריקאי מתיישן ומתקשה להדביק את הקצב, והצוללת המאוישת היחידה של יפן צפויה לפרישה בשנים הקרובות ללא מחליף. המומחים משווים את הפוטנציאל האסטרטגי של הטכנולוגיה הסינית החדשה לאירוע פיצוץ צינור הגז הטבעי של רוסיה בקרקעית הים, במהלך המלחמה באוקראינה.