מה באמת מסתתר בתוך פחיות משקאות האנרגיה?

קרדיט צילום: בדלתיים סגורות

הם צבעוניים, ממריצים ומבטיחים להפיח בנו חיים ברגעי עייפות. משקאות האנרגיה הפכו לחלק בלתי נפרד מחיי רבים. מאז השקת רד בול בסוף שנות ה־80, תעשייה שלמה צמחה וכבשה את העולם, עם שוק גלובלי המוערך כיום ב־38.2 מיליארד דולר. בישראל, הפכו הפחיות הממריצות לשגרת בוקר של סטודנטים, לתוספת אנרגיה במשמרות לילה ולחלק בלתי נפרד ממסיבות של צעירים. אך מה באמת קורה לגוף שלנו כשאנחנו לוגמים את “האנרגיה המיידית" הזו? האם המחיר הבריאותי מצדיק את הרגעים הקצרים של ערנות מוגברת?

משקה אנרגיה הוא משקה המכיל: מים, סוכר, קפאין, טאורין, תמציות טעם וויטמינים בקבוצת B. המרכיב העיקרי והמשמעותי במשקאות האנרגיה הוא הקפאין. הוא מסייע בהגברת הריכוז ומהירות התגובה. יחד עם זאת, צריכה מופרזת של קפאין, במיוחד בקרב ילדים ונוער, עלולה להוביל לתופעות לוואי כמו חרדה, כאבי ראש, עצבנות, הפרעות שינה ודפיקות לב מואצות. בנוסף, יש בהם כמות רבה של סוכר או ממתיקים אחרים שיכולים לגרום נזק לשיניים ולצריכה של קלוריות מיותרות, מה שמעלה את הסיכון להשמנת יתר.

מרכיב נוסף במשקאות האנרגיה הוא כאמור טאורין – חומצת אמינו שהגוף מייצר באופן טבעי ונמצאת גם במזונות מהחי כמו בשר ודגים. בניגוד לרוב חומצות האמינו, טאורין אינו משמש לבניית חלבונים, אלא ממלא תפקידים חשובים אחרים בגוף – מתמיכה בתפקוד מערכת העצבים ועד ויסות רמות הסידן בתאים והגנה על שריר הלב.יצרני משקאות האנרגיה מוסיפים כמויות גדולות של טאורין בטענה שהוא משפר ביצועים פיזיים ומנטליים. בעוד לטאורין עצמו יש תפקידים חיוביים בגוף, במחקר המדעי לא נמצאו הוכחות חד־משמעיות לכך שתוספת שלו במשקאות אנרגיה אכן משפרת ביצועים.

בהנחיות של ארגוני בריאות בינלאומיים, ההמלצה היא על צריכה מתונה – עד 300 מ"ג קפאין ליום. זו הכמות שיש ב־3־2 ספלי קפה, תלוי בסוג הקפה ובכמות הקפאין במנה, כמובן. בפחית אנרגיה לצורך השוואה יש כ־80 מ"ג קפאין. בהנחה שעומדים בכמות המומלצת, לקפאין לרוב אין נזקים וייתכן שאף יתרונות בריאותיים. אך המלצה זו מתייחסת למבוגרים.

לגבי ילדים, האקדמיה האמריקאית לפסיכיאטריה של ילדים ומתבגרים קובעת שאין מינון בטוח ידוע לקפאין. כתוצאה מכך, הצריכה של קפאין וחומרים ממריצים אחרים אינה מומלצת לילדים מתחת לגיל 12, ומומלץ שילדים בגילי 12 עד 18 לא יצרכו יותר מ־100 מ"ג קפאין ביום. זאת מאחר שילדים בגיל צעיר רגישים יותר להשפעות של קפאין, וכמו כן, יש חשש מהתמכרות לחומרים ממריצים או מהשפעות שליליות על ההתפתחות הבריאותית והנפשית.

הצרכנים העיקריים של משקאות אנרגיה הם צעירים. הצריכה מתחילה בגילאי 13 ומעלה, ומחקרים מראים כי האוכלוסייה הסטודנטיאלית צורכת את המשקה על מנת להתמודד עם עייפות ולהגביר את הריכוז. שיווק אגרסיבי והוזלה משמעותית של המחירים הביאו גם לכך שיותר ויותר בני נוער וילדים צורכים משקאות אלו, דבר שמדאיג את משרד הבריאות.בני הנוער הצעירים קונים את פחיות השתייה במפגשים חברתיים, ואין צורך באישור ההורים. בגילאים הצעירים יש כאלה שההתפתחות שלהם איטית ומשקל הגוף נמוך, כך שתוספת פחית משקה אנרגיה על משקאות קולה ולעיתים גם קפה יכולה להיות משמעותית.

הבעיה אף גדלה בקרב בני הנוער הבוגרים, כאשר הם יוצאים למסיבות ושותים את משקאות האנרגיה לצד אלכוהול. השילוב הזה יכול לטשטש את ההשפעה המדכאת של האלכוהול, ולהפוך את המשתמשים לפחות מודעים לכמות האלכוהול שצרכו. במקרים כאלה, אנשים עשויים להגדיל את צריכת האלכוהול בלי לשים לב, מה שמגביר את הסיכון לפגיעות גופניות, תאונות ותוצאות מסוכנות אחרות.

חשוב להדגיש את ההבדל בין משקאות ספורט למשקאות אנרגיה. משקאות ספורט מיועדים לשיפור ההידרציה ולתמיכה בגוף במהלך פעילות גופנית אינטנסיבית או לאחריה. הם עוזרים לשחזר את האנרגיה והמים שהגוף מאבד במהלך אימונים. המרכיבים במשקאות אלו הם מים, אלקטרוליטים וסוכרים. משקאות ספורט מיועדים בעיקר לאתלטים או לאנשים העוסקים בפעילות גופנית ארוכה או אינטנסיבית. הם עוזרים לשמור על מאזן נוזלים תקין בגוף ולהחזיר את האנרגיה והמלחים שהגוף מאבד במהלך מאמץ גופני.

לעומת זאת, הקפאין שבמשקאות האנרגיה מגביר את הביצועים הגופניים על ידי המרצת המטבוליזם ודחיית העייפות. הוא נספג במהירות, בדרך כלל בתוך 30 דקות, והשפעתו נמשכת שעתיים עד חמש שעות. משקאות אנרגיה מיועדים להמריץ ולהגביר את הריכוז, הערנות ומהירות התגובה. הם מכילים חומרים מעוררי תודעה, כאשר הקפאין הוא המרכיב העיקרי.

אהבתם? שתפו!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

דילוג לתוכן