לכבוד ל"ג בעומר, משרד החקלאות וביטחון המזון מפרסם נתונים על צריכת תפוחי האדמה המקומית

האספקה של תפוח אדמה לנפש בישראל עומדת על כ-32 ק"ג תפוחי אדמה בשנה

איזה זן תפוח אדמה הישראלים מעדיפים? איפה אנחנו ביחס לעולם? והאם כדאי להסתכל טוב יותר לפני שנמהר לשים את שקית תפוחי האדמה בעגלה בסופר?

חגיגות ל"ג בעומר בשנים האחרונות לובשות צורה חדשה, כאשר אנשים רבים מוותרים על מדורות החג ובוחרים לציין אותו בדרכים אלטרנטיביות. אולם, הביקוש לתפו"א המסורתיים שמאפיינים את החג לא ירד.

על פי נתוני משרד החקלאות וביטחון המזון, תפוחי האדמה נחשבים לגידול הרביעי(!) בחשיבותו, מבחינת נפח הייצור וצריכתו בעולם, אחרי תירס, חיטה ואורז. תפוחי האדמה הם מקור לפחמימות, מינרלים, ויטמינים, סיבים תזונתיים וחלבון. נכון לשנת 2023 הייצור העולמי של תפוחי האדמה עמד על כ-383 מיליון טונות בשנה (על פי ארגון המזון והחקלאות FAO).

המדינה שמייצרת הכי הרבה תפוחי אדמה היא סין, שסך הייצור בה עמד על כ-94 מיליון טונות בשנת 2023[1]. לעומתה, מדינת ישראל מייצרת כ-480 אלף טונות תפוחי אדמה, נכון לשנת 2024. מתוכם, כ-217 אלף טונות הם לצריכה הישראלית, כ-70 אלף טונות כחומר גלם לתעשייה, כ-36 אלפי טונות משמשים כזרעי תפוח אדמה ליבול הבא וכ-157 אלפי טונות הם לייצוא, ומהווים כ-65% מסך כמויות היצוא של ירקות מישראל[2].

זן לבן, זן אדום ומה שביניהם: בישראל מייצרים מעל 60 זני תפוח אדמה, וכל שנה מאמצים זנים חדשים. בחלוקה גסה מרבית תפוחי האדמה הנמכרים ברשתות השיווק, נחלקים לשני סוגים: תפוחי אדמה לבנים ואדומים. אולם, מומחי משרד החקלאות חילקו את הענף למספר זנים אשר שכיחים ביותר ברשתות השיווק. בזני הקליפה האדומה: דזירה, ממפיס, מוצארט, קנברה ורודאו; נוספים בעלי קליפה לבנה: סיפרה וטייסון וזנים מובחרים צהובים ביניהם נמצאים הזנים: סלטיא, שרלוט וניקולה.

איפה אנחנו ביחס לשאר העולם? בשנת 2022 האספקה לנפש בארצות הברית נאמדה על כ-50 ק"ג ובמדינות האיחוד האירופי, על כ-61 ק"ג בממוצע. בחלק ממדינות אירופה, כדוגמת: פולין ובלגיה, האספקה לנפש אף הגיעה ל-85 עד 95 ק"ג בשנה זו(!)[3]. בשנת 2024, בישראל עמדה האספקה לנפש בשנה על כ-32 ק"ג תפוחי אדמה.

ועל מה כדאי לשים לב בעת הרכישה? מגדלי תפוחי האדמה ומומחי שה"מ (שירות ההדרכה והמקצוע) במשרד החקלאות וביטחון המזון קיבצו את טיפים עבורכם:

ü בחרו בתפוחי האדמה בגודל אחיד בעלי קליפה יציבה, הנקיים מכתמים ירוקים. הצבע הירוק המופיע על תפוחי האדמה, מלווה בדרך כלל גם בחומרים נוספים העלולים להקנות לתפו"א טעם מר.

ü בחרו בתפו"א המיועד לאפייה. טעמם הטבעי של הזנים האלה, בשילוב אופן ההכנה על גחלים יהיה מעדן אמיתי.

ü הניחו את תפוחי האדמה על גחלים לוחשות ולא על אש גלויה, כדי ליהנות מתפו"א מוכן גם במרכזו, ורק מעט שרוף בקליפה.

וכיצד עלינו לאחסנם עד ההכנה?

ü יש לאחסן את תפוחי האדמה במקום חשוך, קריר, מאוורר, עדיף בקרטון, ולא בשקית פלסטיק.

ü מומלץ שלא לשטוף את תפוחי האדמה לפני אחסונם, אלא רק לפני השימוש. דבר שימנע ריקבון מוקדם, וישמור על איכות תפוח האדמה לאורך זמן.

אהבתם? שתפו!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

דילוג לתוכן