ועדת הכנסת אישרה את הבקשה להקדמת הדיון בהצעת חוק הרשויות המקומיות של חה"כ עמית הלוי.
ח"כ טלי גוטליב: הצעת חוק שערורייתית ומסוכנת, יש חקירה בלהב 433 על הצעת החוק.
ועדת הכנסת אישרה הבוקר (שני) ובתום דיון סוער את בקשת חה"כ עמית הלוי להקדים את הדיון בהצעת חוק הרשויות המקומיות (תיקון- הזכות להיבחר) לפני הקריאה הטרומית.
הצעת החוק קובעת כי תבוטל ההוראה בחוק הקובעת כי ראש ועדה קרואה, אשר מונה על ידי שר הפנים, יידרש לתקופת צינון של קדנציה אחת לפני שיתמודד בבחירות באותה רשות בה כיהן.
יוזם הצעת החוק, ח"כ עמית הלוי דחה את הטענות כי מדובר בחוק פרסונלי שנחקק עבור יו"ר הוועדה הקרואה בעיר טבריה: "מהות החוק הוא לחזור למצב שהיה לפני שינוי החוק בשנת 2008 ומטרתו מקסום הזכות של תושבי כל עיר לבחור. הערך הדמוקרטי המכריע הוא לאפשר לתושבי העיר את הבחירה המקסימלית ולבחור את המועמד הטוב עבורם. אני שומע טענות כאילו מדובר בחוק פרסונלי, וזה רחוק משם. אומרים שאנשי ש"ספנו אליי- לא היה ולא נברא. המניע הוא עקרוני".
היועצת המשפטית לוועדה, עו"ד ארבל אסטרן: על אף שבד"כ אנחנו לא מתערבים בתוכן החוק, במקרה הזאת מדובר בתיקון בעייתי של תיקון חוק בחירות תוך כדי משחק כשאנחנו כבר נמצאים בתקופת בחירות. הצעת חוק מהסוג הזה לא צריך לחוקק במהירות, וצריך לקיים דיון ולחוקק את החוק לבחירות הבאות. זאת הצעה עם מניע פרסונלי והשפעה מאוד מצומצמת".
ח"כ טלי גוטליב, חברת מפלגתו של ח"כ הלוי, מתחה ביקורת חריפה על הצעת החוק אותה יזם: "אני לא מוכנה לקבל הצעת חוק שערורייתית ומסוכנת מאוד שעולה כדי חלילה לכדי טובת הנאה רגולטורית שהיא חלק מיסוד עובדתי של עבירה פלילית באשר היא, על גבול עבירות של טוהר המידות. אתם נמצאים בוועדה שיש לה כוח לקצר הליכים, גם שימוש בסמכות צריך לעשות בידיים סופר נקיות. עולה מזה ריח רע מאוד של הצעת חוק שמוגשת כדי להקל פרסונלית על מועמד. חשבתי לתומי שתיקחו צעד אחורה, במקום זה אתם מקצרים תהליכים, כדי לעזור לבן אדם אחד, יש כללים בחקיקה שנועדו בראש ובראשונה ליצור שוויון בין אזרחי מדינת ישראל. לא סתם לא הצביעו על החוק הזה בוועדת השרים. אני יודעת שאני משלמת מחירים אישיים על כך, אל תחייבו אותנו במשמעת סיעתית. יש חקירה כרגע בלהב 443 על הדבר הזה, אתם נורמליים? חקירה שבודקת מי צפוי לקבל טובות הנאה ואיזה הבטחות כרוכות בהצעת החוק הזאת, האם יש עוד אנשים בתוך הרשות עצמה שהובטח להם כך או אחרת ואני אומרת את הדברים בזהירות, אל תגעו בחוק הזה".
ח"כ גדעון סער: "מה שמציע ח"כ עמית הלוי זה לשנות את חוקי הנבדל תוך כדי המשחק. כשמבקשים להקדים דיון בהצעת חוק, תוך כדי תקופת בחירות, זה מעיד על הפרסונליות שבחוק. ספק בעיני אם החוק הזה יעבור מבחן של ביקורת שיפוטית".
ח"כ זאב אלקין: "יש לי רק דברים טובים להגיד על בועז יוסף ועל פועלו, אך אתם נותנים תמריץ עתידי להדחת ראשי ערים, כדי ששר הפנים יוכל למנות יו"ר ועדה קרואה כלבבו שיוכל להתמודד. הצעת החוק לא נוגעת לכנסת, זהו נטו אירוע ממשלתי שבסמכות שר הפנים, ופתאום במקרה הזה הממשלה נאלמת דום. הדרך לקדם את הצעת החוק באופן הזה הופכת אותה לפרסונלית".
ח"כ נאור שירי: רבות דובר במשכן על שלטון הרוב ורצון העם, החוק הזה הוא שערורייתי בכל רבד שלו. אתם מתעלמים מהיכולת הבסיסית של תושבי טבריה לבחור את הנציגים שלהם. אתם מעוניינים למנות ראשי ערים, וזה הליך הפוך לגמרי ממה שקורה בעולם, של ביזור סמכויות".
המועמדת לראשות העיר טבריה וחברת הליכוד, שני אילוז: "מאות מתושבי טבריה משוועים שיהיה להם ראש עיר נבחר, לא משנים כללים תוך כדי משחק. אני חברת ליכוד 10 שנים ומגנה על הליכוד, לא יכול להיות שמפלגת הליכוד, מפלגת העם, תעשה צעד כזה".
ראש העיר טבריה לשעבר, רון קובי המתמודד בבחירות הקרובות: ״אני כאן גם בשם הליכודניקים בעיר, ו- 99% אחוז מהם סולדים מהצעת החוק הזאת. כולנו יודעים שאנחנו נמצאים בדיון הזה כי אריה דרעי מפחד ממני".
8 חברי כנסת תמכו בהצעה ו- 3 התנגדו עו"ד שני אילוז בועדה: "כאשת ליכוד אני מתביישת בהצעת החוק הפרסונלית והשערורייתית, שוב טבריה נופלת בת ערובה בידי עסקנים".
ראש העיר לשעבר רון קובי
ההחלטה הגיעה לצבעה ועברה בועדת הכנסת לקראת עליתה להצבעה במליאת הכנסת.