כמעט שנתיים אחרי שבית המשפט העליון קבע שצריך לקיים משפט חוזר, ויותר מ-16 שנה אחרי הרצח של תאיר ראדה ז"ל, יודיעו היום (חמישי) שופטי בית המשפט המחוזי בנצרת בפעם הרביעית – וכנראה גם האחרונה – אם רומן זדורוב הוא רוצח מורשע שדינו לחזור לכלא, או שהוא בדרך להיות אדם חופשי, בעוד רוצחה האמיתי של תאיר נמלט מעונש.

כל החלטה שלא תתקבל על ידי שופטי בית המשפט המחוזי בנצרת אשר קולה, תמר נסים שי ודני צרפתי, לא תוריד כנראה מסדר היום הציבורי את רצח ראדה. בכל מקרה, קיימים כמה תרחישים אחרי פסיקת השופטים.

"אם זדורוב יזוכה לחלוטין או מחמת הספק, יתבטלו כל התנאים המגבילים, אלא אם כן המדינה תבקש להשאיר את תנאי המעצר הקודמים (זדורוב שוהה במעצר בית אצל הורי אשתו) עד לשקילת ערעור בתוך 45 יום או עד שפסק הדין יהיה חלוט בבית המשפט העליון", הסביר עו"ד שמואל ברזני, לשעבר סגן בכיר בפרקליטות מחוז צפון פלילי ומומחה בדין הפלילי. "גם אם הוא יורשע, לא בהכרח שהוא יחזור לכלא באותו היום. השופטים יכולים לאפשר להגנה לבחון את הכרעת הדין ולטעון לנסיבות מקילות ולענישה מופחתת, הכול בהתאם להכרעת הדין".

הוא הוסיף: "זדורוב יוכל לתבוע פיצויים מהמדינה רק אם יזוכה באופן מוחלט ויעלה בידו להראות רשלנות או מחדלים של המשטרה והפרקליטות שהביאו לעיוות דין חמור. למרות שהעלה טיעוני רשלנות ומחדלים בבקשה למשפט חוזר, הרי שיהיה עליו להוכיח אותם מחדש בהליך אזרחי".

רצח ראדה, שהתרחש ב-6 בדצמבר 2006, מלווה את ישראל זה שנים ארוכות. הנערה נרצחה במהלך יום לימודים, וגופתה נמצאה חמש שעות לאחר שגרונה שוסף בשירותי הבנות בבית הספר "נופי גולן" בקצרין. תחת לחץ תקשורתי וציבורי גדול, הכריזה המשטרה כי תפסה את החשוד ברצח: זדורוב, אזרח אוקראיני, שעבד בריצוף בבית הספר. זדורוב הודה במעשה בפני מדובב והחוקרים ושיחזר את הרצח. אמה של ראדה, אילנה, לא משוכנעת גם היום שאכן הוא זה שלקח את חייה.

עם תחילת משפטו כפר זדורוב באשמה וטען שהודאותיו נמסרו לאחר לחצים שהופעלו עליו בחקירה ועל ידי המדובב. הוא הורשע בספטמבר 2010 ונגזר עליו מאסר עולם. זדורוב ערער, ובמרץ 2013 החזיר בית המשפט העליון את התיק למחוזי בנצרת, לאותו הרכב שופטים, כדי לדון בראיות מחדש. הוא הורשע בשנית ובאוקטובר 2014 ערער פעם נוספת לעליון – ונדחה. בדעת מיעוט, קבע השופט בדימוס יורם דנציגר כי יש לזכותו מחמת הספק.

אמש הגיעה אילנה ראדה לקברו של רבי מאיר בעל הנס בטבריה כדי להתפלל. שם היא פגשה את שר המורשת עמיחי אליהו (עוצמה יהודית) ושיתפה אותו בביקורת הגדולה שלה על גופי החקירה והמשפט: "לקחתי את זה משימה לחיי, להציל את כל ילדי ישראל ועם ישראל מכל הגזירות שהפרקליטות והמשטרה מפילות עלינו". לדבריה, "לנו יש את הכוח, כל אחד ביכולת שלו ובמקום שבו הוא נמצא, יכול לקום ולצעוק ולא לשתוק ולראות את הדרך והמטרה לנגד עיניו. וזה מה שאני עושה". השר אליהו השיב לה: "את השראה לכולנו, המקרה שלך הוא דוגמא לעד כמה המערכת יכולה להיות רקובה ומעוותת".

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

דילוג לתוכן